x_MG_7713x

Terei-Vigh Kriszti  vagyok, gasztronómia és utazás támakörben író blogger, fotós és ételstylist. Szenvedélyem a főzés, az utazás és a fotózás.

A főzésben azt vallom, hogy fontos ismerni az alapanyagokat, érezni az illatokat, élvezni az ízeket, megcsodálni a látványt, ami a tányérra kerül. Ha ez meg van, akkor megfelelő gyakorlás után bármilyen ételt el lehet készíteni az otthon megtalálható alapanyagokból, akár recept nélkül.

Célom, hogy minél több emberrel megszerettessem a főzést és megmutassam, hogy élvezettel, szenvedéllyel is lehet egyszerű, de nagyszerű ételeket készíteni.

Ezért is alkottam meg egy rendhagyó online főzőtanfolyamot, ami segít elsajátítani az ehhez szükséges életszemléletet és módszertant.  A receptekkel és fotókkal pedig szeretnék inspirációt adni.

A receptfejlesztés, étel- és lifestylefotózás, az ehhez kapcsolódó styling munka és a Férjemmel való közös gasztronómiai filmalkotás (E-motion Pictures) a bloggal párhuzamosan kúszott az életembe és mára már teljesen kitölti azt. Minden helynek, vállalkozásnak és ételnek története van. Ezt szeretem megörökíteni és megmutatni a fotóimmal, illetve ezt képviseljük a filmes produkcióinkban is.

Az utazás egy örök szerelem. Imádom felfedezni a világot, egyszerűen annyira gyönyörű és annyira sokszínű, hogy emellett nem tudok elmenni szó nélkül. Az ételek, a kultúrák, a tájak mind azt bizonyítják, hogy egy csoda, amiben élünk.

Az élet számomra egyfajta harmónia és nyitottság, mindre, ami szép, eredeti, természetes, sokszínű. 

"Eating is not just a necessity, it's an intimate experience of culture. There is a profound human connection within the act of eating.  "Steph Mantis, terméktervező, idézet egy The Huffington post - on megjelent cikkből

Bővebben rólam

Hogyan tudok Neked segíteni?

Két felületen tudunk találkozni: 

1 / Ezen az oldalon, ahol főleg nemzetközi recepteket, utazási tapasztalatokat, élményeket, éttermi és szállodai tapasztalatokat, fotókat teszek közzé. Inspirálni szeretnélek, hogy főzz, utazz! Bízom beenne, megjön a kedved valamelyik országhoz, ételhez vagy étteremhez.

2/ Ha meg van benned is a vágy arra, hogy szuper jó ételeket készíts saját magad, receptek pontos követése nélkül,  akkor ebben is tudok Neked segíteni - egyrészt az online főzőtanfolyamommal, - másrészt a blog.hu-n hamarosan induló blogommal, amit kizárólag ennek a szemléletmódnak szentelek. Ott sok-sok információt osztok meg arról, hogyan tudsz érzésből főzni. 

Hogyan kerültem kapcsolatba a gasztronómiával?

A főzés nagyon régóta szenvedélyem és hobbim is egyaránt. Már gyerekkoromban nagyon szerettem nézni, ahogy anyukám készítette az ételeket, sokat tanultam tőle, amikor kicsit nagyobb lettem.

Emlékszem már az iskolai angol könyvből is nagy lelkesen készítettem a pogácsát. A különböző országok konyhája iránti szenvedélyem az évek során egyre nőtt és mára már az egyik legkedvesebb időtöltésem, hogy nemzetközi szakácskönyveket olvasok egyes országok ételeiről, szokásairól, fűszereiről, gasztronómiájáról.

Az ételek iránti szenvedélyem  2009-ben egy blogban öltött testet. Akkoriban több recept- és főzőversenyen is indultam és elkezdtem publikálni fotókat, cikkeket, recepteket különböző online és nyomtatott magazinokba ((Czifray, Dining Guide Street Food show, TV Paprika, Kiskegyed, Blikk Konyhája, A Mi Otthonunk).

Férjemmel való közös  munkám kapcsán számos étterem konyhájába nyerhettem betekintést és tanulhattam igazán jó séfektől praktikákat, fortélyokat. 

Korábban az Alacarte Kulinária blogot vezettem, de ahogy a munkám és a tevékenységem egyre jobban a gasztronómia irányába orientálódott igényét éreztem a megújulásnak a blogban is. Így született meg ez az oldal.

 

Hogyan tanultam meg főzni?

Az elmúlt 10 évben több, mint száz szakácskönyvet és szakirodalmat olvastam el, melyekből igyekeztem a számomra érdekes információkat a gyakorlatba is beültetni. Mindig is nagyon kíváncsian szemlélem a nagyszerű séfek munkáit, elképesztően inspiráló ahogyan dolgoznak, rengeteget lehet tanulni tőlük.

Gyermekkoromban nagyon sokat tanultam anyukámtól, szinte mindig ott voltam mellette a konyhában. Akkor még nem is gondoltam mennyire fontos az, hogy szinte a tudatalattimba kerültek az alapok azáltal, hogy láttam, Ő mit hogyan készít. Sosem tanultam ugyanis pörkölt alapot készíteni mégis mindig tudtam hogyan kell, hisz hetente láttam a műveletet éveken keresztül.

Éppen ezért tartom kiemelten fontosnak, azt, hogyan vonjuk be a gyerekeket a konyhai teendőkbe. Nem is maga a cselekvés a lényeg, hanem az, hogy mit lát, amikor jártában-keltében a konyhában körbenéz. 

Amikor csak tehetem bevonom Tamit is a főzésbe.  Elképesztően válogatós gyerek, mégis az alapanyagokat nagyon szereti megillatozni,  megvizsgálni, megtudni mi az, mire való. Biztos vagyok benne, hogy ezek az élmények nála is fontos alapok lesznek majd, amikor felnőtt korában főzni fog.

 

Mi alapján főzök nap, mint nap?

A konyhában minden nap ugyanolyan, mégis más. Benézek a hűtőbe, kamrába és abból igyekszem finomat, egészségeset az asztalra varázsolni, ami otthon van. Gyakran főzök előre, de mégsem ugyanazt esszük minden nap. Minden nap egy új kezdet és meg lehet újulni az ételben is, csak kreatívan kell nyúlni az alapanyagokhoz. Sosem lehet megunni! Ezt a sokszínűséget imádom és ezt szeretném közvetíteni a blogomban.

Egészségeset és finomat alkotni nem kiváltság, bárkinek sikerülhet! 

Csak nagyon ritkán főzök receptből (kivételt képeznek a sütemények). A receptek számomra mindig csak inspirációt jelentettek és jelentenek a mai napig és természetesen imádom őket, a blogokat és a szakácskönyveket egyaránt. 

Miért jár az utazás és a gasztronómia nálam párban?

Rajongok a nemzetközi konyháért, és ez hozott az életembe egy másik szenvedélyt, az utazást, amit családilag is nagy szeretettel űzünk és ha tehetjük, akkor új helyeket fedezünk fel együtt.  A kedvencem Ázsia, az ottani ételekkel, kultúrával, emberi kedvességgel nagyon tudok azonosulni, minden percét imádom az ott eltöltött időnek.

Azt gondolom, hogy egy utazás során a gasztronómia összehoz. Együtt enni a helyiekkel, együtt főzni velük, megnézni milyen szokásai vannak, kipróbálni milyen ízeket szeretnek egyrészt zseniális élmény, másrészt meg nagyon sokat elárul egy ország kultúrájáról.

 

Miért tanultam meg az ételfotózást és foodstyling-ot?

Amikor 2009-ben elkezdtem írni az előző blogomat fontos volt, hogy fotót is tegyek a receptek mellé. Mivel már korábban is nagyon érdekelt a fotózás és a férjem tanulta is ezt, hamarosan bekerült a családba az első digitális tükörreflexes gép. Innen már nem volt megállás, elég gyorsan az ételfotók és lifestyle (életkép) fotók szerelmese lettem.  Minden nap rengeteget tanultam és gyakoroltam.

A mai napig bele kell tenni az energiát. Új trendek jönnek, mennek, az igények is változnak. Természetesen az én ízlésem is átalakul, így ez is egy folyamatos megújulás és tanulási folyamat. annak érdekében, hogy a munkáimat a lehető legjobb tudással végezzem el több nemzetközi tanfolyamon is részt vettem. Itthon ennek a szakmának az oktatása gyerekcipőben jár, de nemzetközi szinten számos színvonala, magas szintű tanfolyam van, mind ételfotózás, mind pedig food és prop stlyling témában (sajnos erre nem tudok igazán jó magyar megfelelőt). 

Ha szeretnél néhány fotót látni tőlem, akkor itt megteheted. 

web-3105
kicsi-0392
kicsi-2739