Sózott citrom a Ezeregyéjszaka világából

Sózott citrom? Néznek rám kerek szemekkel az ismerősök, amikor az egyik kedvenc fűszeremként megemlítem nekik. Nem értik. Sósan a citrom? Ráadásul a héja? Mire jó az? A kérdés megválaszolásához elrepülünk egészen Marokkóig vagy Tunéziáig. Itt ugyanis a sózott citrom fontos alkotóeleme az ételeknek, aromát, különleges ízeket az az ételeknek. Megfelelő használattal akár a magyaros ételekben is megállja a helyét. Ezt bizonyítja, hogy Széll Tamás méltán híres gulyáslevese is tartalmaz nyomokban belőle. 

Elkészítése itthon is könnyen megvalósítható, semmi másra nincs szükségünk hozzá, csak bio citromra, sóra, egy jól záródó üvegre és némi türelemre. Ezt a receptet az egyik kedvenc marokkói származású, ma már Amerikában élő séfemtől kölcsönöztem, de persze nagyjából mindenki így csinálja, nem is lehet másképp. A citromot bevágjuk, besózzuk, leöntjük citromlével, állni hagyjuk és már kész is.

Fontosabb megemlíteni, hogy mire használhatod, ha elkészíted. Minden esetben csak a héjakat használjuk fel, a sózott citrom húst lemossuk a héjról és a héjat is átmossuk használat előtt, majd apróra vágjuk, mert nagyon intenzív ízű. Úgy tekints rá, mint egy fűszerre, tehát mértékkel tedd az ételre 🙂

A következő ételekben nagyon finom: 

 • pirítós, avokádó szeletekre vágva, sózott citrom darabok
 • avokádókrémbe
 • gulyás leves tetejére szórva
 • marhapörkölt tetejére szórva
 • arabos ízvilágú levesekben
 • hummuszhoz adva
 • salátákra szórva
 • majonézbe téve

Az alábbi recept a nemrég megjelenő Nők Lapja Konyha júliusi számában található, sok más befőzéssel kapcsolatos receptemmel együtt.


MAROKKÓI SÓZOTT CITROM


Hozzávalók 1 literes üveghez:

 • 6 db kisebb bio citrom ( kb 70 dkg)
 • 6 db nem bio citrom leve ( 150-250 ml)
 • 15 dkg nagy szemű só

Elkészítése:

 1. A bio citromokat jól megmossuk és a kovászos uborka készítésnél megszokott módon bevágjuk (hosszában félig bevágjuk az egyik oldalon, majd megfordítjuk, elfordítjuk 45 fokot és a másik oldalon is bevágjuk félig.
 2. A nem bio citromok levét kifacsarjuk és kiszedjük a magokat belőle.
 3. A bevágott citromokat jól besózzuk, úgy, hogy a vágásokba bőven jusson a sóból.
 4. Ezt követően a sós citromokat egy nagy üvegbe nyomkodjuk. Ketté is vághatjuk őket, ha csak úgy férnek bele és réseket kell kitöltenünk.
 5. A kifacsart citromlével felöntjük az üveget, úgy, hogy az összes citromot ellepje a citromlé.
 6. Az így megtöltött üveget tegyük sötét, hűvösebb helyre (kamra), de ne a hűtőbe.
 7. Egy hétig hagyjuk pihenni a polcon, úgy, hogy naponta egyszer fejre fordítjuk az üveget, meg vissza. Fontos, hogy a sós lé keveredjen a folyamat során. Egy hét után a citromhéj megpuhul és fogyaszthatóvá válik.
 8. Ezt követően fogyasztásig hűtőben tároljuk.
 9. Felhasználáskor csak a citromhéját használjuk fel. A gyümölcshúst eltávolítjuk és a citromhéjat megmossuk. Salátákhoz, sült húsokhoz kiváló fűszer. Nem, mint savanyúságot, hanem mint ízesítő elemet használjuk. A citromos sós levet saláta öntethez is adhatjuk.

TIPP: 

Miután kivettük a citromokat az üvegből, eltávolítottuk a megpuhult citromhúst, átmostuk a héjakat és megtörölgettük őket, tegyük egy üvegbe, öntsük fel olívaolajjal és hűtőben tároljuk a felhasználásig. Pár nap után az olaj is átveszi a citrom aromáját és használhatjuk saláta dresszingekhez vagy sült húsokhoz, zöldségekhez. 


Ha úgy érzed szélesítenéd akkor várlak szeretettel az ÉTELÉRZÉS KLUB  zárt FB csoportomban.