Süngomba almasalátával, spenóttal

Csengettek. Meghozták a gombát, ami adott időszakonként kapok a Bio-Fungi-tól ( Amigo ), hogy készítsek belőle recepteket nekik. Általában laska gomba, csiperke, portobello vagy shitake érkezik, most azonban más várt a csomagban. Egy cukiság! Hosszú, puha tüskéi a süniéhez hasonlóan lapultak egymás mellett a kis gombatesten. Sosem láttam még ilyet, pedig abszolút nyitott vagyok az új alapanyagokra és az elmúlt 10 évben számtalan ételt kipróbáltam. Gyors keresés után kiderült, hogy a tüskék és a sünihez való hasonlat nem véletlen, ezt a gombát SÜNGOMBÁNAK hívják és egy gyógygomba. Számtalan kedvező hatása van a szervezetre. Már csak azt kell kitalálnom mit főzzek belőle. 

 

A könyveimet gyorsan végigpásztáztam a polcokon, ahol színek szerint sorakozva várják, hogy inspirálódjak belőlük. Mutattam már? Tavaly a nagytakarítás során, amikor a konyhához értem már nagyon ki voltam…semmi kedvem nem volt az egészhez, elfáradtam. Ránéztem a szakácskönyvekre a polcon és azt éreztem azokat szeretném nézegetni, olyan régen volt már olyan, hogy csak leültem és céltalanul lapozgattam őket. Erre esélyem sem volt, de hogy mégis legyen egy kis öröm a pakolásban kitaláltam, hogy színek szerint fogom visszapakolni a közel száz könyvet. Ez annyira felcsigázott, hogy egész késő estig szórakoztam vele, de megérte.

A kis kitérő után…ott jártam, hogy a könyveimben kerestem a recept megoldást, de mint mindig most is csak inspirációra volt szükségem. Van egy elképesztően jó vega könyvem, két séf pasi írta és ettől olyan igazán pasis az egész. Olyan, mint egy húsos könyv csak vega. Érzitek az ellentmondást, ugye? De itt a lényeg! Olyan ételek vannak benne, amiért egy húsimádó pasi is odavan! Ők rengeteget dolgoznak gombával, mindenfélével és jól gondoltam, süngomba is szerepel a repertoárban. Tőlük tanultam meg ezt a sütési módot, amit be is mutatok Nektek a receptben. A lényege, hogy a gombát egészben sütöm meg, nem darabolom, hanem egy lábassal sütés közben lelapítom, így egy egész jó méretű egyben sült gombát kapok végeredményként. Olyan lesz vastagságra, mint egy sült csirkemell, csak szaftosabb.

Egyébként a süngomba  a Tescoban, Auchanban, Metroban is kapható.  A süngombáról többet megtudhattok a Bio-Fungi oldalán

 


SÜNGOMBA SZEZÁMOS ALMASALÁTÁVAL


Hozzávalók 2 fő részére

  • 2 db alma
  • 1 dl natúr görög joghurt – helyetesíthető növényi joghurttal is
  • 1 evőkanál tahini (szezámmag krém) – helyettesíthető natúr földimogyorókrémmel, vagy mandulavajjal
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 10 dkg spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • 1 fej szívsaláta vagy más zöld saláta (jégsaláta, madárbegy, rukkola stb)
  • 2 db süngomba

Elkészítése (elkészítés 30 perc):

  1. A salátákhoz az almát kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk.
  2. A joghurtot összekeverjük a magkrémmel és egy kevés sóval.
  3. A fokhagymát megpucoljuk és felszeleteljük. A spenót szárát eltávolítjuk, ha zsenge vagy bébispenót, akkor erre a lépésre nincs szükség.
  4. A spenótot a megpucolt és felszeletelt fokhagymával megfonnyasztjuk egy lábasban kevés vízzel, fedő alatt 2-3 perc alatt. Leszűrjük a vizet.
  5. A süngombát egy serpenyőben megsütjük, úgy, hogy miután behelyeztük a forró serpenyőbe a gombák tetejére egy másik lábast helyezünk és enyhén nyomást gyakorlunk rájuk. Ezáltal kilapítjuk őket. 2 percig így sütjük, majd megfordítjuk és a másik oldalát is picit meglapítjuk. Ezt követően mindkét oldalt megsózzuk és további 2-3 percig sütjük. Elég sok vizet enged, ezért magas hőfokon dolgozzunk.
  6. A zöldsalátát felszeleteljük, meglocsoljuk balzsamecettel, olívaolajjal.
  7. Az almasalátát, a zöldsalátát, a spenótot a megsült gombával tálaljuk.

A gombát a recepthez most is az AMIGO szállította, amit nagyon köszönök nekik.  www.amigombank.hu

Ha tetszett a recept, akkor iratkozz fel a levelezőlistámra. Hetente, kéthetente kiküldöm az újdonságokat, hasznos infókat illetve van, amikor a recepteket letölthető formában is elérhetővé teszem a hírlevél olvasóimnak bevásárló listával együtt.