Sült gesztenyés sütőtök – a karácsonyi asztal királya


Beléptem az Instagramra és láttam már megjelent…vártam a postást, mikor hozza meg a Nők Lapja Konyha legfrissebb decemberi számát, hisz ebben a hónapban a megszokottnál több recept szerepelt benne tőlem, számszerűen 18.
Három anyagot is kaptam, amiből most a vega, vagyis húsmentes szekció volt a kedvencem. Szeretem a húst, de fontosnak tartom a zöldségeket is és nem igénylem a mindennapos húsfogyasztást. Sőt, kifejezetten szeretem a kreatív és ízletes vega vagy akár vegán fogásokat. Sokszor észrevétlenül készítek ilyen ételeket itthon és nem hiányzik belőle semmi.


Amikor megkaptam a témát, rögtön tudtam, hogy egy ilyen egyben sült, töltött sütőtököt szeretnék készíteni. Egy ausztrál lapban láttam az ötletet és azt alapul véve alakítottam a saját ízlésem szerint, figyelembe véve azt is, hogy mit szeretnek a Nők Lapja Konyha olvasók.
Bízom benne, hogy Ti is szeretni fogjátok és elkészítitek vagy karácsonykor vagy akár egy nem ünnepi hétköznapon.

Spenótos, gesztenyés töltött tök
Ingredients
- 1,5 kg sütőtök egészben
- 30 dkg spenót friss, leveles
- 30 dkg csiperke gomba
- 20 dkg gesztenye előfőzött, egész
- 10 dkg dió
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt rozmaring
- só
- 2 evőkanál olaj olíva vagy napraforgó
Instructions
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A sütőtököt kettévágjuk, kimagozzuk és a héjával együtt a vágással lefelé egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd 40 percig sütjük.
- Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a spenót leveleket leszedjük a szárról. Ha bébispenótot használunk ezt a lépést elhagyhatjuk.
- A spenótot kevés sóval egy lábasban fedő alatt 1,5 dl vízzel együtt megfonnyasztjuk, majd jól lecsepegtetjük.
- A gombát megmossuk, megtöröljük és felszeleteljük.
- A hagymát megpucoljuk, 4 részre vágjuk és vékonyan felszeleteljük.
- A gesztenyét szintén kisebb darabokra vágjuk.
- Egy serpenyőben 1-2 evőkanál olajon a hagymát és a gombát megsütjük, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a rozmaringot, a gesztenyét, a diót és 1 dl vizet. az egészet magas hőfokon sütjük 10-15 percig.
- A tököt kivesszük a sütőből, óvatosan megfordítjuk, kiszedjük a belsejét, úgy, hogy 1-1,5cm vastagon a héjban maradjon a tök húsa.
- Megsózzuk, majd az így kialakított lyukat mindkét fél tökben megtöltjük a gombával, majd befedjük a spenóttal.
- A két fél tököt egymásra rakjuk és kötözőzsineggel óvatosan körbe kötjük, mint egy egyben sültet.
- Visszahelyezzük a sütőbe és további 30 percig sütjük.
Tálalás:
- Önmagában vagy mandulás rizzsel, salátával tálalhatjuk.