Már csak egy hónap és itt a Karácsony. Azt hiszem ideje elkezdeni az ünnepi posztokat, bár még nagyon nem vagyok ráhangolódva, egyrészt az idő miatt sem, másrészt pedig a túl korai Karácsonyi láz is elveszi az várakozás hangulatát. Nem tudom, Ti, hogy vagytok vele, de az, hogy szeptemberben Mikulást lehet kapni, több, mint kiábrándító. Emlékszem még arra az időre, amikor nagyjából december 1-től lehetett Mikulást és zacskót venni és persze, aki az utolsó pillanatra hagyta pórul járt, mert már nem volt se zacskó, se Mikulás. Ezzel szemben manapság, ha Húsvétkor szeretnék Mikuláshoz jutni, nem lepődnék meg, ha nem lenne lehetetlen. Én szeretném, ha újra értéke lenne az ünnepi várakozásnak és a Mikulás és a zacskó hiánycikk lenne december 5-én.
Amikor csak egy hónap van hátra, nálam akkor indul be a móka. Idén is megpróbálok házi finomságokat készíteni, van benne ugyanis valami melegség, kikapcsolódást jelent, öröm készíteni. A menü megtervezését is nagyon szeretem, bár általában mindig a bőség zavarában szenvedek.

Ez a torta tavaly került terítékre, imádtam, egyszerűen a legjobb répatorta amit eddig sütöttem!

A recept alapját RasaMalaysia blog adta. Érdekesség, hogy a répatorta tartalmaz ananászt pürésítve, ettől nagyon nedves lesz a tészta, sokáig puha marad és nem szárad ki.

Fűszeres répatorta

Hozzávalók: 

  • 250 g  teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 120 g barna cukor
  • 200 ml kókuszzsír
  • 300 g ananász (konzerv is lehet)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 4 tojás
  • 650 g répa
  • hüvelykujjnyi friss gyömbér
  • 150 g mandula

Elkészítése: 
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tortaformát (kb 18 cm) vajazzunk ki és lisztezzük be.
2. Az ananászt pépesítsük össze.
3. A mandulát daráljuk le.
4. A répát hámozzuk meg és reszeljük le.
5. A száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban (liszt, sütőpor, só, fűszerek, mandula).
6. Egy másik tálban a cukrot keverjük ki az ananásszal, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a kókuszszírt, a vanília kivonatot, a gyömbért, majd végül a répát. Ehhez a krémhez keverjük hozzá a száraz alapanyagokat.
7. Töltsük a masszát a kivajazott formába és sütőben süssük készre (kb 60 perc), tűpróbával kell ellenőrizni és folyamatosan figyelni. Sajnos a sütők nem egyformák.

A krémhez:

 500 g mascarpone-t , 200 g vajat és 150 ml tejszínt keverjünk össze egy evőkanál vanília kivonattal és 5 evőkanál mézzel (ízlés szerint lehet több is, kevesebb is). A tortát vágjuk három részre és kenjük be a krémmel. Úgy osszuk el a krémet, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. 

Tálalás előtt hűtőben legalább 3-4 órát pihentessük.

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne. Megköszönöm, ha a “fűszeres répatorta” szókapcsolatot is használod.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA ÉRTESÜLNÉL AZ ÚJDONSÁGOKRÓL :

  • csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
  • vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz

Szóljon hozzá!





Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..