Gyümölcsös piskóta 1 x 1

A kora nyártól kora őszig az egyik legkedveltebb édesség a gyümölcsös piskóta. Végtelenül egyszerű, gyorsan összedobható, nem kell sokáig bajlódni vele és a konyhában ácsorogni. Egy piskóta receptből számtalan variációt hozhatunk létre egy kis kreativitással és nyitottsággal.
Mielőtt azonban rátérnék a receptre és a variációkra szeretnék egy kis instrukciót adni ahhoz, hogy hozd ki a legtöbbet az oldalamon látott tartalmakból. Szeretném, ha a tanfolyamaim mellett a cikkeim is segítenének kialakítani Neked egy kreatív szemléletmódot és nem csak online nyújtanának segítséget a konyhában, hanem bármikor a későbbiekben is.
Ehhez azt javaslom, hogy nyomtasd ki a receptet és az ötleteidet jegyezd le a papírra, majd tedd el a többi receptjeid közzé. Ha még nincs ilyen gyűjteményed, akkor ajánlom, hogy csinálj egyet.
- Szerezz be egy gyűrűs mappát
- Alakíts ki fejezeteket (Levesek, Desszertek, Főételek, Saláták stb)
- Nyomtasd ki az alaprecepteket (könnyen megteheted, hogy ha a receptnél rámész a nyomtatásra)
- Ezeket utána kedvedre variálhatod. Ehhez az ötleteidet írd a papírra a recept mellé
- Ha megfőzöl valamit akkor a tapasztalatokat szintén írd rá a papírra, hogy később is emlékezz rá

Gyümölcsös piskóta 1 x 1
Most pedig jöjjenek a tippek a piskótához, ami alapján a recept mellé ötletelhetsz. Ezek egy része egyébként a recept végén is megtalálható lesz.
- LISZTEK – az alaprecept fehérlisztből készül, de elkészítheted 50% – 50% fehérliszt és teljeskiőrlésű liszt keverékéből is, illetve a zabliszt is tökéletes alternatíva. Azt egy az egyben is használhatod a fehérliszt helyett, ráadásul, ha gm változatot veszel, akkor a sütid gluténmentes lesz. Én nagyon szeretem a gesztenyelisztet és a ciroklisztet is, bár ezeknek van egy jellegzetes aromájuk, így először óvatosan érdemes vele próbálkozni. A gesztenyeliszttel teljesen kicserélhető a fehérliszt, de a cirok lisztból maximum 10-20%-ot tegyél bele.
- KRÉM – Az alap gyümölcsös piskóta nem tartalmaz a piskótán és a gyümölcsön kívül semmit, de Anyukám szokott bele pudingot is tenni, hogy még finomabb legyen. Ha Te is alakítanál a recepten, akkor próbáld ki mindenképp, hogy a gyümölcsökkel együtt megfőzött pudingot is teszel a sütés előtt a piskótára.
- ÍZESÍTÉS – A piskótát ízesítheted is . Levendulával, citromhéjjal, lime héjjal,, fahéjjal, tonkababbal és még sorolhatnám. Gondold végig milyen gyümölcsből készíted és ahhoz mi passzolhat. A meggyről és a sárgabarackról írtam a blogon már. Nézd meg. A túróhoz és a krémhez is keverhetsz a gyümölcsből. Például a málnás túrókrém isteni a tortán.
- GYÜMÖLCSÖK – mindenféle gyümölccsel sütheted ezt a piskótát. Ez alól kivételek a nagyon vizes változatok, mint például a görögdinnye, a sárgadinnye. Kiváló azonban az eper, a málna, a barackok, az összes bogyós gyümölcs, a szőlő.
Recept ötletek
Most pedig mutatok néhány konkrét ötletet, amit én elkészítenék, vagy el is készítettem már:
- csokis puding, rumba áztatott meggy, csokidarabok, esetleg kakaópor is mehet a piskótába (akik édesebben szeretik a sütit, tegyenek 1-2 ek extra cukrot is a piskótába, hogy ne legyen kesernyés)
- kókuszreszelékes kókusztejes vanília puding, sárgabarack
- rózsavizes vaníliás puding, eper
- sárgabarack + dió + csokidarabok
Most pedig jöjjön az alaprecept:

Gyümölcsös piskóta alaprecept
Equipment
- 1 db nagy méretű sütőtepsi (amit a sütőhöz adnak)
- 2 db keverőtál
- elektromos habverő
- konyhai mérleg
- Vágódeszka
- szűrő a gyümölcsmosáshoz
- éles kés
Ingredients
- 12 db tojás
- 45 dkg fehér liszt a fele helyettesíthető tk liszttel vagy zabliszttel
- 20 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl olaj semleges ízvilágú (pl. napraforgó)
- 1 csomag sütőpor
- 1 kg gyümölcs
Instructions
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tepsit kikenjük olajjal és belisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük.
- A gyümölcsöket megmossuk, előkészítjük (kimagozzuk, daraboljuk ha szükséges).
- A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját egy evőkanál cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a lisztet és a sütőport, majd az egészet csomómentesre keverjük.
- A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a lisztes keverékbe, úgy, hogy teljesen összekeveredjen a két massza.
- A tésztát az előkészített tepsibe öntjük, a tetejét pedig megszórjuk a gyümölcsökkel. *
- A tepsit berakjuk az előmelegített sütőbe és a piskótát 40 perc alatt készre sütjük.
Opcionális:
- *Nem csak gyümölcsöt tehetünk a piskótára, hanem pudingot is a gyümölcs mellé. Ehhez 4 dl tejből és 1 csomag vaníliás pudingporból pudingot készítünk. Ízlés szerint édesítjük miközben főzzük. Hagyjuk kihűlni és amikor a gyümölcsöt tesszük a piskótára, akkor óvatosan a pudingot is rákanalazzuk szétszórva a felületén. Ezzel együtt sütjük meg.
Notes
- A fehér lisztet 50-100%-ban kicserélhetjük zablisztre vagy 50%-ban teljeskiőrlésű lisztre.
- A gyümölcs bármilyen nem túl leves gyümölcs lehet (sárgabarack, eper,málna, áfonya, ribizli, szeder, szőlő, kockázott alma, szilva, meggy).
- A pudingot opcionálisan írtam, mert a piskóta nélküle is és vele is nagyon finom.
- A piskótába tehetünk fűszereket, például vaníliát, őrölt fahéjat, de akár a gyümölcsöket is fűszerezhetjük (szilvát például őrölt szegfűszeggel, vagy rumba is áztathatjuk).
- A piskótát tovább turbózhatjuk ha megszórjuk a tetejét csoki darabokkal vagy szeletelt mandulával, kókuszchipsz-szel, apróra darabolt magokkal.
Korábban már bemutattam a másik személyes kedvencemet, a gyümölcstortát, amit szintén számtalan módon lehet variálni. Ha nem láttad, akkor azt is érdemes. Igaz az egy picit időigényesebb, mint ez a piskóta.
Remélem tudtam Neked ötleteket adni. Ha elkészíted a tortát vagy alkotsz a posztom alapján , akkor kérlek számolj be a FACEBOOK Csoportomban , nagyon kíváncsi vagyok!
Ha pedig tovább bővítenéd az alap recept repertoárodat sós ételekkel, akkor töltsd le az Instant ételek természetesen e-bookomat, amiben 15 népszerű instant étel receptjét mutatom be, de természetes alapanyagokból elkészítve.
