45dkgfehér liszta fele helyettesíthető tk liszttel vagy zabliszttel
20 dkg cukor
1,5dltej
1,5dlolajsemleges ízvilágú (pl. napraforgó)
1csomagsütőpor
1kggyümölcs
Instructions
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tepsit kikenjük olajjal és belisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük.
A gyümölcsöket megmossuk, előkészítjük (kimagozzuk, daraboljuk ha szükséges).
A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját egy evőkanál cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a lisztet és a sütőport, majd az egészet csomómentesre keverjük.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a lisztes keverékbe, úgy, hogy teljesen összekeveredjen a két massza.
A tésztát az előkészített tepsibe öntjük, a tetejét pedig megszórjuk a gyümölcsökkel. *
A tepsit berakjuk az előmelegített sütőbe és a piskótát 40 perc alatt készre sütjük.
Opcionális:
*Nem csak gyümölcsöt tehetünk a piskótára, hanem pudingot is a gyümölcs mellé. Ehhez 4 dl tejből és 1 csomag vaníliás pudingporból pudingot készítünk. Ízlés szerint édesítjük miközben főzzük. Hagyjuk kihűlni és amikor a gyümölcsöt tesszük a piskótára, akkor óvatosan a pudingot is rákanalazzuk szétszórva a felületén. Ezzel együtt sütjük meg.
Notes
A fehér lisztet 50-100%-ban kicserélhetjük zablisztre vagy 50%-ban teljeskiőrlésű lisztre.
A gyümölcs bármilyen nem túl leves gyümölcs lehet (sárgabarack, eper,málna, áfonya, ribizli, szeder, szőlő, kockázott alma, szilva, meggy).
A pudingot opcionálisan írtam, mert a piskóta nélküle is és vele is nagyon finom.
A piskótába tehetünk fűszereket, például vaníliát, őrölt fahéjat, de akár a gyümölcsöket is fűszerezhetjük (szilvát például őrölt szegfűszeggel, vagy rumba is áztathatjuk).
A piskótát tovább turbózhatjuk ha megszórjuk a tetejét csoki darabokkal vagy szeletelt mandulával, kókuszchipsz-szel, apróra darabolt magokkal.