Tésztaleves Anyukám konyhájából

tésztaleves

A fotó tulajdonosa: Central Média és Terei-Vigh Krisztina

Vajon mit főz Anyukám majdnem mindig, amikor valamilyen tészta étel kerül terítékre? Mitől lesz számomra egy-egy magazin anyag személyes? Ebben a posztban most erről is szót fogok ejteni.  Emellett pedig hozok egy receptet is a pár napja megjelent Nők Lapja Konyha magazin 2018. januári számából, mely kivételesen egy tematikus lapszám, kizárólag leves recepteket tartalmaz. Bízom benne, hogy kedvet kaptok és beszerzitek az újságárusoknál. 

A mai recept, amit megmutatok egy régi családi klasszikus. A tészta főzőlevéből készül, így igazán gazdaságos és kiváló újrahasznosítás. A tészta főzőlevét ha megvizsgáljuk látható rajta, hogy egy víznél sűrűbb folyadék. A tésztából a főzés során kioldódik a keményítő és bekerül a főzőlébe. Az olaszok előszeretettel használják ezt a levet a szósz készítéséhez, nem véletlenül. Anyukám sem szokta kiönteni, hanem átalakítja egy fokhagymás levessé, ami nagy kedvenc otthon. Olcsó, gyors, gazdaságos. Azokban a családokban, ahol fontos a napi leves szerintem egy jó alternatíva. A leves fő ízét a tésztalé és a pirított fokhagyma adja meg. A legjobban akkor szeretem,  amikor széles metélt levéből készül, ugyanis ilyenkor a tésztából is szoktunk beletenni. Mákos tészta, túrós tészta tökéletes párja ez a leves. Gyerekkorom nagy klasszikusa ez a két párosítás.

A recept a Nők Lapja Konyha januári leveses különszámában jelent meg, amibe 11 receptem szerepel. Magyar klasszikusokat és olcsó leveseket főztem és fotóztam nagy szeretettel. 

A magazin munkák ugyan megrendelésre készülnek, de amikor csak lehet, igyekszem beletenni valami személyes dolgot. Ez lehet egy családi edény, kellék, textil vagy akár egy olyan recept, ami valakire emlékeztet vagy valakihez kötődik az életemben. Ezt, Ti, Olvasók nem tudjátok, nem is veszitek észre. Nem is ez a fő célja ennek. Valójában főleg magam miatt csinálom, szeretem látni, hogy így egy-egy anyag kapcsolódik hozzám. Nem csak a nevem, a fotóm van ott, hanem egy picit a lelkem is benne 🙂 Ebben a januári számban ez a recept az én lelkem 🙂 A februáriban még több lesz.


TÉSZTALEVES


Hozzávalók 4 személy részére:

  • 25 dkg tészta
  • 1,5 liter víz
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 teáskanál őrölt piros fűszerpaprika
  • késhegynyi őrölt köménymag
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg tejföl

Elkészítése:

  1. A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, úgy, hogy a főzővizet félretesszük, mert ebből lesz a levesünk.
  2. A fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.
  3. A lisztet a zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát, a fokhagymát és lassan felöntjük a tészta főzőlevével, úgy, hogy közben csomómentesre keverjük. Sózzuk ízlés szerint és köménymaggal ízesítjük. 5-10 percig főzzük. A tejfölt egy edénybe tesszük és lassan hozzáadunk 1-2 merőkanál levest, majd jól összekeverjük. A tejfölös levet a többi leveshez adjuk és összekeverjük. A levest a főtt tésztával tálaljuk.