Omlós pulykacomb! – Olcsó és tápláló vacsora


Ha egy olcsó, de mégis laktató húsételre vágysz, akkor a pulykacomb tökéletes megoldással szolgál. Előnye, hogy hordozza a nagy egyben sült húsok élményét, igazán költséghatékony, hátránya hogy a húsban inak találhatóak, amelyek megnehezíthetik a fogyasztást. Ez utóbbi miatt kár lenne lemondani erről húsféléről, ezért mindjárt meg is osztom Veled, hogyan tudod úgy megsütni, hogy az inakról a hús egyszerűen leváljon és ne kelljen kínlódnod vele.
A titok a sütés hosszában és a hőfokban rejlik. Minél tovább sütöd, alacsony hőfokon, annál omlósabb lesz a húsod és minél omlósabb a hús, annál könnyebben válik le a csontról és az inakról. Ezért, ha teheted, akkor a húst süsd minél tovább (3-4 órán át) 130 -150 fokos sütőben, majd utána emeld meg a hőfokot 200 fokra és fejezd be a pirítását a húsnak, 20-30 perc alatt.
Azért szeretem az ilyen lassan sült húsokat, mert sok dolgom nincs velük. Besózom, berakom a sütőbe és a többi megtörténik magától, nem kellek hozzá.
Ha nincs időd, azaz nem vagy otthon ennyi időt vagy gyorsabban szeretnéd elkészíteni a húst, akkor sincs gond, egy pulykacomb 60 perc alatt finom puhára sül 200 fokos sütőben is, csak a hosszan, alacsony hőfokon sült hús egy fokkal még omlósabb és szaftosabb marad, egyszer mindenképpen próbáld ki.
Hogy miért lesz igazán omlós, ha hosszan sütjük alacsony hőfokon?
A hús szerkezetében van a titok. A comb tartalmaz csontot és kötőszöveteket is (inakat és egyéb kollagénben gazdag részeket). Ezek a részek, akkor lesznek a legfinomabbak, ha szép lassan főnek meg, mert akkor alakulnak át ezek a kötőszöveti kollagén molekulák zselatinná. Ehhez még egy dologra szükség van: nedvességre. Mivel a sütőben „szárazság van”, kivéve a gőzsütőkben, ezért a tepsit, ha alacsony hőfokon sokáig sütjük a húst, le kell fedni, hogy tényleg puhuljon és ne kiszáradjon a comb.
Összefoglalva KÉT sütési módja van a pulykacombnak:
1/ LASSABB = alacsony hőfok ( 130-150 fok) + hosszú idő (3 óra) + nedvesség (lefedett tepsi + egy pici víz a hús alá) + tálalás előtt pirítás ( 20-30 perc 180-200 fokon)
2/ GYORSABB = 200 fok sütőben, 40 percig lefedve +20 percig lefedés nélkül, hogy piruljon is

BACONBE TEKERT SÜLT PULYKACOMB
Ingredients
- 1 db pulykacomb
- teáskanál só ízlés szerint
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl víz
- 1 evőkanál olaj
- 20 dkg szeletelt bacon
- 50 dkg burgonya
- 1 szál rozmaring opcionális
Eszközök:
- 1 sütő légkeverésen
- 1 db tepsi kb 30/35 x 25 cm
- 2 db vágódeszka egy a húsnak és egy a krumplinak
- 1 db zöldséghámozó kés
- 1 db fokhagymanyomó vagy kis lyukú reszelő
- alufólia
Instructions
- A sütőt előmelegítjük 140 fokra.
- A pulykacombot megmossuk ás szárazra töröljük, megsózzuk minden oldalát, bedörzsöljük a sóval.
- A fokhagymákat megpucoljuk és lereszeljük.
- A pulykacombon a bőr és a hús közé óvatosan benyúlunk és elválasztjuk a bőrt a hústól, anélkül, hogy elszakítanánk a bőrt.
- A pépes fokhagymát a bőr alá nyomkodjuk és bemasszírozzuk vele a húst. Rányomogatjuk a bőrt.
- A bacon szeletekkel betekerjük a felső részén a combot és a tepsibe helyezzük.
- Ráöntünk 1 dl vizet, lefedjük alufóliával és a 140 fokra előmelegített sütőben 3 órán át sütjük a húst.
- A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, az olajjal meglocsoljuk, enyhén megsózzuk és jól összekeverjük.
- A maradék bacont ( nekem maradt néhány szelet) kettévágjuk és a fél szeleteket feltekerjük.
- A húst kivesszük a sütőből, a sütő hőfokát 180 fokra feltekerjük.
- A feldarabolt burgonyát és a feltekert bacont a hús mellé tesszük, újra lefedjük és 20 percig sütjük.
- Ezt követően levesszük az alufóliát. Ha a burgonya már félig megpuhult, akkor ez alkalommal már lefedetlenül tesszük vissza a sütőbe a húst. További 20-30 percig sütjük. Egészen addig, amíg a hús felszíne szép barna nem lesz és a burgonya is szépen megsül, megpuhul.
- Villával ellenőrizzük a hús és a krumpli puhaságát.
- Ha mindkettő eléggé megpuhult, akkor kivesszük és 15 percig pihentetjük tálalás előtt. Ez szükséges ahhoz, hogy a húsban lévő nedvesség egyenletesen szétáramoljon a hús sejtjeiben.
GYORSABB SÜTÉSI MÓD:
- A pulykacombot és a burgonyát egyszerre tedd be a tepsibe és süsd 200 fokon 40 percig lefedve, majd 20 percig lefedetlenül.
HALADÓKNAK:
- Ha van húshőmérőd, akkor megnézheted a hús belső hőmérsékletét is.
Notes
- A pulykacombot sütheted más zöldségekkel is, például répával, édesburgonyával, vagy ha diétázol, akkor annak megfelelő körettel. Ilyenkor figyelni kell a sütési időre. A legegyszerűbb mindig ellenőrizni, hogy mind a hús, mind pedig a zöldség megpuhuljon.
- A fokhagyma helyett a bőr alá tehetsz bazsalikomból készült pesztót vagy akár valamilyen piros paprikás krémet (erős pista és társai).
- A pulykacombot tálalhatod salátával is. Ez esetben a poszt elején leírt sütési módot használd.