Pho leves szerelem

Márciusban, amikor elmentünk Vietnámba, álmomban sem gondoltam volna, hogy augusztus elején még nem írok róla, még nem válogattam ki az összes képet, még nem dolgoztam rajtuk, nem tettem közé receptet, élményeket. Pedig így lett. Hazajöttünk és repült az idő, visszakerültünk a mindennapokba, közel 2000 képet pedig sok idő átnézni. Ráadásul ha már írok róla, az legyen széleskörű, személyes, igyekszem legalábbis. Rengeteg élmény ért minket, mindenféle, róluk, magukról, sok tapasztalatot szereztünk és persze ettünk isteni finomakat.

Ez utóbbit azóta is igyekszünk gyakorolni, mert nem tudok szakadni az ízektől. Nem csak a vietnámitól, hanem a Távol-Kelet összes ízétől. Azt hiszem, ha kedvenc konyhát kellene választanom, akkor én erre voksolnék, annak ellenére, hogy itthon ki tudja miért talán kevésbé örvend nagy érdeklődésnek. Vagyis, talán tévedek, hisz egyre több helyen nyílnak jobbnál jobb éttermek ebben a kategóriában, mégis itt az oldalamon a távol-keleti konyha soha nem kapott visszajelzést, így el is maradtak a receptek, pedig sok ilyen jellegű ételt főzök. Azt szeretem bennük, hogy az étel egyszerűen ízek kavalkádja, mindemellett színes, változatos, friss de mégis meleg is, és különböző textúrák is megtalálhatóak. Van bennünk valami addiktív… a pho leves, a pad thai, tavaszi tekercs, töltött gombócok… el nem tudom mondani miért imádom úgy őket, de hetekig tudnák ezeken élni. Talán az egyik vonzó dolog, hogy rengeteg zöld fűszert használnak, ami nagyon különleges ízharmóniát ad az ételeknek, de említhetném a friss hagyma használatát, vagy a gyömbér, koriander, halszósz használatot, és persze a lime sem maradhat ki. Valahogy mindez olyan komplex-é teszi a fogásokat, hogy én személy szerint nem tudok ellen állni.

Visszatérve a jelenlegi posztom lényegére, a vietnami konyhát nem akartuk elfeledni, így eldöntöttük megpróbáljuk felkeresni a hazai kínálatot. A teszt alanya a pho leves volt, hisz ezt eszik Vietnamban mindenhol. Igaz azt tartják a vietnamiak, hogy a igazán jó pho levest csak Hanoi-ban élő ember főzhet, mert az országukban minden területnek, régiónak meg vannak a sajátosságai és hiszi, hogy ott a legjobb.

Budapesten mi sok kifőzdét kipróbáltunk, egyikben sem csalódtunk, mindenhol finom volt minden, de nekünk a Funky Pho levese ízlett a legjobban. Bevallom, ismerjük őket egy kicsit Angéla barátnőm révén, így kaptunk is meghívást hozzájuk, hogy mondjunk véleményt, hogy ízlik a leves a friss vietnami élmények után. Ezt követően elmentünk a nemrég nyílt Csillagánizs bisztróba, a Dang Muoi -hoz a józsefvárosi piacra, majd rendeltem is tőlük, és a híres Hai Nam-ba az Október 23-a utcába.  A legkiemelkedőbb leves a Funky Pho levese volt, a tavaszi tekercs pedig a Csillagánizsban volt zseniális. A másik két hely is jó, talán ha sorrendet állítanék fel, akkor a harmadik a Dang Muoi és utána jön a Hai Nam, de az előzőek nálam mesze felülmúlják őket. Ráadásul nekem nagyon sokat számít a személyes hangvétel, az hogy mind a Funky Pho-ben, mint a Csillagánizsban nagyon kedvesek, segítőkészek voltak, bármit kérdeztem készségesen válaszoltak, figyelnek a vendégre. Ez fontos. Van benne lélek. Nálam enélkül egy hely nem létezik.

A vietnami éttermekről Travellina oldalén találtok egy jó kis összefoglalást.

Most pedig következzen néhány fotó a Funky Pho-ről, csak ott fotóztam, mert a többi helyre spontán mentünk és csak telefonnal tudtam fotózni. FB-ra töltök fel telefonos képeket.

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .