A tökéletes bejgli

bejgli_kicsi-8394
bejgli-3038

A karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül! Jó bejgli nélkül! Nálunk Anyósom bejglije nélkül. Érdekes mód az én családomban nem volt szokás a bejglisütés, nálunk Anyukám mézes krémese volt az ünnepi desszert. Bejgli mégis mindig került az asztalra, általában valamilyen cukrászdai, bolti változat. Legalábbis így emlékszem. Nem igazán rajongtam ezért a sütiért. Egészen addig, amíg meg nem kóstoltam Anyósom isteni bejglijét 14 évvel ezelőtt. Azóta ugyanúgy, ahogy a mézes krémessel, a bejglivel is összenőtt a karácsony.

Tavaly azonban Anyósom nagyon beteg lett és nem tudott, nem tud már nekünk bejglit sütni 🙁 éppen ezért tavaly elkészítettem életem első adagját az utasításai alapján. Szerencsére még le tudta nekem írni a receptet és meg is kóstolta a végeredményt, amivel nagyon elégedett volt. Számomra ez volt tavaly a legszebb karácsonyi ajándék, hogy örömet szerezhettem ezzel neki és hogy még utoljára boldogan karácsonyozhattunk vele. Sajnos idén már nincs velünk, de a bejglijében (persze nem csak abban) örökké velünk él. Nem törtük meg a hagyományt, ezentúl is minden évben lesz olyan bejgli, amilyet hosszú éveken keresztül Ő készített nekünk.

Pont nemrég leveleztem az egyik olvasómmal arról, hogy mennyire fontosak a hagyományok és az azokhoz kapcsolódó ételek. Amikor még kamasz voltam, meg mondjuk úgy fiatal (bár most sem tartom magam idősnek, inkább azt mondhatom el, hogy vesztettem el olyan embereket, akik fontosak voltak nekem és másképp látom ezeket a dolgokat már), akkor ezek nem voltak fontosak számomra. Nem tartottam nagy dolognak azt, hogy minden évben vannak tipikus családi ételek, amit vagy anyukám vagy más elkészít a családban. Ilyen anyukám töltött káposztája, nagymamám kókuszgolyója, anyósom bejglije és még sorolhatnám. Minden alkalomra jut valami más.

Egészen addig ezek természetesek, amíg elkészülnek, mert van ki megfőzze, megsüsse. Miután megtapasztaljuk az elvesztést, azonnal hiányzik az, ami régen természetes volt. Nem olyan amit más készít, nem adja vissza ugyanazt az érzést. Ilyenkor jön a megbánás, hogy miért nem tanultuk meg a receptet, miért nem volt ez fontos régen.

Nagymamámnak volt néhány étele, amit nem tanultam meg, de ma már nagyon hiányzik, hogy nem tudom pont úgy megcsinálni. Anyósomnál fontosnak tartottam, hogy ezt ne kövessem el. Fontos, hogy tudjuk hozni azokat a régi, hagyományos ízeket, mert amikor az ételt fogyasztjuk a szeretett személyre gondolunk. Sőt bevallom nekem maga az elkészítés is terápiás hatású. Biztos vagyok benne, hogy minden bejglikészítésnél rá fogok gondolni és arra kérem, hogy lélekben segítsem nekem, minél szuperebb legyen a végeredmény. Ez pedig boldogsággal tölt el. Nem vagyok szomorú mert a bejgliben és még más ételekben, velünk tovább él.

bejgli_kicsi-8408

MÁKOS ÉS DIÓS BEJGLI 


Tészta: 

Hozzávalók 6 rúdhoz

  • 1 kg (finom)liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg zsír
  • 8 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • csipet só

Tészta elkészítése: 

  1. A lisztet, vajat, zsírt és 8 dkg cukrot deszkán elmorzsolunk.
  2. Az élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük.
  3. Teszünk bele 1 egész tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.
  4. Sütés előtt 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk és mindegyik cipót (töltés előtt) téglalap alakúra nyújtjuk ( nagyjából 3 mm vastagra)

Máktöltelék:

Hozzávalók 3 mákoshoz:

  • 25 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 40 dkg mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • ½ citrom leve
  • 1 alma reszelve
  • 1 bő evőkanál baracklekvár
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 0,5 dl rum

Elkészítése:

Ezt a keveréket én rottyanásig felfőzzük, és hagyjuk kihűlni!


Diótöltelék:

Hozzávalók 3 dióshoz:

  • 20-22 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 40 dkg dió
  • fahéj, citromhéj
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 1 alma reszelve
  • 0,5 dl rum
  • vanília

Elkészítése:

A hozzávalókat, ugyanúgy, ahogy a máknál felfőzzük és hagyjuk kihűlni.


Töltés, sütés:

Kell hozzá 2 tojás, szétválasztva

  1. A tésztát laponként kinyújtjuk, vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a töltelék 1/3-ad részét.
  2. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahatjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Így tovább, mindegyik cipóval.
  3. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát, addig pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad.
  4. Akkor finoman-könnyedén megkenjük tojásfehérjével és további fél órát pihentetjük-szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a teteje).
  5. Mielőtt a sütőbe toljuk, a tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk fapálcikával (ettől állítólag nem reped szét, de ez nem mindig jön be).
  6. 180-185 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
  7. Rácson hagyjuk kihűlni.

TIPP

A tésztát és a tölteléket is elkészíthetjük előre, majd hűtőben 1-3 napig tárolhatjuk vagy lefagyaszthatjuk.

bejgli_kicsi-8420