Rántott csirkemell fokhagymás paradicsomos tésztával


Megjelent a Nők Lapja Konyha márciusi száma, ami most kivételesen egy tematikus szám, a témája pedig a csirke. Tőlem is találtok benne számos finom csirkés tésztaételt, amiből itt is bemutatom egyet,mégpedig a kedvencemet.
Mielőtt megosztom a receptet, szeretném, ha néhány szót ejtenénk a rántott csirkemell készítéséről. Ezt azért tartom fontosnak, mert nagyon könnyű elrontani, kiszárítani és akkor máris nem fogunk rajongani érte.
Mi kell ahhoz, hogy egy rántott csirkemell igazán finom legyen?
- ropogós, jól átsült bunda, ami aranybarna, de nem égett, vagy túlsült
- vastagabb hússzelet, ami omlós, puha, nem száraz (én azt szeretem a legjobban, amikor a hús kb 1 cm vastag)
A csirkemell sajátossága, hogy könnyen kiszárad mivel sem zsír, sem pedig egyéb kötőszöveti elem nincs benne, ami szaftossá, és omlóssá tehetné.
Hogyan tegyük omlósság, szaftossá a csirkemellet?
Egy módon tudjuk szaftosan tálalni, ha nem sütjük túl. Ehhez nagyon figyelni kell a sütési időt. Én mindig azt csinálom, hogy a bepanírozott húsokból 8 perc sütés után kiveszek egy szeletet és levágom a szélét, megnézem, hogy a hús átsült-e. Általában ennyi idő elég szokott lenni. Ha mégsem, akkor még visszatehető az az egy szelet és további 2-3 percig süthetjük. A másik opció, ha van húshőmérőnk, hogy megmérjük az olajból kivett hús belső hőmérsékletét és ha 68-70 fok között van, akkor rendben van. Fogyaszthatjuk.
Korábban már írtam egy másik módszerről is, a szuvidálásról. Ha van ilyen géped, akkor olvasd el azt a cikket is.
FOKHAGYMÁS PARADICSOMOS TÉSZTA + PARMEZÁNOS RÁNTOTT CSIRKEMELLEL
Hozzávalók 4 személy részére:
- 60 dkg kockázott paradicsom konzerv
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított morzsolt oregánó
- 3-4 levél friss bazsalikom
- só ízlés szerint
- 50 dkg penne
- 80 dkg csirkemell filé 1cm vastag szeletekre vágva
- só ízlés szerint
- 4 tojás
- 15 dkg liszt
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 15 dkg reszelt parmezán
- 1 liter olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A húst enyhén kiklopfoljuk, majd a szeletek mindkét oldalát megsózzuk ízlés szerint.
- A tojásokat tojásonként egy csipet sóval villával felverjük. A lisztet és a szemlemorzsát is egy-egy tálba öntjük. A zsemlemorzsához hozzáadjuk a reszelt sajt felét.
- A húsokat bepanírozzuk. Először a lisztben, majd a tojásban végül pedig a sajtos morzsában forgatjuk meg.
- Ezt követően bő forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
- Az olajból kivett, még forró húsokat megszórjuk a maradék sajttal.
- A paradicsomot egy lábasban a megpucolt és lereszelt fokhagymával együtt felforraljuk.
- Hozzáadjuk az oregánót és az apróra vágott bazsalikomot is és további 2-3 percig főzzük. Időközben a tésztát enyhén sós bő forrásban lévő vízben megfőzzük.
- Leszűrjük, majd a paradicsomos szósszal és a felszeletelt rántott hússal tálaljuk.
