Édesköményes fehérrépa leves

IMG_2937
Brrr… ilyen zord időben a krémlevesek igazi felüdülést jelentenek. Szeretek kísérletezni az ízekkel, de általános szabály, hogy hagyni kell érvényesülni az ízeket, néha a kevesebb több. Ennek megfelelően három-négy alapanyagnál többet nem szoktam beletenni.

Az édeskömény nyersen is nagyon finom, sütve vagy főzve azonban teljesen más ízekkel rendelkezik é nagyon jó párosítás a petrezselyemgyökérrel. Ősz lévén a dióolaj teszi fel a pontot az i-re, ez lesz a leves fűszerezése, ráadásul ebben cudar, influenzával teli időben még az egészségünk védelme érdekében is teszünk vele valamit.

DIÓOLAJ:
Ki gondolná, hogy a dió Perzsiából származik és Európában a rómaiak terjesztették el? A dióolaj sem új keletű dolog, már i.e 400 körül is használták a görögök. A szegény ember zsírjaként is emlegették, főzéshez használták, de néha olajlámpást is megtöltöttek vele. Manapság egy nagyon drága olaj féle, hidegen sajtolt változata rendkívül gazdag omega 3 és omega 6 szírsavakban. Kedvezően befolyásolja az agyműködést és segít megelőzni az érelmeszesedést. Magas a vas tartalma és az E vitamin tartalma. Mindemellett immunerősítő és vérnyomáscsökkentő hatású. (wikipedia)
Tárolását tekintve csak rövid ideig tárolható, maximum 6 hónapig és azt is hűvös helyem, mert megavasodik és akkor már az egészségre gyakorolt hatása sem jó.

Édesköményes fehérrépa leves

Hozzávalók: 

  • 300 g petrezselyemgyökér
  • 1 édeskömény
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 700 ml zöldségalaplé (ha nincs víz is jó, inkább, mint leveskocka és társai)
  • frissen őrölt bors
  • dióolaj
  • olívaolaj

Elkészítése normál módon: 
1. A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk és olíva olajon üvegesre pároljuk.
2. A petrezselymet meghámozzuk, felkockázzuk. Az édesköménnyel is így járunk el.
3. Amint a hagyma elkészült hozzá adjuk a többi zöldséget, picit megpirítjuk majd felöntjük az alaplével. Ha szükséges sóval még ízesítjük.
4. A zöldségeket puhára főzzük majd botmixerrel pépesítjük a levest.
5. Tálalásnál frissen őrölt borsot szórunk és dió olajat csepegtetünk a tetejére.

Elkészítése Thermomix-el: 
1. A hagymát megpucoljuk és a Thermomixbe tesszük. 7-es fokozaton 5 mp alatt feldaraboljuk. Olíva olajat adunk hozzá és 100 fokon 6 percig pároljuk.
2. A petrezselyemgyökeret meghámozzuk, a hagymához adjuk, beletesszük az édesköményt is és 5-ös fokozaton 15 mp alatt feldaraboljuk. Beleöntjük az alaplevet és 100 fokon 20 percig 2-es fokozaton főzzük.
3. Ezt követően 10-es fokozaton 30 mp alatt pépesítjük. Ha szükséges adunk még hozzá alaplevet, vagy vizet, sót, borsot. Tálalásnál dióolajat locsolunk a tetejére.

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne. Megköszönöm, ha az “édesköményes fehérrépa leves ” szókapcsolatot is használod.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA ÉRTESÜLNÉL AZ ÚJDONSÁGOKRÓL :

  • csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
  • vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz

 

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .