Indiai savanyú káposzta curry


A hűvös időben kifejezetten szeretem a savanyú káposztás ételeket, melyeket leginkább hüvelyesekkel és fűszerekkel szoktam kombinálni. Te is kialakíthatod a saját ízlésednek megfelelő káposztás ételt, ha megtanulod az alapokat. Ha tudsz egy jó székelykáposztát készíteni, akkor más fűszereket használva teljesen új ételeket alkothatsz.
A káposztás egytálételnél a legfontosabb lépé, hogy kevés olajon megpirítjuk egy picit a húsokat, ha kerül az ételbe, hozzáadjuk a fűszert/fűszereket, felöntjük az átmosott káposztával, hozzáadjuk az egyéb zöldségeket, kicsi vízzel hígítjuk és az egészet 50-80 perc alatt összefőzzük. Akkor jó, ha a hús és a zöldségek puhák, az ízek pedig összeértek.

Gyömbéres savanyúkáposzta curry vöröslencsével, babbal, bárányhússal
Ingredients
- 2 evőkanál olaj
- 15 dkg vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 3 teáskanál tandori fűszerkeverék
- 25 dkg bárányhús
- 50 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg konzerv bab
- 5 dkg vöröslencse
- 4 dl víz
- só ízlés szerint
Instructions
- A húst felkockázzuk.
- A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk.
- A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük és a reszelt gyömbérrel együtt a hagymához adjuk. 2-3 percig együtt pároljuk az alapanyagokat közepes hőfokon.
- Ezt követően beleszórjuk a fűszerkeveréket és a kockákra vágott húst. Az egészet jól összekeverjük és magasabb hőfokon pár percig sütjük.
- Hozzáadjuk a babot, a vörös lencsét, a káposztát, felöntjük vízzel és 60-80 percen át főzzük.
- Vágott snidlinggel, petrezselyemmel, koriander zölddel tálaljuk.
Notes
- Az ételbe a bab helyett vagy mellett tehetünk egyéb zöldségeket is: répát, hagyományos barna lencsét.
- Az indiai fűszerkeverék helyett elkészíthető az étel cayenne borssal, őrölt pirospaprikával is. Ez esetben a gyömbér is elhagyható és a székelykáposztához hasonló, magyaros ételt kapunk.
- Az ételt tálalhatjuk kenyérrel, naan kenyérrel vagy akár magában is. Ez esetben a a testsúlyunknak is jót tesz, hisz a savanyú káposzta kalóriatartalma nagyon alacsony, a fermentál mivoltának köszönhetően könnyebben is emészthető.