A legfinomabb rántott csirkecomb

 

Ma mutatok egy igazi klasszikust, ami gyerekkoromban a vasárnapi ebéd elengedhetetlen része volt. Ismerős ugye? Ez a rántott csirkecomb. Emlékszem ahogy a prézli alatt megbújt a bőr, amit gyerekként sokáig nem szerettem, de felnőtt fejjel az egyik legjobb résznek tartom. 🙂

Egyszerűnek tűnik az elkészítése, de mégis kicsit trükkös, mivel a comb akkor jó, ha omlós, puha, ellenben a rántott húst nem szokás túl sokáig sütni, nehogy túlsüljön a bunda. Ilyenkor jön a mentőakció: sokan a panírozás előtt levesben megfőzik a húst, így puha lesz, de az ízélmény csökken, hisz belefőtt a levesbe. Mit tehetünk, hogy a rántott csirkecomb puha is meg igazán finom is legyen? 

Egyrészt megfelelő minőségű húst szerezzünk be. Ha tehetjük, akkor bio, kapirgálós csirke húsát fogyasszuk. Teljesen más ízélmény, mint a nagyüzemi termelésből származó, gyorsan növesztett, rengeteg vizet és kevés ízt tartalmazó társai.

Másrészt alkalmazzunk megfelelő technológiát az elkészítéshez. Ennek legjobb módja, ha befűszerezve (só, reszelt fokhagyma) a húst levákuumozzuk és szuvidálóban 65-70 fokon 2-3 órán át „főzzük”. Ha nincs gépünk szerezzünk egyet, vagy ha erre most nincs mód, akkor elég egy vákuumozó. Ez esetben a levákuumozott húst lábasban alacsony hőfokon főzzük 1-1,5 órán át.

Én most egy szuvid receptet hozok, mert teszteltem milyen lesz ezzel a technológiával ez a nagy magyar kedvenc. Nem csalódtam. Valóban isteni!

A szuvidálót sokan luxusnak tekintik, pedig ma már vannak arra megoldások, hogy egy átlagos konyha részévé váljon. Sokat áldozunk sütőre, főzőlapra, hűtőre, de itthon még kevésbé elterjedtek más konyhai gépek, pedig többek között a szuvidáló is megkönnyíti a dolgunkat, sőt hosszabb tárolási időt nyújt. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nagyon egyszerű használni, az eredmény pedig szinte éttermi minőségű étel. Én azt szoktam mondani tuti biztos megoldás, ha jó recept van hozzá és precízen követjük. A szuvidálás lényege, hogy megfelelő ideig megfelelő hőmérsékleten puhul az alapanyag, ezért csak akkor hibázhatunk, ha nem tartjuk be a receptben leírtakat.


RÁNTOTT CSIRKECOMB – SZUVIDÁLVA


Hozzávalók 4 személy részére: 

 • 8 db csirke hosszú comb
 • 2 gerezd fokhagyma
 • só ízlés szerint
 • 5-10 dkg zsemlemorzsa
 • 3 tojás
 • 5 dkg liszt
 • 1 liter olaj a sütéshez
 • 1 nagyobb méretű vákuumzacskó

Elkészítés: 

 1. A fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, a combokat bedörzsöljük vele, majd megsózzuk. Vákuumzacskóba helyezzük és levákuumozzuk.
 2. A szuvidáló gépet feltöltjük vízzel és 70 fokra melegítjük.  Miután elérte a víz a kívánt hőmérsékletet belehelyezzük a vákuumzacskóba helyezett húsokat és két órán át pihentetjük a gépben őket. Ezt követően kivesszük, megtörölgetjük a húsokat.
 3. Egy tálba beleszórjuk a lisztet, egy másikba a zsemlemorzsát, egy harmadikba pedig beleütjük a tojásokat, majd tojásonként egy csipet sóval, egy villa segítségével felverjük.
 4. A combokat először a lisztbe forgatjuk meg, majd a tojásba, legvégül pedig a zsemlemorzsába. A morzsát kicsit rányomkodjuk és ügyeljünk arra, hogy a húst mindenhol beborítsa.
 5. Az olajat felhevítjük és a combokat 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük, lecsepegtetjük és tálaljuk.
 6. Köretnek adhatunk hozzá rizibizit, krumplipürét, salátát.

A recepthez a készüléket a Sousvide Hungary biztosította.


Ha szuvidáló nélkül készítenéd el, de van vákuumozód, akkor

1/ a húst vákuumozd le és

2/ egy nagy lábasban a legalacsonyabb lángon vagy elektromos főzőlapon a legalacsonyabb hőfokon főzd 1,5-2 órán át. Ha van húshőmérőd, akkor meg is nézheted hány fokos a víz. Nálam 80-90 fok között van indukciós főzőlapon az 1-2-es fokozat. A vákuumzacskóra azért van szükség, mert a vákuum hatására benn maradnak az ízek, aromák, nem tudnak távozni a húsból, így nem csak puha, de ízesebb is lesz, mintha vízben főznénk