Sült újkrumpli zöldspárgával

Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+

 

Amint beköszönt a tavasz és az első friss zöldségek megjelennek a piacokon ezt az ételt várom. Minden évben heti szinten megfőzöm, van, hogy hetente többször is. Ennek az oka, hogy évente csak nagyjából egy hónapig lehet elkészíteni, akkor kell feltankolni az ízből egy egész évre. A sült újkrumpli zöldspárgával az egyik legfinomabb tavaszi étel, amit valaha ettem. Semmi extra és különleges nincs benne, talán pont ettől ilyen finom. Minőségi, friss, ízletes alapanyag a titka. 

Az ételre mindig szórok reszelt bio citrom héjat és fokhagymát. Sokszor néhány csepp citromlevet is locsolok rá és megszórom frissen őrölt borssal illetve nagy szemű sóval. Isteni ahogy az illatok kiszabadulnak a citromból, a fokhagymából, a borsból és egyesülnek a puha, enyhén sült burgonyával és roppanós zöldspárgával. Tovább lehet fokozni a kedélyeket friss petrezselyemmel, korianderzölddel, kakukkfűvel, újhagyával.

Négy fontos lépésre kell figyelni az elkészítés során: 

  1. Kisebb újkrumplikat használjunk fel. A legjobb a dió méretű, ezeket csak négybe kell vágni héjastól. Sosem pucolom meg, mindig csak megmosom.
  2. Kezdetben fedő alatt kell sütni az ételt, majd utána magas hőfokon fedő nélkül, hogy megpiruljon.
  3. A spárgát csak az utolsó 5 perceb kell beletenni.
  4. Az illatos fűszerekkel már nem főzzük együtt az ételt, közvetlenül tálalás előtt szórjuk csak rá.

SÜLT ÚJKRUMPLI ZÖLDSPÁRGÁVAL


Hozzávalók 2 fő részére: 

  • 500g újkrumpli
  • 2 evőkanál olaj / kókuszzsír
  • 200 g zöldspárga
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • frissen őrölt bors
  • friss zöldfűszerek apróra vágva (opcionális)
  • újhagyma apróra vágva (opcionális)

Elkészítése: 

  1. Az újkrumplit megmossuk és négy részre vágjuk.
  2. A zöldspárgát megmossuk és 2-3cm-es darabokra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat vagy kókuszzsírt felhevítünk. Hozzáadjuk a burgonyát, magas hőfokon kicsit megpirítjuk majd fedő alatt 10 percig közepes hőfokon sütjük.
  4. Levesszük a fedőt, megsózzuk és fedő nélkül magasabb hőfokon további 5-10 percig, puhulásig pirítjuk. Néha megkeverjük, megrázogatjuk, de nem túl gyakran, mert az a jó, ha a burgonyadarabok egyes részein ropogós kéreg alakul ki a sütés során.
  5. Hozzáadjuk a spárgát és 5 perc alatt készre sütjük az ételt.
  6. Reszelt citromhéjjal, frissen őrölt borssal, nagy szemű sóval, zöldfűszerekkel tálaljuk.

Ha tetszett, amit olvastál, akkor csatlakozz a többszáz fős levelezőlistámhoz, hogy elsőkézből értesülj a blog tartalmáról illetve egyéb blogon nem szereplő tartalmakról! 

Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+