Mit tanultam a Gourmet Fesztiválon?

 

A Gourmet Fesztivál az év legnagyobb gasztronómiai rendezvénye. Az éttermek színe java kitelepül erre a hosszú hétvégére a Millenáris Parkba és jobbnál jobb ételekkel kápráztatja el a kilátogató vendégeket. Ilyenkor minden felületen hallani lehet melyik a legjobb étel, ki hozta a legfinomabb desszertet vagy főételt. Mint minden évben idén kilátogattunk és rengeteg isteni ételt kóstoltunk.

Sok gasztrobaráttal találkoztunk és nem meglepő módon nem mindig egyezett az ízlésünk. Nemhiába, az, hogy egy étel ízlik vagy sem abszolút szubjektív, nem lehet kijelenteni, hogy melyik TOP 10 ételt a befutó. Azt lehet tudni, hogy melyiket készítették el helyesen, megfelelően, vagy hol passzoltak az ízek és hol egyáltalán nem, de a tuti befutó az egyéni ízlés kérdése. Egy asztaltársaságon belül is voltak ízlésbeli eltérések.

Éppen ezért a mostani összefoglalómban kicsit más megközelítésből tekintek a Fesztiválra. Nem azt mesélem el, hogy mi ízlett, mi volt a legjobb, hanem azt, hogy mit adott nekem ez a pár nap. Minden ilyen alkalom egyfajta inspirációs szakmai „kirándulás” is nekem.  Szeretem megfigyelni milyen alapanyagot használnak, azt hogyan dolgozzák fel, milyen ötletet lehet akár otthon is hasznosítani. Több séf barátunk is van, szeretem őket is kifaggatni ilyenkor, ha valami nagyon ízlik.

Az idei rendezvény is bővelkedett új ötletekben, meg is mutatom melyek voltak az én kedvenceim. Ezeket otthon is lehet hasznosítani és fel lehet vele dobni a hétköznapi ételeket. 

MEDVEHAGYMA VIRÁG

A medvehagyma levelén kívül a virágát is sokoldalúan fel lehet használni. Az ételeknek isteni fokhagymás ízt kölcsönös. A fesztiválon brassóiban kóstoltam, amihez nagyon jól passzolt. Én kipróbálnám valamilyen tejszínes tésztába főzve, salátába vagy valamilyen wok jellegű ételbe téve is.

KOVÁSZOLT SPÁRGA

Az Erhardt Étterem egyik ételéhez volt kovászolt spárga. Ezen az ötleten felbuzdulva a hétvégére én is össezállítottam egy üveggel a kovászos uborka mintájára. Nem úgy sikerült, mint az étterem spárgája, ezen még kell egy kicsit javítanom jövőre. Önmagában kevésbé ízlik, de majonézes öntettel, chilivel nagyon finom kis salátát lehet belőle készíteni valamilyen sült húshoz vagy grillezett sajthoz.

SAVANYÍTOTT ZÖLD EPER

Ezt már évek óta ki szeretném próbálni. A savanyított eperrel első alkalommal az egyik kedvenc szakácskönyvemben találkoztam. A séf egy arabos fűszerezésű májkrémhez szervírozza. Évek óta szemezek vele, de valahogy mindig kimaradt, mert mire belefogtam volna, hopp, véget ért az eperszezon a kertünkben. Idén a Fesztiválon is előkerült a savanyított zöld eper, mi a Bori Mami egyik ételénél fedeztük fel.

BODZAVIRÁG OLAJ

Erre Harrer Bea hívta fel a figyelmem, amiért örökké hálás leszek neki. A Kistücsöktől Jahni Laci készített bodzavirág olajat. Meg kellett kóstolnom és Ú-R-I-S-T-E-N, de finom volt! Lacit meg is kérdeztem, hogy készítette, duplavákumolással csempészte a virágból az olajba az ízeket. Ezt otthon kevésbé lehet megvalósítani, de talán egy erős botmixerrel is megoldható. Lehet kísérletezni. Thermomix-szel tuti ki fogom próbálni. Majd beszámolok. Ami nagyon fontos, hogy csak a virágszirmokat lehet beletenni, a zöld részeket gondosan le kell szedegetni.

SZECHUÁNI BORS VIRÁG

Ezt a virágot már pár éve ismerem. Nagyon érdekes hatása van az ízlelésre. Miután elfogyasztunk egy negyed-fél virágot a nyelvünk elkezd zsibbadni, egészen fura érzés kerít hatalmába. A virág teljesen kipucolja az ízlelőbimbókat és sokkal intenzívebben érezzük utána az ízeket. A Tama Restaurant standján ittunk egy uborkás-lime-os tonic-os koktélt, amihez szechuáni bors virágot adtak. Ha valahol ilyen virágba botlotok (üzlet, külföldi út) ajánlom próbáljátok ki.

MÉG TÖBB KÉPET TALÁLTOK A FESZTIVÁLRÓL A FACEBOOK OLDALAMON!


Ha tetszett, amit olvastál, akkor csatlakozz a többszáz fős levelezőlistámhoz, hogy elsőkézből értesülj a blog tartalmáról illetve egyéb blogon nem szereplő tartalmakról!