Tonkababos zabkása + 4 TIPP, hogyan tedd izgalmassá a zabkásádat

Ha szereted az édes reggliket, akkor ez a tonkababos zabkása a Te reggelid lesz. Ha nem szereted, akkor pedig próbáld ki, mert garantáltan meg fogod szeretni. Tudom a zabkásával lehetnek előítéleteid…de ez más, adj neki egy esélyt!

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én mindig is imádtam reggelizni, legyen szó gyors hétköznapról vagy lusta hétvégéről. Az lát el energiával és indítja el a napot. Amilyen a reggeli, olyan a nap. Nálam legalábbis nálam ez az állítás megállja a helyét. Amióta Tami megszületett előszerettel eszem valamilyen édeset reggelire, ezt kívánja a szervezetem. Ennek megfelelően sokszor kerül az asztalra gyümöcs vagy valamilyen zabkása, vagy együtt a kettő.

 

Sokoldalú zabkása – ötletek az elkészítéshez

A zabkása sokakat elrémiszt, pedig, ha jól van elkészítve nagyon finom reggeli. Tápláló, laktató és melengető.

1./ Főzőfolyadék

Az első fontos lépés a főzőfolyadék meghatározása. Mindig valamilyen tejben főzöm meg. Én nem tehéntejben, hanem kókusztejben, mandulatejben vagy rizstejben készítem. Természetesn lehet rehéntejjel is, de mi igyekszünk minimalizálni a mennyiségét.

2./ Fűszerezés

A második fontos elem a fűszerezés. A kását a főzés során meg lehet fűszerezni. Mehet bele egy kis vanília, fahéj, citromhéj, narancshéj, szerecsendióvirág, szegfűbors, szegfűszeg vagy őrölt gyömbér. Természetesen a fűszereket őrölt formában használjuk jelen esetben és csak mértékkel, a kevesebb, több elv mentén.

3./ Feltét

Ezután következnek a feltétek. Ennek mát tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. nálam mindig kerül rá valamilyen pirított (vagy nem pirított) mag és egy-két fajta gyümölcs. Van, amikor reszelt almával keverem össze és pirított dióval tálalom, van hogy eper és mandula kerül rá, vagy az is előfordul, hogy banánt nyomkodok  bele és erre jön még egy kis áfonya és mogyoró. tényleg csak az ízlésünktől és a kedvünktől függ mivel pakoljuk meg. Ez a legszebb az egészben. Minden nap ehetsz zabkását és minden nap lehet más és más.

4. Édesítés

A végső lépés az édesítés. Én szinte sosem édesítem magamnak. A tej, a fűszerezés, a feltétek, az alapjáraton enyhén édeskés zabkása adnak annyi ízt és édességet, hogy többre nincs szükség. Ha mégis, mert előfordulhat, akkor én rizsszirupot vagy mézet szoktam rá csurgatni.

Szerintem a zabkása az egyik legszuprebb és legsokoldalúbb reggeli, merd kipróbálni! Legyél kreatív és nem bánod meg! Egy új zabkása világ nyílik meg majd előtted 🙂


Tonkababos zabkása mogyoróval, áfonyával, goji bogyóval


Hozzávalók 2 személy részére

  • 100g zabpehely
  • 4 dl rizstej
  • 2 evőkanál méz
  • egy marék törökmogyoró
  • áfonya
  • 2 evőkanál goji bogyó
  • tonkabab

 

Elkészítése:

  1. A zabpelyhet a rizstejjel 5-8 perc alatt puhára főzzük.
  2. Belereszeljük a tonkababot és körülbelül 2 csipetnyit sót.
  3. A mogyorót serpenyőben megpirítjuk, majd késsel vagy aprítóval durvára daraboljuk.
  4. Az áfonyát megmossuk, megtöröljük papírtörlővel, a szárakat leszedjük.
  5. Az elkészült zabpelyhet két tálba töltjük, megszórjuk mogyoróval, áfonyával és a goji bogyóval.
  6. Ízlés  szerint mézzel édesítjük.

 

Ha tetszett a recept, akkor lájkold a Facebook oldalamat és kövess az Instagramon. Nem fogod megbánni, ott naponta osztok meg ötleteket, tippeket. Jó buli! 🙂

Ha pedig szeretnél megtanulni főzni, recept nélkül és nem csak a zabkását szeretnéd sokszínűen és izgalmasan elkészíteni, akkor végezd el a tanfolyamomat. Az aktuális csoport indulásáról értesülhetsz, ha felíratkozol az alábbi űrlapon!