Szuvidált pulled pork

Az utóbbi hetekben sokat teszteltem a sousvide eljárást a Sousvide Hungary-tól kapott gépnek köszönhetően. Erről a technológiáról már írtam korábban.  A lényege, hogy egy speciális sousvide gép segítségével levákuumozott alapanyagokat nagyon hosszú ideig hőkezelünk alacsony hőfokon. Ennek következtében az étel isteni finom aromás lesz. Omlós, nem szárad ki. Különösen igaz ez a sertéslapockára, ami a pulled pork alapanyaga. 

A pulled pork az amerikai szendvicsek egyik fontos alkotóeleme. Rendszerint barbecue sütőben készítik, sokáig sütik, alacsony hőfokon. Ennek köszönhetően isteni füstös íze lesz. Ezt követően rostjaira szedik az omlós húst, barbecue szósszal összekeverik és szendvicsben vagy egyéb módon fogyasztják. Valóban nagyon finom étel, én is elég gyakran készítem. 1,5-2 kg húsnál kisebb mennyiséggel nem érdemes hozzáfogni. A maradék levákuumozva vagy zacskóba téve lefagyasztható.

A pulled pork-ot barbecue sütő hiányában vasedényben szoktam készíteni (6-8 órán át főzőm lefedve), de most kipróbáltam a sousvide géppel is. A különbség azonnal érezhető. A hús sokkal omlósabb, ruganyosabb marad, még úgy is, hogy a szuvidolást követően sütőben is rápirítottam egy kicsit.

Hozzávalók: 

 • 1,5 kg sertéslapocka
 • 3 ek őrölt pirospaprika
 • 3 ek mustár
 • 10 gerezd fokhagyma, megpucolva, lereszelve
 • 3 tk só
 • 2 ek barbecue szósz

Elkészítése: 

 1. A húst bepácoljuk. Ehhez az őrölt paprikát, a mustárt, a reszelt fokhagymát, a sót és a barbeque szószt összekeverjük és a hús minden oldalát bekenjük vele. Vákuumzacskóba tesszük, kinyomkodjuk a levegőt és légmentesen lezárjuk. Hűtőben 2 napig pácoljuk.
 2. Ezt követően a sousvide gépbe vizet töltünk és 75 fokra állítjuk a hőfokot.
 3. Amikor a víz elérte a megfelelő hőmérsékletet, a húst a zacskóban belehelyezzük a gépbe és 36 órán át szuvidáljuk.
 4. A 36 óra leteltével a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
 5. A húst kivesszük a vákuumzacskóból és egy hőálló tálba tesszük. Az előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
 6. A húst felszeleteljük, rostjaira szedjük és sült krumplival, kenyérrel, salátával tálaljuk.