Műanyagmentes (nemcsak) július

Műanyagmentes július
Tengerpart Vietnámban, Phu quoc szigetén – saját fotó, vérzett a szívem a sok műanyag láttán, amit az óceán sodort a partra

Nem ez az első év, amikor a műanyag mentes július kezdeményezés mögé beáll a világ. A globális felmelegedés, a környezetrombolás és a rengeteg műanyag a világban nem túlzó rémhír keltés, hanem valós tények. Nap, mint nap szembesülhetnénk ezzel, ha a világot teljes valójában megismernénk. Szükséges a változás, csökkenteni kell a műanyagot, a káros anyag kibocsájtást és sokat kell tennie mindenkinek ahhoz, hogy ne legyen komolyabb baj.


Vajon képesek vagyunk ezt az egy kihívást teljesíteni?

A napokban Sebestyén Balázsék a rádióban szintén erről beszélgettek és megérintett az, amit mondtak. A történet lényege, hogy Balázs és a csapat megfogadta, hogy tartják a kihívást, semmilyen műanyagot nem fognak használni, venni, kapni. Három nap után arról számoltak be és kezdtek el egy beszélgetést erről, hogy milyen gyorsan megbuktak ebben a dologban. Mindenhol műanyagba bukkantak. Zacskók, csomagolások, poharak, palackok stb. Az adott helyeken nem voltak alternatívák és ők sem voltak felkészülve.

Talán Te is tapasztalod, hogy szinte lehetetlen kikerülni a műanyagot. Ezzel én is sokszor szembesülök. Nap, mint nap elbukok ebben a kihívásban még úgy is, hogy igyekszem nagyon figyelni. Mégis, hiszem, hogy ez a figyelem és tudatosság is egy lépés egy környezetbarátabb élet felé.

Hiszem, hogy ha mindenki a maga módján figyel és önmagához képest apránként mindig egy kicsivel jobb lesz ebben, akkor sokat el lehet érni. Nem szabad feladni. Ma nem kérsz zacskót a zöldséghez, de egy év múlva már lehet, hogy az egész bevásárlást úgy intézed, hogy Te magad nem veszel műanyagot.

Ebben a cikkben adok néhány tippet, amivel radikálisan tudod csökkenteni a műanyag „fogyasztásodat” és nem kell hozzá semmi más csak egy kis szervezés és felkészülés.

Közel sem iktatunk ki mindent, de sok kicsi sokra megy alapon én már boldog leszek, ha ezekből néhányat megfogadsz, figyelsz rá tudatosan és elkezded alkalmazni. Még akkor is, ha az elején sokszor belebuksz, mert elfelejted. Hidd el, tizedik alkalommal már menni fog 🙂


Hogy csökkentsd le a műanyag felhasználásod?


1/ Gyümölcsök, zöldségek zacskó nélkül

Én már soha nem teszem a zöldségeket, gyümölcsöket zacskóba. Vagy viszek magammal vászontáskát és/vagy ha boltban vásárolok (Lidl,) akkor darabokban veszem meg. A pénztárosok eddig mindig pozitívan álltak hozzá, soha de soha nem szóltak be emiatt. Ami fontos, hogy ha például veszek 5 nagy darab krumplit, akkor azokat mindig egymás mellé teszem, hogy ne egyenként kelljen lemérni és beütni a kasszába. Ha választanom kell, hogy csomagolt zöldséget vagy csomagolás mentes, akkor mindig a csomagolás menteset választom. Sajnos itt van egy kis buktató, mert sokszor ami nem bio az nincs csomagolva, ami meg bio és vegyszermentes az csomagolva van…ilyenkor azért inkább önző vagyok és magamat védem. Szerencsére ez csak boltban fordul elő, mert a biopiacon nincs csomagolva az áru.


2/ Termékek csomagolás nélkül

Tervezd meg a bevásárlást és ha teheted olyan helyen vásárolj, ahol sok dolgot megkapsz csomagolás nélkül. A zöldségekről, gyümölcsökről volt szó, de itt vannak például a következő alapanyagok, amit szintén meg tudsz venni csomagolás nélkül is:

  • olajos magok – piacon sok félét lehet kapni. ezekhez vigyél saját dobozt és abba kérd a magokat, aszalványokat
  • felvágott, húsáru – ha hentesnél vásárolsz, akkor megbeszélheted vele, hogy az általad vitt dobozba tegye a kimért felvágottat vagy húst.
  • tej – ha házi tejet veszel, akkor szintén vihetsz saját üveget. Ráadásul a házi tej természetesebb is, mint a bolti pasztörizált változat. Több enzimet tartalmaz és az emésztése is könnyebb lehet.
  • pékáruk, kenyerek – ezeknek vigyél magaddal vászontáskát és kérd abba a pékségben. Ha nincs nálad akkor inkább papírzacskóba tedd.

Szerencsére vannak már csomagolásmentes boltok is,igaz eddig csak Budapest egyes kerületeiben. Én bízom benne, hogy ezé a boltmodellé lesz a jövő és pár év múlva a lakosság nagy részének elérhetőek lesznek az ilyen üzletek. Addig is, ha olyan szerencsés vagy, hogy valamelyik budapesti bolt közelében laksz, akkor próbáld ki és szerezz be ott a tésztát, hüvelyeseket.

Tudom, tudom, nehézkes, de ha eleinte csak egyszer-egyszer oldod meg így a bevásárlást már akkor is tettél valamit a környezetedért. Minél többször teszel lépéseket a műanyagcsökkentés érdekében, annál jobban fog zavarni, ha valamit műanyagban kapsz és egyre többször akarsz majd „jól” vásárolni. Egy idő után beindul a folyamat és odafigyelés nélkül lehető legkevesebb műanyagot fogod hazavinni.


3/ Szívószál és műanyag tányér, evőeszköz mentesség

Soha, de soha nem használunk már szívószálat. Sehol nem fogadom el. Igyekszem olyan éttermeket választani, ahol nem műanyagban adják az ételt és nem műanyag evőeszközzel kell elfogyasztani azt.


4/ Tisztított víz ásványvíz helyett

Már lassan két éve nem iszunk ásványvizet. Beszereztünk egy BWT tisztítókancsót és az általa megtisztított vizet fogyasztjuk itthon is és ha megyünk valahova akkor is. Megtöltöm a kulacsunkat és azt visszük magunkkal. Tami néha szeretne valamilyen palackos italt, ritkán ugyan megveszem neki, de mindig megbeszéljük, hogy ilyet csak egyszer-egyszer szabad. Szerencsére ő már elég nagy és megérti, nem is gyakran van erre igénye. Ha van választási lehetőség, akkor inkább üveges megoldást választjuk, bár nagyon nehéz az üveget visszavinni, sokszor nem betétes, így csak bizonyos helyeken adható le.


5/ Folpack és alufólia helyett méhviaszos textil csomagoló

Szendvicsek csomagolásához jól jön a méhviaszos csomagoló kendő, vagy a papírszalvéta. Ezeket előnyben részesítem, ha még nem próbáltad, akkor megér egy próbát.


6/ Dobozolás

Elkezdtem lecserélni a műanyag dobozainkat IKEA-s üveg tárolókra, de nem egyszerre, hanem szép fokozatosan. A műanyag dobozok egy idő tönkre mennek és helyettük már üveget veszek.


+ egy ráadás tipp – Vízlelőhely applikáció

A múlt héten voltam egy sajtóeseményen, ahol a BWT Víz bemutatta a Vízlelőhely applikációt, ami összegyűjti azokat a kávézókat, éttermeket, akik a kulacsunkat szűrt vízzel feltöltik. Most, ha jól tudom 30 vendéglátóhely van benne a programban, de ez folyamatosan bővül. A lényege az applikációnak, hogy ha van nálad kulacs, akkor az applikáció és GPS jel segítségével meg tudod nézni hol van a hozzád legközelebb lévő hely, aki, ha beviszed a kulacsod teletölti neked vízzel.  Ezzel pontot is gyűjthetsz, amivel támogatni lehet a Lámpás 92 Alapítványt, közben pedig Te is jól jársz, mert friss vizet ihatsz, a saját kulacsodban, környezeti műanyag terhelés nélkül. Töltsd le! Nagyon hasznos, én használom.


Remélem tudtam ötleteket adni. Ha szeretnéd Te is megoszthatod velem, hogy neked milyen ötleteid vannak a műanyag csökkentésre. Még én is az út elején járok, minden tipp érdekel.


Mit főzzek? – Ez nálad is örök kérdés?

Akkor az Ételérzés Klub neked való! Hetente küldök ingyenesen olyan tartalmakat, amelyek segítenek Neked a heti menüben, a főzésben.

Csatlakozz! =>