Szarvasi gasztro bakancslista – 5 hely, ahol finomakat ehetsz, ihatsz

 

A szarvasi programok mellett nem szabad szó nélkül hagynunk a gasztronómiát és a gasztro programokat sem. Ha tudjuk hova menjünk, mit kérjünk, akkor igazán finomakat kóstolhatunk, sőt betekintést nyerhetünk a város és a környék saját hagyományos ételeibe is. Néhány napos túrám során, amit a Körös Menti Turisztikai Egyesület szervezett le nekem,  körbejártam a legjobb helyeket, megkóstoltam a legfinomabb ételeket és most Nektek is megmutatom ezeket.

 

1/ SÁRARANY SZALMAPORTA – folyamatos programok egész évben 

Kezdjük egy finom kelt tésztával, amit a Sárarany Szalmaportán készítettünk és kóstoltunk. Ez egy nyitott műhely, ahova előzetes bejelentkezés esetén lehet ellátogatni. Létszámtól függően különböző programokon lehet részt venni, erről telefonon vagy emailen érdemes tájékozódni. A portán szalmafonás és kézműves programok szinte mindig vannak, illetve tárlatvezetéssel meg lehet nézni a közel 50 fajta fűszer- és gyógynövényt tartalmazó kertet is. A vezetés azért fontos, mert így részletesen meg lehet ismerni a növényeket, a hatásukat, felhasználási területüket, a program élővé, nagyon érdekessé válik ezáltal.  A kelt tészta készítés (vendégasztal szolgáltatás) a kemence felfűtése miatt már létszámhoz kötött, ezért 8 fő felett lehet igénybe venni. Én azt javaslom, hogy egy telefont mindenképpen megér, akkor is, ha kisebb létszámmal utaztok, mert hátha be lehet csatlakozni egy másik csoporthoz. A kelt tészta készítés során főleg helyi specialitásokat szoktak készíteni: kapusznyikát, szilvalekváros kiflit, túrós lepényt, kenyérlángost. Igénytől függően pogácsákat is tartalmazhat ez a program. A vendégasztal szolgáltatásra egy héttel előre kell bejelentkezni, de a szalmafonásra elég a látogatást megelőző napon. Erre azért van szükség, mert minden programhoz elő kell készülni (szalmát beáztatni például) illetve lehetnek már lefoglalt időpontok.

A portát vezető Maczkó család már 30 éve foglalkozik kézműves dolgokkal, szalmafonással, gyöngyfűzéssel. korábban várásokra jártak, ott szerveztek foglalkozásokat, de úgy gondolták hosszú távon nem ez lesz a megfelelő irány, ezért megnyitották a Sárarany Szalmaportát, ahol fogadni tudják az érdeklődő vendégeket.

A portán helyi specialitásokat készítenek. Mivel Szarvas környéke az 1720-as években elnéptelenedett, ezért a területre szlovákokat telepítettek, akik hozták magukkal a saját ételeiket. ezek a mai napig megmaradtak, most tót ételeknek hívják őket. A káposztás lepényt például nem káposztát pitének mondják, hanem kapusznyikának. A területen sok szilvát termesztettek, illetve teheneket tartottak, akik tejet adtak, ebből túrót készítettek. Éppen ezért a szilváskifli, a túrós lepény mind széles körben elterjedt. Mindnek az alapja a klasszikus kelt tészta: 0,5 liter tejhez 1 kg lisztet, 5 dkg élesztőt, csipet sót, kevés cukrot teszünk. Ezt összegyúrjuk, dagasztjuk, kelni hagyjuk, majd a megfelelő töltelékkel megtöltjük.

2/ HARCSATATÁR – GALÉRIA GRILL ÉTTEREM – halfesztivál augusztus első hetében 

A Galéria Grill étterem 20 éves történettel rendelkezik szarvas belvárosában. Az étterem maga grill ételekre specializálódott, a minden napi menün ezeket találja meg a betévedt látogató. Ha azonban hozzájutunk a bennfentes információkhoz, akkor olyat kóstolhatunk itt, amit a városban sehol máshol. Ez a harcsatatár és a halburger. Mindkét ételt előrendelésre lehet kérni és minimum egy nappal hamarabb kell megrendelni. Ennek oka, hogy a friss halat pácolni kell egy éjszaka és másnap el kell fogyasztani. A klasszikus marhatatár elvén készül: mustár, hagyma van benne. Friss vajas pirítóssal igazi ízorgia.

Amíg fogyasztottuk az elkészült finomságot az étterem séfjével beszélgettünk. Szóba került sok téma, de a legérdekesebb mégis a hal kérdés volt. Kevesen tudják még, de minden évben augusztus első hetében megrendezésre kerül Szarvason egy „halfesztivál” ahol mindenféle halas ételt kerül terítékre. Erre az alkalomra készült pár éve a harcsatatár és a halburger is. Mivel nincs az étlapon íg ez az étel igazi kuriózum a városban. Tényleg csak az férhet hozzá, aki előre megrendeli. A helyiek ezt tudják és sokszor egész nagy társaság részére adják le a rendelést, készülvén az esti bulira. Aki több napos látogatást tervez a városba, annak ajánlom kóstolja meg. Ehhez az étteremben kell előrendelni az adagokat. A Halfesztivál kapcsán jött létre a Víz, Hal Ember Közhasznú Alapítvány, melynek célja, nemcsak a halas napok megszervezése, hanem a halfogyasztás népszerűsítése is.

3/ PÖRKÖLT – VADÁSZKÜRT ÉTTEREM – péntek a pörköltnap 

A vidéki konyha egyik legtipikusabb étele a pörkölt, mégis nagyon nehéz igazi, minőségi, házias változatot kapni belőle. A Vadászkürt étterem erre az ételre van specializálódva. Más ételeik is vannak, de ez a legfőbb fogás az étlapon. Ráadásul minden pénteken frissen készül mindenféle változat, így Szarvason mindenki tudja ez a nap a pörkölt nap. Hogy miért péntek? A vevők akarata teljesült ezzel. A sok Szarvasra látogató turista, vagy nyaraló tulajdonos, hétvégére mindig leadta a rendelést egy nagy adag pörköltre, legyen az marha, pacal vagy birka. Sokszor nem csak ott fogyasztották, hanem dobozolva el is vitték, lefagyasztották és elvitték magukkal Budapestre vagy más nagyvárosokba. A pörkölt ugyanis akkor a legfinomabb, ha nagy mennyiségben készül. Kell bele ugyanis a hús mellett belsőség is és akkor a legfinomabb ha húsból is több féle van benne, ha az állat szinte minden része belekerül. Így pedig csak nagyon nagy mennyiséget lehet készíteni.

Az étterem családi vállalkozás, 1988 óta üzemel és 1990. óta van családi tulajdonban A húsokat, zöldségeket a környékbeli őstermelőtől szerzik be. Nagyon fontosnak tartják a minőséget, nem csak ebben, hanem a fűszerekben is. A pörkölt csak akkor lesz finom, ha jó minőségű őrölt kömény, őrölt pirospaprika kerül bele. A szakáccsal való beszélgetésem során megtudtam, hogy a jó alapanyag, a szép, finom fűszerek mellett van egy titkos összetevője is az ételnek. Ez pedig nem más, mint a szeretet. Örömmel, szeretettel készüljön az étel, akarjuk, hogy finom legyen, hogy örüljenek neki mások. A szakács több mint 3000 adag pörköltön van túl, tudhat valamit. 🙂

Én a pacalt, a marhát és a birkát kóstoltam, mind isteni finom volt.

4/ CSOKIKÁD – Gombóc Artúr kedvenc helye 

A csokiműhely 2015-ben nyílt, egy korábban gyógyszerészettel foglalkozó hölgy hosszú útkeresésének eredményeképpen. Szarvason nagy népszerűségnek örvendenek a termékei, melyben az egyszerűbb, klasszikusabb ízektől kezdve (Piemeonti mogyorós praliné) egészen a málna-kávé, vagy yuzu ízesítésű bonbonig mindent megtalálunk. Vannak olyan bonbonok, amiben Frei Tamás kávéiból készül a kávé ízesítés.  A vidéki ízlésnek inkább a klasszikusabb változatok ízlenek, de a nagyobb városokból érkező turisták és a szarvasi ínyencek nyitottak az újdonságokra.  A bonbonok és csokik minőségi csokoládéból készülnek, házi töltelékkel, teljesen kézi munkával. A nyitva-tartásról érdemes érdeklődni a látogatást megelőzően a Facebookon vagy telefonon.

5/ SZENT ANDRÁS SÖRFŐZDE – hagyományőrzés és innováció  

A békészszentandrási Szent András Sörfőzdét 1993 május 1-én alapították és az eltelt röpke 25 évben több területen is úttörőnek mondhatják magukat.  Mára a tulajdonosi kör megváltozott, fiatalos lendületet vett a vezetés, de a hagyományok megmaradtak.  Ugyanúgy klasszikus, hagyományos minőségi kézműves söröket gyártanak elsősorban, de nyitottak az innovatívabb változatok felé is. Dupla Bak  és Bécsi Ászok mellett IPA söreik is vannak, de nem ezen van a hangsúly. Valódi gyümölcsből készült gyümölcsös sör főzésben Magyarországon az elsők voltak. A sörfőzde és a hozzá kapcsolódó söröző arculata konzervatív, mégis a fiatalok számára is hangulatos és hívogató.  Jelenleg 14 sör van az állandó kínálatban, köztük több féle gyümölcsös is. Vannak azonban szezonális italok Karácsonykor és Húsvétkor. A karácsonyi általában valamilyen sötét sör, ünnepi fűszerekkel, magasabb alkoholtartalommal. A 2017-es limitál kiadás például egy earl grey porter sör volt. A sörfőzde Szarvastól pár kilométerre Békésszentandráson található. A hozzákapcsolódó sörözőben az itt készülő söröket meg lehet kóstolni. Aki szereti a sört annak ajánlott betérni.