Vietnámi ihletésű marhahús karalábélevélben

Vajon mennyire befolyásolja az utazás az étkezési szokásainkat és az ízlésünket? Mennyire tudjuk ezeket a tapasztalásokat az otthoni konyhában alkalmazni? Kreatívabbak lehetünk vagy az élmény csak az utazás idejéig tart?

Én azt gondolom ez attól is függ, hogy ki mennyire nyitott és mennyire szeretne elmerülni az adott ország kultúrájában. Én azok közé tartozom, akik szeretik megtapasztalni a helyi viszonyokat és szeretnek olyan helyeken étkezni, ahol az adott ország lakói. Éppen ezért ezek a tapasztalások erősen befolyásolják azt, ahogy főzök és azt, ahogy az egyes alapanyagokhoz nyúlok. Az ázsiai konyha gyakorolta az ízlésemre a legnagyobb hatást, annak ellenére, hogy kevés ázsiai országban jártam ezidáig. Mégis ez a tapasztalat elegendő volt ahhoz, hogy megismerjem az alapanyagok nagy részét és az ázsiai konyhával foglalkozó könyvekkel tudjak mit kezdeni.  Ázsiai hatalmas, úgyhogy a pontosítás kedvéért inkább Délkelet- Ázsiát írok.

Az első délkelet-ázsiai ország, ahol jártunk Vietnám volt és a konyhája azonnal levett a lábamról. Az egész úgy indult, hogy kaptam egy vietnámi szakácskönyvet, amit gyakorlatilag fél nap alatt kiolvastam és azonnal éreztem, hogy ide el kell jutnunk egyszer. Pár évvel később a repülőn ültünk és a fejemben hosszas lista volt arról, milyen ételeket fogunk kipróbálni, ha végre megérkezünk. Életem eddigi egyik legjobb utazási élménye volt az a két hét, amit abban a csodás országban töltöttünk.

A legtöbb hazai vietnámi étteremben főleg a levesekkel foglalkoznak, meg a tavaszi vagy nyári tekerccsel. A vietnámi konyha azonban sokkal több finomságot tartogat. Az igaz, hogy az alapanyagok nem mind beszerezhetőek itthon, de egy kis kreativitással haza lehet hozni ezeket az ízeket. Ha nem is pont ugyanúgy, de nagyon hasonlóan.

Ez a recept eredetileg bétel levéllel készül, amit Délkelet-Ázsiában előszeretettel használnak. Itthon azonban helyettesíthetjük karalábélevéllel vagy szőlőlevéllel. Mindkét levelet igen ritkán használjuk fel, pedig rengeteg lehetőség van bennük. Sokszor szomorúan nézem mennyi szép karalábélevél kerül a szemétbe a piacon és az élelmiszerboltokban.

Azt gondolom fontos minél több alkotóelemet felhasználni és nem érdemes kidobni egy levelet, csak azért, mert azt szoktuk meg. Gondold mindig végig mire tudnád felhasználni? A karalábélevél szép nagy, egy kisebb töltelék betekerésére teljesen alkalmas. Innen jött az ötlet, hogy ezt a vietnámi marhatölteléket bétel levél helyett karalábélevélbe tekerjem.


Fűszeres marhahús karalábélevélben


Hozzávalók:

  • 500 gr darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm darab gyömbér
  • 2 teáskanál halszósz
  • só, bors
  • 10-12 darab nagyobb méretű karalábélevél vagy szőlő levél

Elkészítése:

  1. A húst keverjük össze a halszósszal, a sóval, a megtisztított, aprított gyömbérrel, fokhagymával.
  2. A levelekről vágjuk le a szár részt és tegyük a levelet fél percre forrásban lévő vízbe, majd csepegtessük le.
  3. Töltsük meg egyenként hússal, tekerjük fel, egy kis batyut kialakítva.
  4. Serpenyőben, kevés olajon süssük meg minden oldalát, de grillre is tehetjük.

 

Ha szeretnél kreatívan főzni, érzésből, akkor nézz meg az alap főzőtanfolyamom, a reggeli főzőtanfolyamom vagy iratkozz fel a heti levelemre.  Facebookon és Instagramon is várlak szeretettel.