Saláta narancsvirágvízzel és pisztáciával

Idén több növényt is ültettem a kertbe, leginkább salátákat. Valójában többségük nem szabadföldbe került, hanem virágföldbe, nagy cserepekbe. Vetettem céklát, a levelei miatt, rukkolát, tépősalátát, madársalátát. Imádom mindet. A cékla levél igen el van hanyagolva a mindennapokban, szinte sehol nem kapható, nem ismerik az emberek, nem jellemző, hogy a gumó használhatósága előtt fogyasztanák, pedig rengeteg vitamin van benne, sok C vitamin, vas, folsav, igen értékes vitamin forrás. Szép is, a zöld leveleken nagyon jól mutatnak a piros erek. Ez is fontos, én kifejezettem szeretem, ha egy saláta szép, nem csak ízletes.
A kertünkben van egyéb ehető növény is, mint például citromfű, menta, bazsalikom és van egy számomra ismeretlen növény is. Minden alkalommal amikor elmegyek a piacra megkérdezem az árust, és minden alkalommal el is felejtem a nevét. Kicsit ázsiai jellegű, ánizsos növény, a levelei olyanok, mint a mentáé vagy a citromfűé.Sőt vannak ehető virágaink is, ilyen például a bársonyvirág, a curry virága, a petrezselyem virága.

Amiket felsoroltam mind kerültek ebbe a nagyon friss, nagyon zamatos salátába. Mindet frissen szedtem a kertből és a szedést követően nagyjából 15 percen belül már ettük is, ettől volt olyan igazán különleges .

A salátára egy nagyon extra öntet került, amit Ottolenghi: Plenty című könyve ihletet. Narancsvirágvizet kevertem össze citrommal, olívaolajjal, ezt öntöttem salátára, majd megszórtam őrölt római köménnyel  sok-sok finom sózott pisztáciával és chilivel.

Saláta narancsvirágvízzel és pisztáciával

Hozzávalók: 

  • nagy adag cékla levél
  • bazsalikomlevelek
  • menta levelek
  • rukkola
  • citromfű
  • curry virág
  • büdöske virág
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál narancsvirágvíz
  • 3-4 csipet őrölt római kömény
  • chili
  • sózott tisztított pisztácia

Elkészítése: 
A hozzávalókat mind keverjük össze és azonnal fogyasszuk el. finom fehér bor nagyon illik hozzá, például mi Légli 333 száraz fehér bort ittunk mellé.

 

3 hozzászólás

  1. Sarolt dátum július 3, 2013 9:47 du.

    Ez gyönyörű! És biztos ugyanennyire finom is:)

  2. Á la carte dátum július 4, 2013 7:08 de.

    Köszönöm szépen! 🙂

  3. KZsolt dátum július 16, 2013 1:18 du.

    Tisztelt Szerkesztő!

    A színvonalas bejegyzései felkeltették az érdeklődésünket. Megköszönném ha kapcsolatfelvétel céljából elküldené az e-mail elérhetőségét a kzsolt@innofield.hu címre.

    Az együttműködését előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Kovács Zsolt, Projektvezető

    iNNOField Kft

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .