Mogyorós kebab

Mit tehetünk, ha valami miatt nem tudunk nyaralni menni? Pihennénk már, vágynánk egy kis különlegességre! A legjobb, ha ilyenkor megpróbáljuk hazahozni a hangulatot valamilyen étellel vagy itallal. Legutóbb Vietnám adta az ihletet a vacsorához, ma pedig Törökországban járunk és egy finom kebabot tálalunk a jégbe hűtött menta tea mellé.

A kebab balkáni, török eredetű darált húsos étel. Általában birka- vagy bárányhúsból készítik, jól megfűszerezik, kilapítják, majd faszénen vagy rostlapon nyársra húzva vagy anélkül átsütik. Nálunk tipikus nyári étel, hiszen grillen elkészítve a legfinomabb. Igazi nyári érzés, ahogy a füst átjárja a húst, a külseje ropogósra sül, a belseje pedig szép omlós, szaftos marad. Vele sült zöldségekkel vagy pitával a legfinomabb.

A mostani receptben nem bárányhúst használtam, hanem marhát. A mogyoró kedvünk szerint variálható, mehet bele pisztácia vagy dió is.


Mogyorós kebab


Hozzávalók 4 személy részére:

  • 800 g darált marhahús
  • 2 marék török mogyoró
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 nagy evőkanál aprított menta

Köretnek:

különböző zöldségek nagy darabokra vágva (padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika)

Öntetnek:

  • joghurt
  • só, mentalevelek apróra vágva

Elkészítése:

  1. A mogyorót megpirítjuk és kis darabokra vágjuk.
  2. Belekeverjük a húsba, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát belereszeljük és jól elkeverjük.
  3. Golyókat, hengereket készítünk a húsból, majd grillen a zöldségekkel együtt megsütjük.
  4. Öntetnek a joghurtot összekeverjük egy csipet sóval és az apróra vágott mentával.

 

Ha szeretnél kreatívan főzni, érzésből, akkor nézz meg az alap főzőtanfolyamom, a reggeli főzőtanfolyamom vagy iratkozz fel a heti levelemre.  Facebookon és Instagramon is várlak szeretettel.