répatorta
répatorta

A répatorta azért egy jolly joker sütemény, mert úgy tartalmaz zöldséget, hogy közben ezt a gyerekek és a felnőttek sem veszik észre, ráadásul nemcsak a benne található répa, hanem az olajos magok is növelik a tápanyag tartalmát.

A répatorta recept utáni részben, azt is megmutatom, hogyan variálhatóak az alapanyagok úgy, hogy egy alap recept ismeretében, akár sokféle sütemény is készíthető legyen.

RÉPATORTA

Hozzávalók:
  • 30 dkg sárgarépa
  • 4 db tojás
  • 20 dkg barnacukor
  • 30 dkg mandula
  • 1 db citrom
  • 6 dkg liszt
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 6 dkg mazsola (elhagyható)
  • 1 evőkanál rum (elhagyható)
  • 1 nagy csipet só
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • ízlés szerint további 1-3 ek porcukor

Elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. Egy kerek tortaformát ( 24-26 cm) kikenünk vajjal.
  3. A répát megpucoljuk és kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük. A reszeléshez aprítót is használhatunk. Ez esetben arra kell ügyelni, hogy a répa morzsalékos legyen, de ne legyen pépes.
  4. A mandulát ledaráljuk.
  5. A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, a levét pedig kifacsarjuk.
  6. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
  7. A tojásokat ketté választjuk.
  8. A tojássárgákat a cukorral együtt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a répát, a rumot, a fahéjat, a sütőporral elkevert lisztet, a mazsolát, a ledarált mandulát, a citromlevet és egy csipet sót. Az egészet jól elkeverjük.
  9. A tojásfehérjéket robotgéppel habosra keverjük és a lisztes, répás keverékhez adjuk.
  10. Az egészet óvatosan összeforgatjuk, majd a kivajazott formába öntjük.
  11. Az előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  12. A mascarponet elkeverjük a tejszínnel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a kihűlt répatorta tetejére kenjük.
  13. Hűtőben minimum egy órán át pihentetjük tálalás előtt.

 

A cikk további részében bemutatom, hogyan tudod variálni ezt a nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető édességet! 

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

VARIÁCIÓK

Ahogy már említettem ez az alap recept sok féle módon variálható. 

ZÖLDSÉG

A répát helyettesíthetjük nyers céklával, nyers sütőtökkel, sőt akár édesburgonyával is. Több féle zöldséget is variálhatunk. Én sokszor felezem a zöldségeket és 15-15 dkg két különböző fajtát keverek. A kedvencem a répa-cékla kombináció.

LISZT

Az alap recept fehérliszttel készül, de simán használhatunk teljeskiőrlésű búzalisztet, tönkölylisztet vagy akár zablisztet is a tésztához. Ha a zabliszt gluténmentes, akkor az egész süteményt gluténmentesen is elkészíthetjük. A liszt felét mandulaliszttel, mákliszttel is helyettesíthetjük.

OLAJOS MAG

Az alap receptben mandula van, aminek elég semlegese az ízvilága, azonban a recept működik mandulával, kesudióval, mogyoróval is. Az olajos mag felét darált mákkal is helyettesíthetjük. Sőt akár 1-2 evőkanál kókuszreszelékkel is ízesíthetjük a süteményt.

FŰSZEREK 

A répatorta klasszikus fűszerezése a fahéj, de adhatunk hozzá őrölt kardamomot, szerecsendiót, szegfűszeget, vaníliát, akár kakaóport is, sőt darabos csokoládét is.

ASZALT GYÜMÖLCS

A receptben említett mazsola elhagyható vagy akár más aszalványra cserélhető. Amennyiben édesebb aszalt gyümölcsöt használunk, mint például datolya, akkor a cukor mennyisége akár el is hagyható. Az édesebb gyümölcsökhöz a csokisabb ízek passzolnak, és inkább télies süteményt kapunk, de ha savanykásabb gyümölcsöket használunk, mint például aszalt meggy vagy áfonya, akkor tavasziasabb sütit kapunk.  Ez utóbbi esetben akár friss málnát, meggyet is süthetünk a tésztába úgy, hogy a formába töltéskor sütés előtt rászórjuk a massza tetejére.

KRÉM

A sütemény krém nélkül is finom. Ha azonban ragaszkodunk hozzá, akkor azt is variálhatjuk. A mascarpone-ba keverhetünk olvasztott étcsokoládét vagy akár valamilyen friss gyümölccsel (pl málna) ízesíthetjük.

ÍZKOMBINÁCIÓK

  • répa-cékla-mák-dió + vaníliás mascarpone krém + málna dekoráció
  • répa-mogyoró-kakaópor-csokoládé + rumos meggyes csokis mascarpone krém
  • répa-sütőtök-mandula-kardamom-málna
  • cékla-mák-csokoládé

 

Egyéb répatorta receptet találsz ITT és ITT

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

5 hozzászólás

  1. lúdanyó dátum június 26, 2010 9:30 de.

    Ez jó 🙂

  2. VOKinga dátum június 26, 2010 7:56 du.

    Lenyűgöztél! 🙂

  3. Á la carte dátum június 26, 2010 9:01 du.

    Köszi!

  4. MÁK dátum június 27, 2010 7:57 de.

    Húúú…a rajongónd lettem! Megnéztem a youtube-os videóidat! 🙂 Az a “tejberizsgombóc” valami fantasztikus ötlet! Még a héten kipróbálom!!! 🙂
    Ez a répatorta is csini! 😉

  5. Á la carte dátum június 27, 2010 8:08 du.

    Nagyon szépen köszönöm a bizalmat! Örülök, hogy tetszettek a videók, meg a tejberizsgombóc is 🙂

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .