Sült gesztenyés sütőtök – a karácsonyi asztal királya

Beléptem az Instagramra és láttam már megjelent…vártam a postást, mikor hozza meg a Nők Lapja Konyha legfrissebb decemberi számát, hisz ebben a hónapban a megszokottnál több recept szerepelt benne tőlem, számszerűen 18.

Három anyagot is kaptam, amiből most a vega, vagyis húsmentes szekció volt a kedvencem. Szeretem a húst, de fontosnak tartom a zöldségeket is és nem igénylem a mindennapos húsfogyasztást. Sőt, kifejezetten szeretem a kreatív és ízletes vega vagy akár vegán fogásokat. Sokszor észrevétlenül készítek ilyen ételeket itthon és nem hiányzik belőle semmi.



Amikor megkaptam a témát, rögtön tudtam, hogy egy ilyen egyben sült, töltött sütőtököt szeretnék készíteni. Egy ausztrál lapban láttam az ötletet és azt alapul véve alakítottam a saját ízlésem szerint, figyelembe véve azt is, hogy mit szeretnek a Nők Lapja Konyha olvasók. 

Bízom benne, hogy Ti is szeretni fogjátok és elkészítitek vagy karácsonykor vagy akár egy nem ünnepi hétköznapon. 

Spenótos, gesztenyés töltött tök

Gluténmentes, tejmentes, vega, vegán – olcsó – középhaladó szint
Előkészítés: 40 minutes
Sütés / Főzés: 1 hour 10 minutes
Teljes elkészítési idő: 1 hour 20 minutes
Course: Főétel
Cuisine: Gluténmentes, Szénhidrátcsökkentett, Tejmentes, Vega, Vegán
Kulcsszavak: sütőtök, sütőtök sütése, töltött sütőtök
Mennyiség: 4

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sütőtök (egészben)
  • 30 dkg spenót (friss, leveles)
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 20 dkg gesztenye (előfőzött, egész)
  • 10 dkg dió
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt rozmaring
  • 2 evőkanál olaj (olíva vagy napraforgó)

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A sütőtököt kettévágjuk, kimagozzuk és a héjával együtt a vágással lefelé egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd 40 percig sütjük.
  • Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a spenót leveleket leszedjük a szárról. Ha bébispenótot használunk ezt a lépést elhagyhatjuk.
  • A spenótot kevés sóval egy lábasban fedő alatt 1,5 dl vízzel együtt megfonnyasztjuk, majd jól lecsepegtetjük.
  • A gombát megmossuk, megtöröljük és felszeleteljük.
  • A hagymát megpucoljuk, 4 részre vágjuk és vékonyan felszeleteljük.
  • A gesztenyét szintén kisebb darabokra vágjuk.
  • Egy serpenyőben 1-2 evőkanál olajon a hagymát és a gombát megsütjük, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a rozmaringot, a gesztenyét, a diót és 1 dl vizet. az egészet magas hőfokon sütjük 10-15 percig.
  • A tököt kivesszük a sütőből, óvatosan megfordítjuk, kiszedjük a belsejét, úgy, hogy 1-1,5cm vastagon a héjban maradjon a tök húsa.
  • Megsózzuk, majd az így kialakított lyukat mindkét fél tökben megtöltjük a gombával, majd befedjük a spenóttal.
  • A két fél tököt egymásra rakjuk és kötözőzsineggel óvatosan körbe kötjük, mint egy egyben sültet.
  • Visszahelyezzük a sütőbe és további 30 percig sütjük.

Tálalás:

  • Önmagában vagy mandulás rizzsel, salátával tálalhatjuk.
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!

Cookies - Süti kezelés

Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!