Kreatív Pavlova torta – 3+7 tipp az elkészítésére

pavlova torta

 

Bemutatom a PAVLOVÁT! Elegáns, roppanós, krémes, édes habcsóktorta. Nem más, mint ízek, textúrák és látvány harmóniája! Nem hétköznapi desszert, igazi ünnepi torta. 

Nevét Anna Pavlováról kapta, aki az egyik leghíresebb orosz  balerina volt. A torta származási helyét nem lehet pontosan tudni, szóba kerül Ausztrália és Új-Zéland is. A balerina tiszteletére készítették az 1920-as években, innen ered a név is.  eredetileg kivit halmoztak a tetejére, de ma már számos változatban létezik.


Ismerjük meg az alapot, majd variáljuk kedvünk szerint!

Az általam sokat hangoztatott elv itt is érvényesül: ha el tudod készíteni magát a habcsóktorta alapot, akkor a többi már csak a fantáziád dolga. 

Most mutatok 3 sütési módot és 7  ízesítési tippet, ami alapján kedved szerint kialakíthatod a TE PAVLOVÁD! 🙂 


ALAPTORTA 


Hozzávalók:

 • 6 nagy tojásfehérje
 • csipetnyi só
 • 360g kristálycukor
 • 20g  kukoricaliszt
 • 1 teáskanál citromlé (ettől keményebb lesz a tojáshab)

Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét a sóval enyhén felverjük egy robotgéppel, majd hozzáadjuk a cukorot és a citromlevet. Verjük egészen keményre  (akkor jó, ha szép fényes a felülete és nem folyik ki a tálból. ) Szórjuk a tetejére a kukoricalisztet és keverjük el.


3 SÜTÉSI MÓD A KREATÍV MEGJELENÉSÉRT


1/ NAGY TORTA FORMA 

A sütőpapírral kibélelt tepsire egy nagy kerek formába halmozzuk a tojásfehérje habot, majd egy kicsit megnyomkodjuk a közepét, hogy egy kisebb mélyedés legyen benne. A felmelegített sütőbe helyezzük és a hőfokot azonnal visszavesszük 150 fokra, majd ezen sütjük a habcsóktortát kb 40-45 percig. Ha letelt az idő hagyjuk a kikapcsolt sütőben még 30 percig.

2/ KOSZORÚ FORMA

A felvert habot koszorú formában helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsire. Ehhez eg kanalat hívunk segítségül, amivel szépen kialakítjuk a kört, úgy, hogy a középen legyen egy kis üres rész, ettől lesz koszorú forma az egész. Itt is figyeljünk arra, hogy a hab középső része le legyen picit lapítva, hisz erre fogjuk a krémet halmozni majd a tálalásnál.  Ezt követően helyezzük a felmelegített sütőbe a tepsit, a hőfokot azonnal vegyük vissza 150 fokra, majd ezen süssük a habcsóktortát kb 30-35 percig. Ha letelt az idő hagyjuk a kikapcsolt sütőben még 30 percig.

3 / MINI PAVLOVA

A felvert habból ebben az esetben kisebb tortákat alkotunk. A habot elosztjuk 4 részre és nagyjából 8-10cm-es köröket halmozunk a sütőpapírra. A halmok tetejét kicsit lenyomjuk és az előmelegített sütőben megsütjük. Amint behelyeztük a sütőbe a tepsit a hőfokot 150 fokra visszavesszük és a mini tortákat 25 percig sütjük ezen a hőmérsékleten. Ezt követően a kikapcsolt sütőben pihentetjük további 20 percig.


7 ÍZESÍTÉSI VARIÁCIÓ 


Miután elkészült a megsült Pavolva torta alap, már csak a dekorációról kell gondoskodnunk.

A Pavlova klasszikusan a következőkből áll: 

HABCSÓKTORTA ALAP + TEJSZÍN KRÉM + GYÜMÖLCS 

Én általában nem csak sima tejszínhabot teszek a tetejére, hanem a tejszínt mascarpone-val vegyítem. Így tartósabb lesz az eredmény, akár néhány órával a fogyasztás előtt is elkészíthetővé válik. (a felvert tejszín könnyen összeeshet, ezért döntöttem a mascarpone-tejszín krém mellett)

A mascapone tejszín krém alapreceptje: 

250 g mascarpone-t keverjünk el 150 ml tejszínnel és 25 g porcukorral.

Az előbbi képlet és az alapreceptek alapján magunk variálhatjuk az ízeket.

Mutatok néhány variációt, amin el lehet indulni: 

 1. mascarpone-tejszín krém + kakaópor a kréme + gesztenyepüré a tetejére + extra tejszínhab a fogyasztás előtt
 2. mascarpone-tejszín krém levendulavirággal ízesítve + málna
 3. mascarpone-tejszín krém rózsavízzel ízesítve + eperlekvár a tetejére
 4. mascarpone-tejszín krém + gesztenyepüré + rumos meggy
 5. mascapone-tejszín krém + vegyes erdei gyümölcs + pirított mandulaforgács
 6. mascarpone-tejszín krém + drió grillázs (ehhez cukrot + diót egy serpenyőben megpirítunk együtt, gyakori kavargatás mellett)
 7. mascarpone-tejszín krém + olvasztott étcsokoládé a tetejére

Bízom benne, hogy elindítottam a fantáziád és kipróbálod ezt az isteni finom desszertet. Ha van kérdésed írj nyugodtan hozzászólást, válaszolok. Illetve jelen vagyok Facebookon és Instagramon is, ott is elérsz.

Ha pedig szeretnél tanulni tőlem megteheted az online tanfolyamokon vagy az épp aktuális személyes workshopokon. Hálás vagyok, mert nagyon sok nőnek segítettem már abban, hogy kreatív, egyszerű szórakozásként éljék meg a főzést. Mindemellett pedig egy fejlődő, támogató zárt Facebook csoport részesei lehetnek.

Csatlakozhatsz az INGYENES mini tanfolyamhoz is az alábbiakban, ahol egy kis ízelítőt kaphatsz az online tanfolyamaim anyagából