Indiai savanyú káposzta curry

A hűvös időben kifejezetten szeretem a savanyú káposztás ételeket, melyeket leginkább hüvelyesekkel és fűszerekkel szoktam kombinálni. Te is kialakíthatod a saját ízlésednek megfelelő káposztás ételt, ha megtanulod az alapokat. Ha tudsz egy jó székelykáposztát készíteni, akkor más fűszereket használva teljesen új ételeket alkothatsz.

A káposztás egytálételnél a legfontosabb lépé, hogy kevés olajon megpirítjuk egy picit a húsokat, ha kerül az ételbe, hozzáadjuk a fűszert/fűszereket, felöntjük az átmosott káposztával, hozzáadjuk az egyéb zöldségeket, kicsi vízzel hígítjuk és az egészet 50-80 perc alatt összefőzzük. Akkor jó, ha a hús és a zöldségek puhák, az ízek pedig összeértek.

Gyömbéres savanyúkáposzta curry vöröslencsével, babbal, bárányhússal

Gluténmentes, tejmentes – kezdőknek is ajánlott
Előkészítés: 20 minutes
Sütés / Főzés: 1 hour
Teljes elkészítési idő: 1 hour 20 minutes
Ételtípus: Egytálétel, Főétel
Diéta / Ország: Gluténmentes, Indiai, Tejmentes
Kulcsszavak: fűszeres káposztás egytálétel, indiai curry, indiai káposzta, káposzta étel, káposztás recept, káposztáshús, savanyú káposzta
Mennyiség: 4

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 3 teáskanál tandori fűszerkeverék
  • 25 dkg bárányhús
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 25 dkg konzerv bab
  • 5 dkg vöröslencse
  • 4 dl víz
  • (ízlés szerint)

Elkészítés:

  • A húst felkockázzuk.
  • A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. Kevés olajon megpároljuk. 
  • A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük és a reszelt gyömbérrel együtt a hagymához adjuk. 2-3 percig együtt pároljuk az alapanyagokat közepes hőfokon. 
  • Ezt követően beleszórjuk a fűszerkeveréket és a kockákra vágott húst. Az egészet jól összekeverjük és magasabb hőfokon pár percig sütjük. 
  • Hozzáadjuk a babot, a vörös lencsét, a káposztát, felöntjük vízzel és 60-80 percen át főzzük. 
  • Vágott snidlinggel, petrezselyemmel, koriander zölddel tálaljuk.

HOGYAN VARIÁLJAM? – FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

 
  • Az ételbe a bab helyett vagy mellett tehetünk egyéb zöldségeket is: répát, hagyományos barna lencsét. 
  • Az indiai fűszerkeverék helyett elkészíthető az étel cayenne borssal, őrölt pirospaprikával is. Ez esetben a gyömbér is elhagyható és a székelykáposztához hasonló, magyaros ételt kapunk. 
  • Az ételt tálalhatjuk kenyérrel, naan kenyérrel vagy akár magában is. Ez esetben a a testsúlyunknak is jót tesz, hisz a savanyú káposzta kalóriatartalma nagyon alacsony, a fermentál mivoltának köszönhetően könnyebben is emészthető. 
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!

Cookies - Süti kezelés

Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!