Sült csirke medvehagymás brokkolipürével

Talán még nem késő, és még belefér egy medvehagymás poszt, idén nekem ez teljesen kimaradt eddig. Enni ettünk, de a posztolás elmaradt. A medvehagymát mindannyian nagyon szeretjük, minden évben alig várom hogy végre a piacon kapható legyen. Szerencsére egy kevés van a kertünkben is, de azt még nem szoktuk leszedni, mert szeretném ha elterjedne és egyébként sem lenne elég semmire. Remélem egy-két év és már nem kell piacra járni érte 🙂 A medvehagymában az a csodálatos, hogy számos felhasználási módja van: lehet nyersen enni, összetörve, főzve, párolva… önmagában vagy csupán fűszerként,  enyhén csípős, fokhagymás íze utánozhatatlan, nagyon jellegzetes. Sajnos Tami csak kezdetben volt lelkes iránta, szerintem a neve miatt: „medve” = maci (ez a jele a bölcsiben), már rossz nem lehet, de végül igen gyorsan rávágta, hogy ez fúj, csíp, nem szeretem, ellenben felismeri a piacon, már ez is jó jel, pár év és ő is biztosan rajongó lesz 🙂

Medvehagyma szezon kitolása: mivel elég rövid a szezon és ezt nem lehet kapni máskor, így én egy kicsit meg szoktam hosszabbítani az eltarthatóságot úgy, hogy olajjal összeturmixolom, üvegbe töltöm, rétegenként egy kevés sót is hozzáadok, a tetejét pedig felöntöm olajjal. Hűtőben több hétig is eláll. Még nem teszteltem a maximum eltarthatóságot, de véleményem szerint igen sokáig ki kellene bírnia. Persze más, mint a friss, de tésztára, kenyérre, pogácsába zseniális ez is.
Felhasználható az alábbi ételhez is, ugyanis a brokkolipürébe csak fűszerezésként kerül belőle, vigyázni is kell, mert különben nagyon elviszi az ízeket, azt pedig nem szeretnénk, különben minek a brokkoli ugyebár.
Bébicsirke helyett használhatunk rendes, méretes grillcsirkét is, de én nagyon szeretem a bébiben, hogy olyan nagyon zsenge a húsa, puha és nem száraz a melle is, egyszóval nagyon finom.

Hozzávalók 2-3 fő részére: 

  • 2 db bébicsirke
  • 1 fej brokkoli
  • 10 levél medvehagyma
  • só, bors
  • parmezán

Elkészítése:
1. A bébicsirkét mossuk át, törölgessük szárazra, sózzuk meg, enyhén olajozzuk be a bőrt és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30-40 percig.
2. A brokkolit vágjuk darabokra, enyhén sós vízben főzzük meg. Adjuk hozzá a medvehagymát és kevés főzővízzel együtt turmixoljuk össze. Ízlés szerint sózzuk, adjunk hozzá reszelt parmezánt, borsot.

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .