Széll Tamás sokszínű élete – VIDEÓ

Miután Széll Tamás könyvének a megjelenéséről értesültem, alig vártam, hogy a kezemben fogjam a könyvet és belepillantsak milyen lett. Vajon milyen információkat oszt meg benne? Mennyire lesz személyes? Lesznek benne receptek is? A könyv kikerült a könyvesboltok polcaira és az első alkalommal, amikor szembejött velem, bekerült a kosaramba. Rögtön belenéztem és már akkor láttam, tartalmas könyvet sikerült összehozni, tipikusan leülős, olvasós mű lett. Nem egy „gyorsan átlapozom”  kategória.

Azt gondoltam ezt a könyvbemutatót lesz a legkönnyebb megírnom, az összes közül, hisz Tamás is azon szerzők közé tartozik, akit személyesen is ismerünk és nem csak köszönés szintjén. Az első csúcsgasztronómiai élményünket egy véletlen kapcsán az Onyx-ban élhettük át és talán mi voltunk az egyetlenek, akik igazi séfasztal mellett vacsorázhattak egyetlen egyszer az Onyx konyháján… jaj, de is jó volt az a 30. szülinapom… az első lyoni versenyen ott voltunk a nehéz pillanatokban is és kicsit beleláthattunk a versenyre való felkészülésbe. Egyszer még főztem is neki. Izgultam is rendesen 🙂 Sírtunk és ujjongva ugráltunk, amikor megnyerte a budapesti elődöntőt. Talán én vagyok az egyetlen ember kis túlzással, aki akkor nem szelfizett vele, eszembe sem jutott ilyen, egyszerűen csak örültünk, mert annyira, de annyira szurkoltunk neki végig.

Mégis napok óta gondolkodom, hogy mit is írjak. Végül úgy döntöttem, hogy a Bocuse d’Or, mint téma, ebből a posztból kimarad, erről fogok egy külön sorozatot is írni, ahogy közeledik a lyoni döntő időpontja januárban. Ellenben a könyv rengeteg információt tartalmaz a versenyről és a hátteréről, a felkészülésről.

Amire inkább szeretném a hangsúlyt fektetni ebben a néhány sorban, hogy vegyük szemügyre Széll Tamást és a sikerét, és nézzük meg mit tanulhatunk tőle. Mert van mit! Ajánlom, hogy a könyvet úgy olvassuk, hogy miközben szórakozunk egy kicsit átfordítjuk a benne lévő mögöttes tartalmat a saját életünkre.

Benne vannak a könyvben azok az értékes gondolatok, az a felfogás,  amely Tamást sikerre segíti.

KITARTÁS, CÉLTUDATOSSÁG, MAXIMALIZMUS, CSAPATMUNKA


SZÉLL TAMÁS SOKSZÍNŰ ÉLETE


Kezdjük rögtön a szokásos kis videóval. Ez picit más lett, mint a korábbi kettő,mivel ezt telefonnal vettük fel. Fő a változatosság 🙂

Ételérzés könyvajánló // Széll Tamás sokszínű élete from E-motion Pictures on Vimeo.

 

A könyv felépítésének köszönhetően a szövegben vannak kiemelt gondolatok. Zseniális! Ezt imádom talán a legjobban a könyvben, mert ha valaki semmi mást nem olvas el, csak ezeket a kiemelt sorokat, már több lesz tőle.

Néhány általam kiemelt gondoltat…. vonatkoztassunk el a séfszakmától, étteremtől, alapanyagtól…

” Ahhoz, hogy valaki nyerni tudjon elsősorban a mentális korlátait kell leküzdenie.”


„Számukra az egész nordic cuisine gazdaságilag is fontos. Éppen ezért a legtöbb esetben az evőeszközök, a kiegészítők és a dizájn is helyi forrásból táplálkozik. Nagyon egyszerű és tiszta kééplet: országimázs, helyi kultúra, a pénz az országban marad, biznisz. „


„A vendéget meg kell tanulni megérinteni. Nem el kell venni tőlük a pénzt, hanem arra kell őket rávenni, hogy hagyják ott maguktól.”


„… mekkora különbség lehet alapanyag és alapanyag között. Nemcsak ízében, hanem árában is persze. Megértettem, hogy ez igenis számít. hogy minden ott kezdődik, hogyan választod ki az alapanyagot.”


„Annak, aki profi, kell egy teljesen más elfoglaltság, mint a szakmája.”


„…. azért döntöttem úgy, hogy átmegyek a Kempinskiből a Gerbeaud-ba, mert Zolival (Hamvas) és Szabinával akartam maradni.)


„…azon kevesek közé tartozom, akik elmondhatják magukról, hogy soha életünkben nem volt olyan főnökük, akik mindenbe beleszóltak és mindent mindenkinél jobban tudtak.”


„Ebben a házban (Gerbeaud) ez az étterem úgy tudott jól működni, hogy ketten vezettük, és leosztottuk egymás között, kinek mi a feladata.”


„…nem szeretek úgy hazamenni, hogy döntéseket halogattam másnapra, mindenre azonnal keresem a megoldást és a választ is. „


„Az otthon nem a szakmáról szól, hanem a családról és a barátokról, akikkel jókat lehet enni.”


„Nem hiszek abban, hogy egy kuplerájos garázsból ki tud gurulni egy Mercedes.”


Az önéletrajzi írás mellet könyv második felében esik szó az otthoni főzés alapelveiről és előkerül néhány kedvenc recept is Tamás otthoni konyhájából.

És így  végére egy vicces momentum:

Tamás gyerekkorában szinte csak kakaón élt, annyira finnyás és válogatós volt. Üzenem, minden rossz evő gyerek anyukájának, hogy van remény!!!

A könyvet a Kossuth Kiadó adta ki. Ezen a linken rendelhető és 5.990 HUF-ba kerül.


MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a cikk és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a cikk linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A videót megoszthatod, de kérlek az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt tedd meg! Köszönöm! ?

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :

1 hozzászólás

  1. Bocuse d'Or Kisokos dátum január 10, 2017 12:31 du.

    […] megjelent egy könyv az eddigi munkásságáról, itt olvashattok erről és nézhettek bele. Én a biztonság kedvéért aláírattam vele, ki tudja évek múlva milyen értékes lesz ez a […]

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .