rántott hús
paradicsomos tészta

Megjelent a Nők Lapja Konyha márciusi száma, ami most kivételesen egy tematikus szám, a témája pedig a csirke. Tőlem is találtok benne számos finom csirkés tésztaételt, amiből itt is bemutatom egyet,mégpedig a kedvencemet.

Mielőtt megosztom a receptet, szeretném, ha néhány szót ejtenénk a rántott csirkemell készítéséről. Ezt azért tartom fontosnak, mert nagyon könnyű elrontani, kiszárítani és akkor máris nem fogunk rajongani érte.

Mi kell ahhoz, hogy egy rántott csirkemell igazán finom legyen? 

  • ropogós, jól átsült bunda, ami aranybarna, de nem égett, vagy túlsült
  • vastagabb hússzelet, ami omlós, puha, nem száraz (én azt szeretem a legjobban, amikor a hús kb 1 cm vastag)

A csirkemell sajátossága, hogy könnyen kiszárad mivel sem zsír, sem pedig egyéb kötőszöveti elem nincs benne, ami szaftossá, és omlóssá tehetné.

Hogyan tegyük omlósság, szaftossá a csirkemellet?

Egy módon tudjuk szaftosan tálalni, ha nem sütjük túl. Ehhez nagyon figyelni kell a sütési időt. Én mindig azt csinálom, hogy a bepanírozott húsokból 8 perc sütés után kiveszek egy szeletet és levágom a szélét, megnézem, hogy a hús átsült-e. Általában ennyi idő elég szokott lenni. Ha mégsem, akkor még visszatehető az az egy szelet és további 2-3 percig süthetjük. A másik opció, ha van húshőmérőnk, hogy megmérjük az olajból kivett hús belső hőmérsékletét és ha 68-70 fok között van, akkor rendben van.  Fogyaszthatjuk.

Korábban már írtam egy másik módszerről is, a szuvidálásról. Ha van ilyen géped, akkor olvasd el azt a cikket is.

FOKHAGYMÁS PARADICSOMOS TÉSZTA + PARMEZÁNOS RÁNTOTT CSIRKEMELLEL

 

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 60 dkg kockázott paradicsom konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított morzsolt oregánó
  • 3-4 levél friss bazsalikom
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg penne
  • 80 dkg csirkemell filé 1cm vastag szeletekre vágva
  • só ízlés szerint
  • 4 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg reszelt parmezán
  • 1 liter olaj a sütéshez

Elkészítése:

  1. A húst enyhén kiklopfoljuk, majd a szeletek mindkét oldalát megsózzuk ízlés szerint.
  2. A tojásokat tojásonként egy csipet sóval villával felverjük. A lisztet és a szemlemorzsát is egy-egy tálba öntjük. A zsemlemorzsához hozzáadjuk a reszelt sajt felét.
  3. A húsokat bepanírozzuk. Először a lisztben, majd a tojásban végül pedig a sajtos morzsában forgatjuk meg.
  4. Ezt követően bő forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
  5. Az olajból kivett, még forró húsokat megszórjuk a maradék sajttal.
  6. A paradicsomot egy lábasban a megpucolt és lereszelt fokhagymával együtt felforraljuk.
  7. Hozzáadjuk az oregánót és az apróra vágott bazsalikomot is és további 2-3 percig főzzük. Időközben a tésztát enyhén sós bő forrásban lévő vízben megfőzzük.
  8. Leszűrjük, majd a paradicsomos szósszal és a felszeletelt rántott hússal tálaljuk.
instant ételek természetesen (1)

Kérlek add meg az email címed, amire elküldhetem Neked a recepteket!