Gyümölcsös piskóta alaprecept

Vega - kezdőknek is ajánlott
Nyomtasd ki! Készíts menüt! Pin
Előkészítés: 15 minutes
Sütés / Főzés: 40 minutes
Teljes elkészítési idő: 55 minutes
Ételtípus: Desszert
Diéta / Ország: Magyar
Kulcsszavak: gyümölcs, gyümölcsös piskóta, piskóta
Mennyiség: 32 szelet

Szükséges eszközök:

Hozzávalók:

  • 12 db tojás
  • 45 dkg fehér liszt (a fele helyettesíthető tk liszttel vagy zabliszttel)
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl olaj (semleges ízvilágú (pl. napraforgó))
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kg gyümölcs

Elkészítés:

  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  • A tepsit kikenjük olajjal és belisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük.
  • A gyümölcsöket megmossuk, előkészítjük (kimagozzuk, daraboljuk ha szükséges).
  • A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját egy evőkanál cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a lisztet és a sütőport, majd az egészet csomómentesre keverjük.
  • A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a lisztes keverékbe, úgy, hogy teljesen összekeveredjen a két massza.
  • A tésztát az előkészített tepsibe öntjük, a tetejét pedig megszórjuk a gyümölcsökkel. *
  • A tepsit berakjuk az előmelegített sütőbe és a piskótát 40 perc alatt készre sütjük.

Opcionális:

  • *Nem csak gyümölcsöt tehetünk a piskótára, hanem pudingot is a gyümölcs mellé. Ehhez 4 dl tejből és 1 csomag vaníliás pudingporból pudingot készítünk. Ízlés szerint édesítjük miközben főzzük. Hagyjuk kihűlni és amikor a gyümölcsöt tesszük a piskótára, akkor óvatosan a pudingot is rákanalazzuk szétszórva a felületén. Ezzel együtt sütjük meg.

HOGYAN VARIÁLJAM? - FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

  • A fehér lisztet 50-100%-ban kicserélhetjük zablisztre vagy 50%-ban teljeskiőrlésű lisztre. 
  • A gyümölcs bármilyen nem túl leves gyümölcs lehet (sárgabarack, eper,málna, áfonya, ribizli, szeder, szőlő, kockázott alma, szilva, meggy). 
  • A pudingot opcionálisan írtam, mert a piskóta nélküle is és vele is nagyon finom. 
  • A piskótába tehetünk fűszereket, például vaníliát, őrölt fahéjat, de akár a gyümölcsöket is fűszerezhetjük (szilvát például őrölt szegfűszeggel, vagy rumba is áztathatjuk). 
  • A piskótát tovább turbózhatjuk ha megszórjuk a tetejét csoki darabokkal vagy szeletelt mandulával, kókuszchipsz-szel, apróra darabolt magokkal. 
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!