Sonkakrémes toast buggyantott tojással

sonkakremes_toast_tojas-6191
sonkakremes_toast_tojas-6182

A buggyantott tojás egy különleges étel, épp ezért sokan félnek az elkészítésétől. Pedig egyáltalán nehéz, inkább csak egy kis odafigyelést igényel.

Van két dolog, amire ha figyelünk, akkor garantált az eredmény:

1/ a tojás frissessége

Fontos, hogy a tojás a lehető legfrissebb legyen. A legjobb, ha házi tojásból készítjük, tehát olyan helyről vesszük a tojást, ahol meg tudják nekünk mondani hány napos. A bolti tojások sok esetben már sok naposak, több hetesek is lehetnek.

Jó, ha tudod! 

A tojássárgája körül a fehérje a friss tojás esetében egy sűrű burok. Ez az idő előrehaladtával egyre folyósabbá válik és a több hetes tojás esetében a fehérje sokkal könnyebben szétfolyik, hígabb lesz. A buggyantott tojás esetében a legfontosabb, hogy a fehérje a sárgája körül maradjon, miután beleöntjük a forró vízbe, ez pedig csak a friss tojás esetében lehetséges, ameddig ez a burok sűrű és nem folyós.

2/ forrásban lévő víz, de nem bugyogó

A másik fontos dolog amire figyelni kell, hogy a víz forrásban lévő legyen, de ne lobogjon, mivel a forrás során keletkező buborékok szétütik a tojás szerkezetét, könnyebben szétfolyhat a fehérje miután a vízbe érkezett. Akkor jó a víz, ha gyöngyöző.

SONKAKRÉMES TOAST BUGGYANTOTT TOJÁSSAL

Hozzávalók 4 személy részére: 

  • 10 dkg sonka
  • 5 dkg túró
  • 15 dkg sajtkrém
  • 4 db tojás
  • 1 tk ecet
  • 4 szelet toast kenyér
  • frissen őrölt bors és só a tálaláshoz

Elkészítése: 

  1. A sonkát apróra vágjuk és összekeverjük a sajtkrémmel, és a túróval, majd sóval fűszerezzük.
  2. A kenyereket megpirítjuk, majd megkenjük a sonkás krémmel.
  3. A tojásokhoz 3 liter vizet egy nagyobb átmérőjű (min 25 cm) felforralunk 2 teáskanál sóval és az ecettel, levesszük alacsony hőfokra, hogy csak gyöngyözzön, majd a tojásokat óvatosan beleütjük a forrásban lévő vízbe.
  4. Lefedjük és hagyjuk állni 3-4 percig.
  5. Ekkor szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a megdermedt tojásokat és a toastra helyezzük.
  6. Frissen őrölt borssal és sóval tálaljuk.

Ételérzés Tipp:

  • a sonka lehet maradék húsvéti sonka is
  • a túró helyett adhatunk hozzá főtt tojást
  • a tojásokat mielőtt a vízbe öntjük érdemes egyenként egy kis tálkába ütni, és onnan önteni a vízbe, az edény szélénél haladva

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :