Gyümölcsös piskóta 1 x 1

A kora nyártól kora őszig az egyik legkedveltebb édesség a gyümölcsös piskóta. Végtelenül egyszerű, gyorsan összedobható, nem kell sokáig bajlódni vele és a konyhában ácsorogni. Egy piskóta receptből számtalan variációt hozhatunk létre egy kis kreativitással és nyitottsággal.

Mielőtt azonban rátérnék a receptre és a variációkra szeretnék egy kis instrukciót adni ahhoz, hogy hozd ki a legtöbbet az oldalamon látott tartalmakból. Szeretném, ha a tanfolyamaim mellett a cikkeim is segítenének kialakítani Neked egy kreatív szemléletmódot és nem csak online nyújtanának segítséget a konyhában, hanem bármikor a későbbiekben is.


Ehhez azt javaslom, hogy nyomtasd ki a receptet és az ötleteidet jegyezd le a papírra, majd tedd el a többi receptjeid közzé. Ha még nincs ilyen gyűjteményed, akkor ajánlom, hogy csinálj egyet.

  1. Szerezz be egy gyűrűs mappát
  2. Alakíts ki fejezeteket (Levesek, Desszertek, Főételek, Saláták stb)
  3. Nyomtasd ki az alaprecepteket (könnyen megteheted, hogy ha a receptnél rámész a nyomtatásra)
  4. Ezeket utána kedvedre variálhatod. Ehhez az ötleteidet írd a papírra a recept mellé
  5. Ha megfőzöl valamit akkor a tapasztalatokat szintén írd rá a papírra, hogy később is emlékezz rá

Gyümölcsös piskóta 1 x 1

Most pedig jöjjenek a tippek a piskótához, ami alapján a recept mellé ötletelhetsz. Ezek egy része egyébként a recept végén is megtalálható lesz.

  1. LISZTEK – az alaprecept fehérlisztből készül, de elkészítheted 50% – 50% fehérliszt és teljeskiőrlésű liszt keverékéből is, illetve a zabliszt is tökéletes alternatíva. Azt egy az egyben is használhatod a fehérliszt helyett, ráadásul, ha gm változatot veszel, akkor a sütid gluténmentes lesz. Én nagyon szeretem a gesztenyelisztet és a ciroklisztet is, bár ezeknek van egy jellegzetes aromájuk, így először óvatosan érdemes vele próbálkozni. A gesztenyeliszttel teljesen kicserélhető a fehérliszt, de a cirok lisztból maximum 10-20%-ot tegyél bele.
  2. KRÉM – Az alap gyümölcsös piskóta nem tartalmaz a piskótán és a gyümölcsön kívül semmit, de Anyukám szokott bele pudingot is tenni, hogy még finomabb legyen. Ha Te is alakítanál a recepten, akkor próbáld ki mindenképp, hogy a gyümölcsökkel együtt megfőzött pudingot is teszel a sütés előtt a piskótára.
  3. ÍZESÍTÉS – A piskótát ízesítheted is . Levendulával, citromhéjjal, lime héjjal,, fahéjjal, tonkababbal és még sorolhatnám. Gondold végig milyen gyümölcsből készíted és ahhoz mi passzolhat. A meggyről és a sárgabarackról írtam a blogon már. Nézd meg. A túróhoz és a krémhez is keverhetsz a gyümölcsből. Például a málnás túrókrém isteni a tortán.
  4. GYÜMÖLCSÖK – mindenféle gyümölccsel sütheted ezt a piskótát. Ez alól kivételek a nagyon vizes változatok, mint például a görögdinnye, a sárgadinnye. Kiváló azonban az eper, a málna, a barackok, az összes bogyós gyümölcs, a szőlő.

Recept ötletek

Most pedig mutatok néhány konkrét ötletet, amit én elkészítenék, vagy el is készítettem már:

  • csokis puding, rumba áztatott meggy, csokidarabok, esetleg kakaópor is mehet a piskótába (akik édesebben szeretik a sütit, tegyenek 1-2 ek extra cukrot is a piskótába, hogy ne legyen kesernyés)
  • kókuszreszelékes kókusztejes vanília puding, sárgabarack
  • rózsavizes vaníliás puding, eper
  • sárgabarack + dió + csokidarabok

Most pedig jöjjön az alaprecept:

Gyümölcsös piskóta alaprecept

Vega – kezdőknek is ajánlott
Előkészítés: 15 minutes
Sütés / Főzés: 40 minutes
Teljes elkészítési idő: 55 minutes
Ételtípus: Desszert
Diéta / Ország: Magyar
Kulcsszavak: gyümölcs, gyümölcsös piskóta, piskóta
Mennyiség: 32 szelet

Szükséges eszközök:

  • 1 db nagy méretű sütőtepsi (amit a sütőhöz adnak)
  • 2 db keverőtál
  • elektromos habverő
  • konyhai mérleg
  • Vágódeszka
  • szűrő a gyümölcsmosáshoz
  • éles kés

Hozzávalók:

  • 12 db tojás
  • 45 dkg fehér liszt (a fele helyettesíthető tk liszttel vagy zabliszttel)
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl olaj (semleges ízvilágú (pl. napraforgó))
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kg gyümölcs

Elkészítés:

  • A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  • A tepsit kikenjük olajjal és belisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük.
  • A gyümölcsöket megmossuk, előkészítjük (kimagozzuk, daraboljuk ha szükséges).
  • A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját egy evőkanál cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat, a tejet, a lisztet és a sütőport, majd az egészet csomómentesre keverjük.
  • A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a lisztes keverékbe, úgy, hogy teljesen összekeveredjen a két massza.
  • A tésztát az előkészített tepsibe öntjük, a tetejét pedig megszórjuk a gyümölcsökkel. *
  • A tepsit berakjuk az előmelegített sütőbe és a piskótát 40 perc alatt készre sütjük.

Opcionális:

  • *Nem csak gyümölcsöt tehetünk a piskótára, hanem pudingot is a gyümölcs mellé. Ehhez 4 dl tejből és 1 csomag vaníliás pudingporból pudingot készítünk. Ízlés szerint édesítjük miközben főzzük. Hagyjuk kihűlni és amikor a gyümölcsöt tesszük a piskótára, akkor óvatosan a pudingot is rákanalazzuk szétszórva a felületén. Ezzel együtt sütjük meg.

HOGYAN VARIÁLJAM? – FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

  • A fehér lisztet 50-100%-ban kicserélhetjük zablisztre vagy 50%-ban teljeskiőrlésű lisztre. 
  • A gyümölcs bármilyen nem túl leves gyümölcs lehet (sárgabarack, eper,málna, áfonya, ribizli, szeder, szőlő, kockázott alma, szilva, meggy). 
  • A pudingot opcionálisan írtam, mert a piskóta nélküle is és vele is nagyon finom. 
  • A piskótába tehetünk fűszereket, például vaníliát, őrölt fahéjat, de akár a gyümölcsöket is fűszerezhetjük (szilvát például őrölt szegfűszeggel, vagy rumba is áztathatjuk). 
  • A piskótát tovább turbózhatjuk ha megszórjuk a tetejét csoki darabokkal vagy szeletelt mandulával, kókuszchipsz-szel, apróra darabolt magokkal. 
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!

Korábban már bemutattam a másik személyes kedvencemet, a gyümölcstortát, amit szintén számtalan módon lehet variálni. Ha nem láttad, akkor azt is érdemes. Igaz az egy picit időigényesebb, mint ez a piskóta.


Remélem tudtam Neked ötleteket adni. Ha elkészíted a tortát vagy alkotsz a posztom alapján , akkor kérlek számolj be a FACEBOOK Csoportomban , nagyon kíváncsi vagyok!

Ha pedig tovább bővítenéd az alap recept repertoárodat sós ételekkel, akkor töltsd le az Instant ételek természetesen e-bookomat, amiben 15 népszerű instant étel receptjét mutatom be, de természetes alapanyagokból elkészítve.

Cookies - Süti kezelés

Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!