A legkirályabb sült répa, fokhagymás humusszal

Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+

Amióta itthon dolgozom az időm nagy részében, meg kell valahogy oldanom az ebédet.  Ilyenkor csakis gyors, kevés munkát igénylő étel jöhet számításba, olyan, amit maximum 15 perc munkával el tudok készíteni. Ez a sült répa, fokhagymás humusszal egy ilyen.

Tavasszal a friss, zsenge répa a kedvencem. Ehhez a mostani ételhez is azt szeretek leginkább használni, mert gyorsan megpuhul, friss, zamatos, roppanós és nagyon intenzív répa íze van.

Tudtad?

Minél zsengébb egy zöldség az íze, annál intenzívebb, az aromák koncentráltabban vannak jelen benne. A sárgarépa ezenkívül tartalmaz cukrokat, így a sütés során az édeskés íz intenzívebbá válik, magas hőfokon sütve pedig szinte karamellizált külsőt kaphat.

Csicseriborsó

A csiscseriborsó a másik nagy favorit a konyhámban, mindig tartok itthon néhány üveggel. Igen, tudom ezek konzervált termékek, viszont sokat segítenek, amikor a gyors ételkészítésen van a sor. Ha van időd, akkor főzhetsz több adag csicseriborsót és lefagyaszthatod, ha nem szeretnél konzervet vagy üveges változatot használni.  Sokszor csinálok én is ilyet, és  “életet ment”, amikor gyors ötletre van szükség. a csisceroborsó ugyanis változatos módon felhazsnálható. Teheted csak úgy salátába egy kis citromlével meglocsolva, megsütheted gyorsan olajban és ropogósként feldobhatod vele a krémlevesed vagy a salátádat. A humusz szintén egy 5 perces fogás, amihez ha adsz egy pitát vagy némi zöldséget körítésnek, máris komplett ebédként funkcionál. Készülhet belőle ragu, leves, egytálétel. Tényleg ezerarcú alapaanyag.

Ebben a receptben a sült répához készítettem egy finom, enyhén fokhagymás humuszt, amit megszórtam pirított bacon-nel. Ha teljesen vega fogást szeretnél, akkor a bacont cseréld le valamilyen pirított magra, viszont a roppanósság miatt mindenképp tennék valamit rá. Egy étel ugyanis akkor kerek, ha többféle textúra találkozik.

A recept eredetileg A Mi Otthonunkban is megjelent 2016-ban.

Készíts el, mert isteni és gyorsan az asztalra varázsoltható! Jaj, úgy megenném, most azonnal! Megyek, hozzá is fogok, készítek én is néhány adagot!


Sült répa fokhagymás humusszal, sült bacon-nel


Hozzávalók 2 személy részére:

  • kb 16 szál zsenge sárgarépa
  • 1 doboz csicseriborsó konzerv
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 gerezd fekete fokhagyma
  • 100g kockázott bacon

Elkészítése:

  1. A répát meghámozzuk és megmossuk. szárazra töröljük. A bacont serpenyőben pirosra és ropogósra sütjük. Kiszedjük a serpenyőből és a zsírjába helyezzük a répát. Fedő alatt mindkét oldalát pirosra sütjük kb 10-15 perc alatt.
  2. A csicseriborsó konzervet a szezámmaggal, a megpucolt fokhagymával , a megpucolt fekete fokhagymával , 1 dl vízzel és egy kevés sóval krémesre turmixoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. Tálalásnál a répát tányérra halmozzuk, meglocsoljuk a humuszal és megszórjuk a ropogós szalonnával.

Ha tetszett a recept, akkor lájkold a Facebook oldalamat és kövess az Instagramon. Nem fogod megbánni, ott naponta osztok meg ötleteket, tippeket. Jó buli! 🙂

Ha pedig csatlakoznál azokhoz a jófej Olvasókhoz, akik havonta 2-3 alkalommal megkapják a Hírlevelemet, megteheted az oldal alján vagy az oldalsávban. Ne maradj le az értékes tartalomról!

Értesülj a legfrissebb hírekről, letölthető anyagokról, és kapd meg az információt, amit csak a hírlevél olvasókkal osztok meg!


Én sem szeretem a spam leveleket! Adataidat senkinek nem adjuk ki! Powered by ConvertKit
Print this pageShare on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestGoogle+