Raguleves alaprecept

raguleves
raguleves

A téli időszakban kiemelten fontos, hogy megfelelő tápanyagsűrűségű ételeket együnk. Ebben segítségünkre van a máj, ami az egyik legjobb ebben. 


A raguleves az egyik legkedveltebb leves, hisz egyszerűen, gyorsan elkészíthető és sokszor felhasználhatjuk hozzá a fagyasztóban található zöldségeket.


Ragulevest készíthetünk sertéshúsból, csirkehúsból, marhahúsból, de akár belsőségből is. Különböző zöldségeket tehetünk bele a szezonalitástól függően (borsót, répát, petrezselyemgyökeret, zellert, zöldbabot, spárgát, krumplit).


Ez egy alaprecept, amiben a májat lecserélhetitek sertéshúsra, marhahúsra (pl marhanyak), csirkehúsra (filézett csirkecomb például), de akár halfélékre is (rák, lazac stb) sőt akár el is hagyhatjátok. Adhattok hozzá füstölt kolbászt, apróra vágott bacont, tehettek bele tésztát.


FONTOS: a máj főzési ideje rövid, de ha húsból készítitek, akkor a főzési idő megnő (csirke esetén 30-50 perc, marha esetén ez akár 60-80 perc is lehet). Emiatt a zöldségeket csak az utolsó 15-20 percben tegyétek a levesbe, hogy ne legyenek túl puhák.

RAGULEVES ALAPRECEPT - MÁJJAL

Hozzávalók 4-6 személy részére: 

  • 50 dkg csirkemáj
  • olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 20 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 20 dkg répa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 liter víz
  • 0,5 liter tejszín

Elkészítése: 

  1. A répát, petrezselyemgyökeret meghámozzuk és felkarikázzuk.
  2. A májat megsózzuk és egy kevés olajon megpirítjuk egy lábasban.
  3. A fokhagymát megpucoljuk és a májhoz reszeljük.
  4. Az egészet felöntjük vízzel, hozzáadjuk a kukoricát, a felkarikázott zöldségeket, a tárkonyt, megsózzuk és fedő alatt 30 percig főzzük.
  5. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt és további 10 percig főzzük tálalás előtt.

Miért csirkemáj?

A májnak az egyik legmagasabb a tápanyagsűrűsége, ezért érdemes minél többször fogyasztani. Emellett az egyik legolcsóbb alapanyag, így a pénztárcánkat is kíméli, nem csak az egészségünkre van jó hatással.

 

A receptet eredetileg a Nők Lapja Konyha 2019. februári számába készítettem.

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :

Még több leves