Körtés rumos gesztenyekrém – gluténmentes, tejmentes

gesztenyekrém
gesztenyekrém

A gesztenye igazi téli csemege. Szerencsére ma már nagyon jó gesztenyemasszákat lehet kapni, így egy-egy gesztenyés desszert elkészítése (feltéve, ha kivettük a fagyasztóból a masszát) megoldható akár 10-15 perc alatt is.

A mai recept is igazi last minute édesség. Miután kiolvadt a massza 15 perc alatt összeállítható. Nem kell hozzá semmi más csak egy kis kókusztej, rum, dió és körte. 


Tejmentes, gluténmentes és ha natúr masszát veszünk, és alternatív édesítőszerekkel édesítjük, akkor még cukormentes is lehet.


Körtés rumos gesztenyekrém

Gluténmentes, tejmentes, vega  – kezdőknek is ajánlott
Előkészítés: 15 minutes
Sütés / Főzés: 5 minutes
Teljes elkészítési idő: 20 minutes
Ételtípus: Desszert, Nasi
Diéta / Ország: Gluténmentes, Tejmentes, Vega, Vegán
Kulcsszavak: gesztenyekrém, gluténmentes édesség, gyors édesség, pohárkrém, tejmentes gesztenyekrém
Mennyiség: 4

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyemassza (kolvasztva)
  • 1 dl kókusztej (1,5 dl is lehet)
  • 0,5 dl barna rum (Pl Bacardi)
  • 5 dió dió (vagy pekándió)
  • 2 db körte
  • 2 evőkanál extra szűz kókuszzsír

Eszközök

  • 1 db vágódeszka
  • 1 db zöldséghámozó kés
  • 1 db keverőtál
  • 1 db habverő
  • 1 db kanál
  • 4 db pohár (a tálaláshoz)

Elkészítés:

  • A körtét megmossuk, kicsumázzuk, felkockázzuk ( 1×1 cm méretűre), majd a kókuszzsíron serpenyőben magas hőfokon megpirítjuk.
  • Eközben a gesztenyemasszát a kókusztejjel és a rummal egy habverő segítségével krémesre keverjük.
  • A diót késsel felaprítjuk, de 4 db-ot félreteszünk, azokat egészben hagyjuk. .
  • Előveszünk 4 nagyobb méretű poharat ( 2 dl -2,5 dl). A gesztenyés krémből 1-1 evőkanállal a poharak aljára halmozzuk.
  • A megsült körtét a krémre halmozzuk, majd megszórjuk az összetört dióval.
  • A körtét befedjük a maradék krémmel és a 4 db egész dióval tálaljuk.

HOGYAN VARIÁLJAM? – FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

 
  • körte helyett használhatsz almát is.
  • A gyümölcsöt a sütés után fűszerezheted fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel.
  • A körtét nyersen is a krémhez adhatod, így még gyorsabban elkészülhet a desszerted. Az íze más lesz, de így is ízletes.
  • Ha nem zavar a tej, és nincs kókusztejed, akkor helyettesítheted tejszínnel.
  • Kókuszzsír helyett is használhatsz vajat, de figyelj rá, hogy a hőfok ez esetben ne legyen a legmagasabb, mert a vajban található tejfehérje megég. Figyelj oda rá, ennyi a titka.
  • A rum elhagyható, ha gyerekek is fogyasztják, vagy ha nincs otthon minőségi. Nagyon fontos, hogy ne rumaromát tegyél bele és ne is valamilyen nagyon olcsó rumot. az ilyen italok fűszerként funkcionálnak és akkor tudják ezt a szerepet betölteni, ha adunk a minőségre.
  • Minden ételnek jót tesz, ha van benne valami puha, és valami ropogós. Ebben a desszertben a dió a ropogós elem, de turbózhatjuk még egy kis granolával is, ha van otthon. (Ha nincs, könnyen készíthetsz, erről és sok másról az online Reggeli tanfolyamomban írok. Ha szeretsz reggelizni, akkor neked való biztos vagyok benne.)
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!

Szóljon hozzá!





Cookies - Süti kezelés

Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!