A répatortát mindig is nagyon szerettem, az egyik leggyakrabban készített sütemény nálunk. Egyszerű, egészséges, finom, ráadásul az alapreceptben kedvünkre változtathatjuk az alkotóelemeket, csak ismernünk kell az alapanyagokat hozzá. Így egy recept nem is egye recept, hanem annyi amennyit csak ki tudunk belőle hozni! Imádom az ilyet! 🙂

Most a klasszikus változatot egy kicsit feltúrbóztam és fekete szezámmagot is tettem a tésztába, ami enyhe mákos jelleget kölcsönöz a süteménynek.  Régebben ez az alapanyag nehezen beszerezhető volt. Ugyan ma sem kapni minden sarki boltban, de hála az online világunknak, ezek a problémák mára már kiküszöbölhetőek.

A szezámmagra egyébként azért esett a választásom, mert kedvező élettani hatásai vannak.  Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat és jelentős B vitamin is található benne. Kalciumban elképesztően gazdag, a források alapján többet tartalmaz, mint a tej. Közeledve a télhez azt gondolom érdemes megerősítenünk a szervezetünket, úgyhogy azt javaslom szerezzetek be fekete szezámmagot és próbáljátok ki a receptet, nem fogtok csalódni 🙂


Fekete szezámmagos répatorta


Hozzávalók egy kb 20x25 cm-es tepsihez vagy egy kb 28-cm-es tortaformához:

  •  30 dkg sárgarépa
  • 15 dkg fekete szezámmag
  • 15 dkg dió
  •  4 db tojás
  • 20 dkg barna cukor
  • 1 citrom
  • 8 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • vaj és liszt a formához

Elkészítés:  

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. A tepsit vagy tortaformát kikenjük vajjal és kilisztezzük.
  3. A répát meghámozzuk, majd a megtisztított répát és citrom héját finom reszelőn lereszeljük.
  4. A diót felaprítjuk.
  5. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
  6. A tojásokat felütjük és a sárgát külön választjuk a fehérjétől.
  7. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral.
  8. A fehérjét pár csepp citromlével keményre verjük.
  9. A reszelt répát, a szezámmagot és a diót a tojássárgához keverjük.
  10. Hozzáadjuk a felvert fehérjét is és a sütőporos lisztet. Az egészet habverővel összekeverjük.
  11. Az elkészített masszát a kikent kerek tortaformába öntjük és 190 fokra előmelegített sütőben mérsékelt tűzön kb 40 percig sütjük.
  12. Miután kihűlt porcukorral megszórjuk.
  13. Hidegen lehet szépen kiszedni a formából és szeletelni.

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :

2 hozzászólás

  1. Kis Csilla dátum november 4, 2018 7:32 du.

    Szia!
    Nagyon tetszik a torta, csak cukrot nem használhatok. Négyszeres erősségű édesítőszerrel készíteném. Van ötleted arra, hogy az így kevesebb szárazanyagot mivel helyettesítsem?
    Köszi 🙂

    • admin dátum november 9, 2018 7:50 de.

      Szia Csilla! Nem szükséges pótolni a cukor által kihagyott mennyiséget. A cukor elolvad, folyékonnyá válik, úgyhogy lényegében az nem marad szárazanyag a végén.
      Én azt gondolom cukor nélkül is maradhatnak az arányok. Igaz sosem sütöttem még úgy, de például általában az édes receptekben felezek mindig minden cukormennyiséget és sosem pótlom mással. Eddig működött.

Szóljon hozzá!





Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..