gyümölcstorta

Anyukám gyümölcstortája

Vega, középhaladó szint
Nyomtasd ki! Készíts menüt! Pin
Előkészítés: 30 minutes
Sütés / Főzés: 20 minutes
Hűtési idő:: 2 hours
Teljes elkészítési idő: 2 hours 50 minutes
Ételtípus: Desszert
Diéta / Ország: Magyar
Kulcsszavak: édesség, gyümölcstorta, málna
Mennyiség: 8

Szükséges eszközök:

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 12 dkg fehér liszt

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg cukor

A zseléhez:

  • 20 dkg málna
  • 2 db nektarin
  • 1 csomag tortazselé por
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl bodza szörp (levendula szörppel is helyettesíthető)

Elkészítés:

A piskóta elkészítése:

  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  • A vajat megolvasztjuk és egy kenőecset segítségével a formát kikenjük vajjal.
  • A tojásokat felütjük és szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá
    verjük. Hozzáadjuk a tojást, a maradék olvasztott vajat és a lisztet és az
    egészet csomómentesre verjük egy elektromos habverő segítségével.
  • A tésztát beleöntjük a formába és az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre
    sütjük.
  • Kiborítjuk a piskótát a formából és egy rácson hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése:

  • A pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és 2 dl tejjel. A maradék tejet
    egy lábasba öntjük, beleöntjük a cukros csomómentesre kevert pudingporos tejet
    is és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
  • Miután kellően besűrűsödött a puding ráöntjük a piskótára úgy, hogy hagyunk helyet a gyümölcsnek is. Ha marad puding, akkor tálkába öntjük és külön elfogyasztjuk.
  • A piskótán hagyjuk megdermedni a pudingot.
  • Ezalatt a gyümölcsöket megmossuk,
    lecsepegtetjük. A nektarint kimagozzuk és felszeleteljük. Ezt követően a
    megdermedt pudingra tesszük az előkészített gyümölcsöket.

A zselé elkészítése:

  • A zselé port elkeverjük a vízzel és a bodzaszörppel, majd felforraljuk és a
    forrástól számítva 1 percig főzzük. Akkor jó, amikor szép áttetsző, nem habos.
    Hagyjuk picit kihűlni, majd rákanalazzuk a torta tetejére és hűtőben pihentetjük
    minimum 60 percet tálalás előtt. Ha marad zselé, akkor egy kis málnát egy tálba
    teszünk és ráöntjük a maradékot. Hűtőben hagyjuk ezt is megdermedni fogyasztás
    előtt.

HOGYAN VARIÁLJAM? - FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

  • A málna és a nektarin helyett használhatunk bármilyen nem túl leves gyümölcsöt (epret, almát, banánt, kivit, narancsot, szedret, áfonyát). 
  • A zselét ízesíthetjük citrommal, lime lével, de tehetünk bele a bodzaszörp helyett málnaszörpöt vagy levendula szörpöt is. Ez esetben nem teljesen lesz áttetsző.  Ha szereted a rózsavizet, akkor azzal is kísérletezhetsz. 
  • A piskótában a fehér liszt 50%át helyettesíthetjük teljeskiőrlésű liszttel. 
  • Ha nincs gyümölcstorta formád, akkor a Google keresőben meg tudod nézni hol tudsz aktuálisan rendelni online. Nem drága, amikor ez a cikk íródott, 1-2.000 forint körül volt kapható. 
 
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!