Mit jelent 25 év? – a Kistücsök és a Balaton

 

Mit jelent 25 év? Éppen megkezdtem 11 évesen az általános iskola felső tagozatát, amikor a Kistücsök megnyitotta kapuit. Már nem is emlékszem rá, de legalábbis az emlékeim elég haloványak erről az időszakról. 25 év… én ezt még nem tudom értelmezni. Mennyi elszántság, alázat, hit, elhivatottság kell ahhoz, hogy valaki, valakik ennyi időt egy területen eltöltsenek, folyamatosan fejlesszék, kitartsanak a nehéz időszakokban is, időről-időre a piac elvárásainak megfelelően megújuljanak? 

A Kistücsök idén ünnepelte a 25. születésnapját. Ennek apropóján írtak egy könyvet az étterem eddigi életéről és alakulásáról, melynek a bemutatóját a májusi Gourmet Fesztiválon tartották. A nemes alkalomra mi is hivatalosak voltunk, sőt egy dedikált könyvet is kaptunk.  Miután hazaértünk még aznap este kiolvastam, miközben hol mosolyogtam, hol elérzékenyültem, hol megéheztem.

Előjöttek az emlékeim. Kedves barátnőmnek, Angélának köszönhetem (örök hálám), hogy eljutottunk ide évekkel ezelőtt és forgathattunk, fotózhattunk náluk. Ott dolgozott, mint cukrász. Rögtön megkedveltük a helyet, a csodás embereket, akiket megismertünk. Sosem felejtem el… Miki éppen a Balatonnál járt és bement ebédelni, én meg betegen itthon feküdtem. Amikor elmondta, hogy mennyire vágynék most egy jó húslevesre, küldtek nekem egy adaggal. Életet mentett! Annyira, de annyira jól esett ez akkor nekem!

Nem vagyunk a legpéldásabb törzsvendégek, jó, ha évente egyszer eljutunk Balatonszemesre (ellentétben rengeteg emberrel, mi nagyon keveset járunk a Balatonra), de a legtöbb fesztiválon találkozunk, megbeszéljük kivel mi történt… és persze eszünk, kóstolunk és mindig elámulunk.

Nagyon szeretek Jahni Lacival beszélgetni, mert mindig ellesek tőle valamilyen praktikát. Imádom, ahogy elmeséli mit, hogyan kell elkészíteni, egyszerűen süt belőle az étel és a munkája iránti szeretet, szenvedély. Ennyi év után is! Elképesztő!

Hasonló a helyzet, amikor Csapody Balázzsal beszélgetünk valamilyen ételről vagy étteremről. Ilyenkor olyan érzésem van, mintha az ételeknek lelke lenne! Az alapanyag, a termelők, az elkészítésmód iránti tisztelet sugárzik a mondataiban minden egyes beszélgetésünk alkalmával.

A Kistücsök konyhai koncepciójában mindig is nagyon fontos volt, hogy a helyi termelőket, borászokat támogassa. Több külföldi út is arra inspirálta Balázsékat, hogy az olasz hagyományokat követve itthon is megvalósítsák az igazi regionális konyhát, dél-balatoni alapanyagokra építve. A jubileumi könyvben több termelőt is megszólaltatnak. A sok érdekes interjú során meg lehet ismerni a régió alapanyagait és gasztronómiai értékeit. Értékes olvasmány ez a rész is a könyvben.


A könyv 

A könyvben egyébként szó esik a Kistücsök történetéről, jelenlegi helyzetéről, a jövőről és persze van egy külön fejezet, ahol Laci megoszt velünk jó néhány receptet.  A Kistücsök sikere mögött azonban nemcsak Balázs és Laci áll, hanem az egész család. Balázs felesége, és a Húga, aki Laci felesége, a gyerekek, mind-mind hozzátesznek a maguk területén azért, hogy a családi étterem jól menjen és a legjobbat adja a vendégeknek.

Mivel mi többször is dolgoztunk együtt velük, így a posztban szereplő fotók sajátok, viszont nem ideiek, így az ételek részben már mások az étteremben. Érdemes a FB oldalukat folyamatosan csekkolni, ott láthatóak mindig az újítások. 

A könyv ITT rendelhető meg

  • A könyvet írta: Lami Juli
  • Fotózta: Kaunitz Tamás
  • Kiadja: Csapody Balázs