Vega burger, amitől a húsevők is elájulnak!
Milyen az a vega burger, amiből nem hiányolja még egy húsevő sem a húst? Elmondom. Isteni finom! Egy titka van csak: hatalmas, vaskos, aromás Portobello gombával készítjük.
A portobello gomba lényegében nagy méretű csiperke gomba. A mérete 13-15 cm is lehet. Az elkészített gomba állaga a húséhoz hasonló, az íze pedig elképesztően aromás. Én sütőben készítettem el, szinte alig fűszereztem, ennek ellenére erőteljes ízű gombát kaptam, nem a megszokott csiperke ízvilág köszönt vissza.
A gomba elkészítésénél, tárolásánál van néhány fontos dolog, amit be kell tartanunk:
1/ Ne áztassuk a gombát!
A gomba szerkezete beszívja a nedvességet, ezért a bő vizes tisztítás nem ajánlott. Ehelyett egy kefével át kell dörzsölni és egy nedves ruhával áttörölni. A termesztett gombák nem igazán koszosak, így a kefét el is hagyhatjuk. Ez a gomba tisztaságától függ. Ha nagyon koszos lenne, akkor folyó vízzel gyorsan öblítsük át, de semmiképp se áztassuk. A termesztett gombák nem érintkeznek a külvilággal, nem kell félni attól, hogy erősen szennyeződnének.
2/ Ne hámozzuk meg!
Ahogy az előző pontban említettem a termesztett gomba nem érintkezik a földdel és a külvilággal, így a hámozás teljesen felesleges. Ráadásul pazarlés is, hisz a legtöbb vitamin a gomba héjában található. Ha kidobjuk, akkor a vitaminokat is vele együtt.
3/ Friss gombát használjunk!
A gombában a romlási folyamatok során mérgező anyagok jönnek létre, így csak olyan gombát szabad elkészíteni, ami ép, friss és nincs nyoma romlásnak. A gombát mindig hűtőben kell tárolni. Felhasználási idejét megnövelhetjük, ha a vásárlást követően papírzacskóban tároljuk.
Most pedig jöjjön a vega burger recept!
- vega burger
- vega burger
VEGA BURGER PORTOBELLO GOMBÁVAL
Hozzávalók 4 személy részére:
- 4 fej Bio Funghi portobello gomba
- 4 szelet gouda vagy cheddar sajt*
- 2 -4 (hamburger)zsömle**
- madárbegy saláta
- 1 érett paradicsom
- 5 dkg kígyóuborka
- 1 lila vagy vörös hagyma
- só, bors
- mustár, majonéz, ketchup
Elkészítése:
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A gombát megtisztítjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
- Ekkor kivesszük a sütőből a tepsit, megsózzuk a gombát, majd befedjük a sajttal. További 10-15 percig sütjük, hogy a sajt szépen megolvadjon, enyhén megpiruljon.
- A paradicsomot megmossuk és 4 szeletre vágjuk. A hagymát megpucoljuk és felszeleteljük. Az uborkát megmossuk és felszeleteljük.
- A zsemléket kettévágjuk és egy-egy tányérra helyezünk őket. Mustárt, ketchupot, majonézt teszünk rá ízlés szerint, majd ráhelyezzük a salátát, a paradicsomot, hagymát és az uborkát.
- Amikor elkészült a gomba kivesszük a sütőből és a zöldségekkel megpakolt zsömlékre helyezzük.
- Frissen őrölt borssal, nagy szemű sóval ízlés szerint kevés chilivel ízesítjük.
* a sajt helyett használhatunk vegán sajtot. A képen a VioLife nevő termékcsalád cheddar ízesítésű sajtja van. Kipróbáltam milyen. Nyilván nem veszi fel a versenyt az igazi sajtokkal, de nem rossz, finom és még meg is olvad. Jó alternatíva azoknak, akik allergiásak a tejfehérjére.
** A receptben 2-4 zsömlét írok és a leírásban csak fél zsömléket használok fel, tehát 4 fő részére összesen 2 db-ot. Mi így szeretjük és késsel, villával esszük. Több salátát fogyasztok így hozzá és kevesebb pékárut. Akinek szüksége van a teljes zsömlére, az nyugodtan tegye rá az egészre a zsömle másik felét is. Nem csak hamburgerzsömlét használhatunk. Érdemes kipróbálni magos változatokkal is.
A recepthez a gombát a Bio – Fungi www.amigombank.hu biztosította számomra.