Omlós pulykacomb! – Olcsó és tápláló vacsora

sült pulykacomb
pulykacomb sütés

Ha egy olcsó, de mégis laktató húsételre vágysz, akkor a pulykacomb tökéletes megoldással szolgál. Előnye, hogy hordozza a nagy egyben sült húsok élményét, igazán költséghatékony, hátránya hogy a húsban inak találhatóak, amelyek megnehezíthetik a fogyasztást. Ez utóbbi miatt kár lenne lemondani erről húsféléről, ezért mindjárt meg is osztom Veled, hogyan tudod úgy megsütni, hogy az inakról a hús egyszerűen leváljon és ne kelljen kínlódnod vele.


A titok a sütés hosszában és a hőfokban rejlik. Minél tovább sütöd, alacsony hőfokon, annál omlósabb lesz a húsod és minél omlósabb a hús, annál könnyebben válik le a csontról és az inakról. Ezért, ha teheted, akkor a húst süsd minél tovább (3-4 órán át) 130 -150 fokos sütőben, majd utána emeld meg a hőfokot 200 fokra és fejezd be a pirítását a húsnak, 20-30 perc alatt.

Azért szeretem az ilyen lassan sült húsokat, mert sok dolgom nincs velük. Besózom, berakom a sütőbe és a többi megtörténik magától, nem kellek hozzá.

Ha nincs időd, azaz nem vagy otthon ennyi időt vagy gyorsabban szeretnéd elkészíteni a húst, akkor sincs gond, egy pulykacomb 60 perc alatt finom puhára sül 200 fokos sütőben is, csak a hosszan, alacsony hőfokon sült hús egy fokkal még omlósabb és szaftosabb marad, egyszer mindenképpen próbáld ki.

Hogy miért lesz igazán omlós, ha hosszan sütjük alacsony hőfokon?

A hús szerkezetében van a titok. A comb tartalmaz csontot és kötőszöveteket is (inakat és egyéb kollagénben gazdag részeket). Ezek a részek, akkor lesznek a legfinomabbak, ha szép lassan főnek meg, mert akkor alakulnak át ezek a kötőszöveti kollagén molekulák zselatinná. Ehhez még egy dologra szükség van: nedvességre. Mivel a sütőben “szárazság van”,  kivéve a gőzsütőkben, ezért a tepsit, ha alacsony hőfokon sokáig sütjük a húst, le kell fedni, hogy tényleg puhuljon és ne kiszáradjon a comb.


Összefoglalva KÉT sütési módja van a pulykacombnak: 

1/ LASSABB = alacsony hőfok ( 130-150 fok)  + hosszú idő (3 óra) + nedvesség (lefedett tepsi + egy pici víz a hús alá) + tálalás előtt pirítás ( 20-30 perc 180-200 fokon)

2/ GYORSABB = 200 fok sütőben, 40 percig lefedve +20 percig lefedés nélkül, hogy piruljon is


pulykacomb sütés

BACONBE TEKERT SÜLT PULYKACOMB

Gluténmentes, tejmentes, olcsó – kezdőknek is ajánlott
Előkészítés: 20 minutes
Pihentetés: 15 minutes
Teljes elkészítési idő: 3 hours 40 minutes
Ételtípus: Főétel
Diéta / Ország: Gluténmentes, Húsos, Tejmentes
Kulcsszavak: olcsó vacsora, pulykacomb sütés
Mennyiség: 2

Hozzávalók:

  • 1 db pulykacomb
  • teáskanál (ízlés szerint)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 50 dkg burgonya
  • 1 szál rozmaring (opcionális)

Eszközök:

  • 1 sütő (légkeverésen)
  • 1 db tepsi (kb 30/35 x 25 cm)
  • 2 db vágódeszka (egy a húsnak és egy a krumplinak)
  • 1 db zöldséghámozó kés
  • 1 db fokhagymanyomó (vagy kis lyukú reszelő)
  • alufólia

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítjük 140 fokra.
  • A pulykacombot megmossuk ás szárazra töröljük, megsózzuk minden oldalát, bedörzsöljük a sóval.
  • A fokhagymákat megpucoljuk és lereszeljük.
  • A pulykacombon a bőr és a hús közé óvatosan benyúlunk és elválasztjuk a bőrt a hústól, anélkül, hogy elszakítanánk a bőrt.
  • A pépes fokhagymát a bőr alá nyomkodjuk és bemasszírozzuk vele a húst. Rányomogatjuk a bőrt.
  • A bacon szeletekkel betekerjük a felső részén a combot és a tepsibe helyezzük.
  • Ráöntünk 1 dl vizet, lefedjük alufóliával és a 140 fokra előmelegített sütőben 3 órán át sütjük a húst.
  • A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, az olajjal meglocsoljuk, enyhén megsózzuk és jól összekeverjük.
  • A maradék bacont ( nekem maradt néhány szelet) kettévágjuk és a fél szeleteket feltekerjük.
  • A húst kivesszük a sütőből, a sütő hőfokát 180 fokra feltekerjük.
  • A feldarabolt burgonyát és a feltekert bacont a hús mellé tesszük, újra lefedjük és 20 percig sütjük.
  • Ezt követően levesszük az alufóliát. Ha a burgonya már félig megpuhult, akkor ez alkalommal már lefedetlenül tesszük vissza a sütőbe a húst. További 20-30 percig sütjük. Egészen addig, amíg a hús felszíne szép barna nem lesz és a burgonya is szépen megsül, megpuhul.
  • Villával ellenőrizzük a hús és a krumpli puhaságát.
  • Ha mindkettő eléggé megpuhult, akkor kivesszük és 15 percig pihentetjük tálalás előtt. Ez szükséges ahhoz, hogy a húsban lévő nedvesség egyenletesen szétáramoljon a hús sejtjeiben.

GYORSABB SÜTÉSI MÓD:

  • A pulykacombot és a burgonyát egyszerre tedd be a tepsibe és süsd 200 fokon 40 percig lefedve, majd 20 percig lefedetlenül.

HALADÓKNAK:

  • Ha van húshőmérőd, akkor megnézheted a hús belső hőmérsékletét is.

HOGYAN VARIÁLJAM? – FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

 
  • A pulykacombot sütheted más zöldségekkel is, például répával, édesburgonyával, vagy ha diétázol, akkor annak megfelelő körettel. Ilyenkor figyelni kell a sütési időre. A legegyszerűbb mindig ellenőrizni, hogy mind a hús, mind pedig a zöldség megpuhuljon.
  • A fokhagyma helyett a bőr alá tehetsz bazsalikomból készült pesztót vagy akár valamilyen piros paprikás krémet (erős pista és társai).
  • A pulykacombot tálalhatod salátával is. Ez esetben a poszt elején leírt sütési módot használd.
 
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!

Cookies - Süti kezelés

Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!