Szuvidált sült csirkemell – tényleg jobb?

 

Ismered az érzést, amikor a tökéletesnek hitt serpenyőben sült csirkemell valójában egyáltalán nem tökéletes, hanem száraz, kaparja a torkod és egyáltalán nem finom? Nem a hússal van a baj, hanem az elkészítéssel. Manapság a csirkemell az egyik legnépszerűbb hús. Nem zsíros, hanem egy diétás fehérje, éppen ezért a sült csirkemell a fogyókúrázók kedvence. Ez a recept akkor is fog tetszeni,  ha rajongsz a csirkemellért és akkor is, ha azt gondolod, hogy ez az egyik legunalmasabb hús a világon.  


A közhiedelemmel ellentétben a csirkemellet egyáltalán nem könnyű jól elkészíteni. Nincs a húsban kötőszövet és zsír, aminek következtében ha túlsütjük egy száraz, ízetlen hússá válik, ezért is nem szeretik sokan.

Ez a hús akkor a legfinomabb, ha a belső hőmérséklete nem haladja meg a 65-70 fokot. Ekkor a nedvesség benne marad, a szaftok ízletessé teszik az amúgy száraz húst. A serpenyőben sütés során a hő kívülről befelé halad, így amikor a hús belseje már ok, akkor a külseje már garantáltan túlsültté válik. Ezt tudjuk elkerülni, ha szuvid technológiát használunk. Erről már írtam korábban itt és itt. 

Nézzük, hogyan tudunk isteni finom csirkemellet sütni és azt is megmutatom, hogyan szervírozzuk hollandi mártással, amit szuvid lágytojásból készítünk.

Ennek a fogásnak a munkaideje (vákuumozol és körbepirítod) nem több 15 percnél. Ez is zsenális benne. Ha azt mondom valakinek, hogy szuvidáltam, akkor valamilyen bonyolult dolog jut eszébe, ami időigényes, fárasztó, érthetetlen. Egyáltalán nem így van. Egyszer meg kell tanulni és utána be kell tartani a szabályokat. Ha ezt megtesszük, akkor időt spórolunk magunknak és istenieket fogunk főzni.


SZUVIDÁLT SÜLT CSIRKEMELL HOLLANDI MÁRTÁSSAL 


Hozzávalók 4 személy részére:

  • 2 pár csirkemell
  • kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 db tojás
  • 1 tk Dijoni mustár
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 5 dkg vaj megolvasztva
  • csipetnyi cayenne bors
  • a tálaláshoz: saláta / rizs, kapribogyó, chili szósz, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése: 

  1. A fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.
  2. A tojásokat megmossuk.
  3. A csirkemellt megtörölgetjük, megsózzuk, bedörzsöljük a reszelt fokhagymával, kakukkfűvel, vákuumzacskóba helyezzük és levákuumozzuk.  Az összes húst beletehetjük egy zacskóba, de ha kisebb méretű van otthon akkor ketté is oszthatjuk. A lényeg, hogy a hús darabok egymás mellett helyezkedjenek el és ne egymás tetején, megduplázva a hús vastagságát.
  4. A szuvidáló gépbe vizet töltünk a használati útmutató alapján, beállítjuk a hőfokot 63 fokra és hagyjuk felmelegedni.
  5. Miután a víz elérte a kívánt hőfokot belehelyezzük a levákuumozott melleket és a tojásokat és 1 órán át pihentetjük a gépben. Ezalatt a hús minden része 63 fokosra melegszik és a tojások is elkészülnek.
  6. Az idő letelte után a húst kivesszük a zacskóból és forró serpenyőben 1-2 perc alatt a húsok mindkét oldalát átpirítjuk.
  7. Amíg sül a hús elkészítjük a Hollandit, amihez a tojásokat, a mustárt, az olvasztott vajat, a citromlevet, a sót, a cayenne borsot egy turmixba helyezzük és az egészet összeturmixoljuk.
  8. A csirkemellet a Hollandi mártással, rizzsel vagy salátával tálaljuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá kapribogyót is vagy az egészet megszórhatjuk frissen őrölt borssal, chili szósszal.

FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPP: 

A Hollandi mártást különböző módon ízesíthetjük: 

  • indiai fűszerekkel
  • fokhagymával
  • matcha teaporral
  • citromlé helyett uborka lével
(megjegyzés: a posztot a Sousvide Hungary részben szponzorálta: a gépet megkaptam, de a posztokért más anyagi haszon nem ér. A véleményem mint mindig a sajátom és saját, önálló, hosszas tapasztalaton alapszik. )