Avokádós tojáskrém

avokados_tojaskrem-6347
avokados_tojaskrem-6352

A főtt tojásból számtalan finomság készülhet, de talán az egyik legnépszerűbb a tojáskrém, amit sonkaszeletekbe tekerve vagy épp pirítósra, esetleg egy finom kovászos kenyérre kenve fogyaszthatunk.

Megmutatom a klasszikus alapreceptem, de utána továbblépünk és az egyik kedvenc alapanyagommal kombináljuk, az érett avokádóval. Brutál finom. Az avokádó zsírossága hihetetlen krémesség teszi az egészet. 

A cikk végén számtalan egyéb ízesítési variációt mutatok, hogy soha ne fogyj ki az ötletekből! 

 TOJÁSKRÉM ALAPRECEPT

Hozzávalók 4 személy részére: 

  • 8 db főtt tojás
  • 3 dkg vaj olvasztva
  • 1 dl tejföl
  • 1-2 teáskanál mustár
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése: 

  1. A tojásokat megpucoljuk és egy késes robotgép keverőtáljába tesszük.
  2. Hozzákeverjük a tejfölt, az olvasztott vajat,  a sót, a borsot és az egészet a késes robotgéppel krémesre keverjük.
  3. Ha nincs késes robotgépünk, akkor a tojásokat kis lyukú sajtreszelőn reszeljük le és miután hozzáadtuk a többi alapanyagot, villával addig nyomkodjuk, amíg homogén krémet nem kapunk.

Felhasználása:

  • pirítósra kenve
  • sonkaszeletekbe tekerve
  • palacsintára kenve
  • uborkával, répával mártogatós krémként
  • tortilla tekercsbe téve sült csirkemell csíkokkal
avokados_tojaskrem-6343-2

AVOKÁDÓS TOJÁSKRÉM

Hozzávalók 4 személy részére: 

  • 8 db főtt tojás
  • 2 db érett avokádó
  • 1 dl tejföl
  • fél lime leve
  • 1 teáskanál mustár
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése: 

  1. A tojásokat megpucoljuk és egy késes robotgép keverőtáljába tesszük.
  2. Az avokádót kettévágjuk, a  magját eltávolítjuk és egy kanál segítségével kikanalazzuk a puha avokádó húst. A tojáshoz adjuk.
  3. Hozzákeverjük a tejfölt, a lime levét, a sót, a borsot és az egészet a késes robotgéppel krémesre keverjük.
  4. Ha nincs késes robotgépünk, akkor a tojásokat kis lyukú sajtreszelőn reszeljük le és miután hozzáadtuk a többi alapanyagot, villával addig nyomkodjuk, amíg homogén krémet nem kapunk.

Felhasználása:

  • ugyanaz, mint a klasszikus változat

Lentebb találsz még ötleteket a tojáskrém különböző ízesítésére is! 

TOJÁSKRÉM VARIÁCIÓK

Ahogy már említettem ez az alap recept sok féle módon variálható. 

Miket adhatsz hozzá? 

  • a már említett avokádót
  • fűszereket: kurkumát, curry port, őrölt piros paprikát, füstölt őrölt piros paprikát, római köményt, indiai fűszerkeveréket, szárított zöldfűszereket
  • friss zöldfűszereket: snidlinget, zöldhagymát, kakukkfüvet, medvehagymát, rozmaringot, bazsalikomot
  • valamilyen apróra vágott sonkát, kolbászt
  • összekeverheted főtt babbal, csicseriborsóval és ezekkel együtt pépesítheted

ÍZKOMBINÁCIÓK

  • tojás - kurkuma - kapribogyó
  • tojás - római kömény - aszalt paradicsom - olajbogyó
  • tojás - snidling - sonka
  • tojás - kapor - füstölt lazac
  • tojás - bazsalikom pesztó - fenyőmag, parmezán
  • tojás - csicseriborsó - cayenne bors - szezámmagpaszta (tahini)
  • tojás - füstölt piros paprika - kolbász darabkák

Ha érdekel hogyan főzd meg a tojásokat, akkor EZEN a linken megtalálod a tojásfőzési kisokost, ahol részletesen leírok mindent a lágytojástól egészen a tökéletes főtt tojásig. 

tojásfőzési idők

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :