Vega burger, amitől a húsevők is elájulnak!

Milyen az a vega burger, amiből nem hiányolja még egy húsevő sem a húst? Elmondom. Isteni finom! Egy titka van csak: hatalmas, vaskos, aromás Portobello gombával készítjük. 

A portobello gomba lényegében nagy méretű csiperke gomba. A mérete 13-15 cm is lehet. Az elkészített gomba állaga a húséhoz hasonló, az íze pedig elképesztően aromás. Én sütőben készítettem el, szinte alig fűszereztem, ennek ellenére  erőteljes ízű gombát kaptam, nem a megszokott csiperke ízvilág köszönt vissza.

A gomba elkészítésénél, tárolásánál van néhány fontos dolog, amit be kell tartanunk: 

1/ Ne áztassuk a gombát!

A gomba szerkezete beszívja a nedvességet, ezért a bő vizes tisztítás nem ajánlott. Ehelyett egy kefével át kell dörzsölni és egy nedves ruhával áttörölni. A termesztett gombák nem igazán koszosak, így a kefét el is hagyhatjuk. Ez a gomba tisztaságától függ. Ha nagyon koszos lenne, akkor folyó vízzel gyorsan öblítsük át, de semmiképp se áztassuk. A termesztett gombák nem érintkeznek a külvilággal, nem kell félni attól, hogy erősen szennyeződnének.

2/ Ne hámozzuk meg! 

Ahogy az előző pontban említettem a termesztett gomba nem érintkezik a földdel és a külvilággal, így a hámozás teljesen felesleges. Ráadásul pazarlés is, hisz a legtöbb vitamin a gomba héjában található. Ha kidobjuk, akkor a vitaminokat is vele együtt.

3/ Friss gombát használjunk! 

A gombában a romlási folyamatok során mérgező anyagok jönnek létre, így csak olyan gombát szabad elkészíteni, ami ép, friss és nincs nyoma romlásnak. A gombát mindig hűtőben kell tárolni. Felhasználási idejét megnövelhetjük, ha a vásárlást követően papírzacskóban tároljuk.

Most pedig jöjjön a vega burger recept! 


VEGA BURGER PORTOBELLO GOMBÁVAL


Hozzávalók 4 személy részére: 

 • 4 fej Bio Funghi portobello gomba
 • 4 szelet gouda vagy cheddar sajt*
 • 2 -4 (hamburger)zsömle**
 • madárbegy saláta
 • 1 érett paradicsom
 • 5 dkg kígyóuborka
 • 1 lila vagy vörös hagyma
 • só, bors
 • mustár, majonéz, ketchup

Elkészítése: 

 1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
 2. A gombát megtisztítjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
 3. Ekkor kivesszük a sütőből a tepsit, megsózzuk a gombát, majd befedjük a sajttal. További 10-15 percig sütjük, hogy a sajt szépen megolvadjon, enyhén megpiruljon.
 4. A paradicsomot megmossuk és 4 szeletre vágjuk. A hagymát megpucoljuk és felszeleteljük. Az uborkát megmossuk és felszeleteljük.
 5. A zsemléket kettévágjuk és egy-egy tányérra helyezünk őket. Mustárt, ketchupot, majonézt teszünk rá ízlés szerint, majd ráhelyezzük a salátát,  a paradicsomot, hagymát és az uborkát.
 6. Amikor elkészült a gomba kivesszük a sütőből és a zöldségekkel megpakolt zsömlékre helyezzük.
 7. Frissen őrölt borssal, nagy szemű sóval ízlés szerint kevés chilivel ízesítjük.

* a sajt helyett használhatunk vegán sajtot. A képen a VioLife nevő termékcsalád cheddar ízesítésű sajtja van. Kipróbáltam milyen. Nyilván nem veszi fel a versenyt az igazi sajtokkal, de nem rossz, finom és még meg is olvad. Jó alternatíva azoknak, akik allergiásak a tejfehérjére.

** A receptben 2-4 zsömlét írok és a leírásban csak fél zsömléket használok fel, tehát 4 fő részére összesen 2 db-ot. Mi így szeretjük és késsel, villával esszük. Több salátát fogyasztok így hozzá és kevesebb pékárut. Akinek szüksége van a teljes zsömlére, az nyugodtan tegye rá az egészre a zsömle másik felét is. Nem csak hamburgerzsömlét használhatunk. Érdemes kipróbálni magos változatokkal is.

A recepthez a gombát a Bio – Fungi www.amigombank.hu biztosította számomra.