Sült csirke medvehagymás brokkolipürével
Talán még nem késő, és még belefér egy medvehagymás poszt, idén nekem ez teljesen kimaradt eddig. Enni ettünk, de a posztolás elmaradt. A medvehagymát mindannyian nagyon szeretjük, minden évben alig várom hogy végre a piacon kapható legyen. Szerencsére egy kevés van a kertünkben is, de azt még nem szoktuk leszedni, mert szeretném ha elterjedne és egyébként sem lenne elég semmire. Remélem egy-két év és már nem kell piacra járni érte 🙂 A medvehagymában az a csodálatos, hogy számos felhasználási módja van: lehet nyersen enni, összetörve, főzve, párolva… önmagában vagy csupán fűszerként, enyhén csípős, fokhagymás íze utánozhatatlan, nagyon jellegzetes. Sajnos Tami csak kezdetben volt lelkes iránta, szerintem a neve miatt: „medve” = maci (ez a jele a bölcsiben), már rossz nem lehet, de végül igen gyorsan rávágta, hogy ez fúj, csíp, nem szeretem, ellenben felismeri a piacon, már ez is jó jel, pár év és ő is biztosan rajongó lesz 🙂
Hozzávalók 2-3 fő részére:
- 2 db bébicsirke
- 1 fej brokkoli
- 10 levél medvehagyma
- só, bors
- parmezán
Elkészítése:
1. A bébicsirkét mossuk át, törölgessük szárazra, sózzuk meg, enyhén olajozzuk be a bőrt és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30-40 percig.
2. A brokkolit vágjuk darabokra, enyhén sós vízben főzzük meg. Adjuk hozzá a medvehagymát és kevés főzővízzel együtt turmixoljuk össze. Ízlés szerint sózzuk, adjunk hozzá reszelt parmezánt, borsot.