Sonkakrémes toast buggyantott tojással


A buggyantott tojás egy különleges étel, épp ezért sokan félnek az elkészítésétől. Pedig egyáltalán nehéz, inkább csak egy kis odafigyelést igényel.
Van két dolog, amire ha figyelünk, akkor garantált az eredmény:
1/ a tojás frissessége
Fontos, hogy a tojás a lehető legfrissebb legyen. A legjobb, ha házi tojásból készítjük, tehát olyan helyről vesszük a tojást, ahol meg tudják nekünk mondani hány napos. A bolti tojások sok esetben már sok naposak, több hetesek is lehetnek.
Jó, ha tudod!
A tojássárgája körül a fehérje a friss tojás esetében egy sűrű burok. Ez az idő előrehaladtával egyre folyósabbá válik és a több hetes tojás esetében a fehérje sokkal könnyebben szétfolyik, hígabb lesz. A buggyantott tojás esetében a legfontosabb, hogy a fehérje a sárgája körül maradjon, miután beleöntjük a forró vízbe, ez pedig csak a friss tojás esetében lehetséges, ameddig ez a burok sűrű és nem folyós.
2/ forrásban lévő víz, de nem bugyogó
A másik fontos dolog amire figyelni kell, hogy a víz forrásban lévő legyen, de ne lobogjon, mivel a forrás során keletkező buborékok szétütik a tojás szerkezetét, könnyebben szétfolyhat a fehérje miután a vízbe érkezett. Akkor jó a víz, ha gyöngyöző.
SONKAKRÉMES TOAST BUGGYANTOTT TOJÁSSAL
Hozzávalók 4 személy részére:
- 10 dkg sonka
- 5 dkg túró
- 15 dkg sajtkrém
- só
- 4 db tojás
- 1 tk ecet
- 4 szelet toast kenyér
- frissen őrölt bors és só a tálaláshoz
Elkészítése:
- A sonkát apróra vágjuk és összekeverjük a sajtkrémmel, és a túróval, majd sóval fűszerezzük.
- A kenyereket megpirítjuk, majd megkenjük a sonkás krémmel.
- A tojásokhoz 3 liter vizet egy nagyobb átmérőjű (min 25 cm) felforralunk 2 teáskanál sóval és az ecettel, levesszük alacsony hőfokra, hogy csak gyöngyözzön, majd a tojásokat óvatosan beleütjük a forrásban lévő vízbe.
- Lefedjük és hagyjuk állni 3-4 percig.
- Ekkor szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a megdermedt tojásokat és a toastra helyezzük.
- Frissen őrölt borssal és sóval tálaljuk.
Ételérzés Tipp:
- a sonka lehet maradék húsvéti sonka is
- a túró helyett adhatunk hozzá főtt tojást
- a tojásokat mielőtt a vízbe öntjük érdemes egyenként egy kis tálkába ütni, és onnan önteni a vízbe, az edény szélénél haladva
NEM TUDOD, MIT FŐZZ? - KÖNYV
Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában. Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!
MEGOSZTÁS
- Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
- Ha a blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés linkje szerepeljen benne.
- A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!
HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :
- csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
- csatlakozz Instagram oldalamhoz
- vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz