Mogyorós kebab
Mit tehetünk, ha valami miatt nem tudunk nyaralni menni? Pihennénk már, vágynánk egy kis különlegességre! A legjobb, ha ilyenkor megpróbáljuk hazahozni a hangulatot valamilyen étellel vagy itallal. Legutóbb Vietnám adta az ihletet a vacsorához, ma pedig Törökországban járunk és egy finom kebabot tálalunk a jégbe hűtött menta tea mellé.
A kebab balkáni, török eredetű darált húsos étel. Általában birka- vagy bárányhúsból készítik, jól megfűszerezik, kilapítják, majd faszénen vagy rostlapon nyársra húzva vagy anélkül átsütik. Nálunk tipikus nyári étel, hiszen grillen elkészítve a legfinomabb. Igazi nyári érzés, ahogy a füst átjárja a húst, a külseje ropogósra sül, a belseje pedig szép omlós, szaftos marad. Vele sült zöldségekkel vagy pitával a legfinomabb.
A mostani receptben nem bárányhúst használtam, hanem marhát. A mogyoró kedvünk szerint variálható, mehet bele pisztácia vagy dió is.
Mogyorós kebab
Hozzávalók 4 személy részére:
- 800 g darált marhahús
- 2 marék török mogyoró
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 nagy evőkanál aprított menta
Köretnek:
különböző zöldségek nagy darabokra vágva (padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika)
Öntetnek:
- joghurt
- só, mentalevelek apróra vágva
Elkészítése:
- A mogyorót megpirítjuk és kis darabokra vágjuk.
- Belekeverjük a húsba, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát belereszeljük és jól elkeverjük.
- Golyókat, hengereket készítünk a húsból, majd grillen a zöldségekkel együtt megsütjük.
- Öntetnek a joghurtot összekeverjük egy csipet sóval és az apróra vágott mentával.
Ha szeretnél kreatívan főzni, érzésből, akkor nézz meg az alap főzőtanfolyamom, a reggeli főzőtanfolyamom vagy iratkozz fel a heti levelemre. Facebookon és Instagramon is várlak szeretettel.