Miniséf – Mákos guba gyerekszemmel

Vajon milyen ételeket tud elkészíteni egy 9-10 éves gyerek? Hagyjuk-e szabadon garázdálkodni a konyhában, némi felügyelet mellett? Ebben az új sorozatban megmutatom mit taníthatunk meg ilyen korú gyerekünknek. 

Tami, a lányom 9 éves elmúlt. Amikor kicsi volt mindig nagyon érdekelték a konyhai feladatok, mindenbe bele akarta tenni a kezét és szinte minden alapanyagot megkóstolt. Utána ez az időszak elmúlt és messze elkerült mindent, ami főzés. Az utóbbi időben azonban visszatérni látszik a főzési kedv, talán azért, mert vannak ételek, amelyeket ő is el tud már készíteni, szinte teljesen egyedül. Némi szülői felügyeletet igényel és van olyan mozzanat, amiben segíteni kell neki (sütőből kivenni például az ételt), de 95%-ban egyedül is el tud készíteni egy ételt. Ez sikerélményt ad neki, ráadásul, ha a kedvencei is ezek közé tartoznak, akkor pláne nagy az öröm és boldogság.

Első próbálkozásunk a mákos guba volt. Szülői segítségre csak a sütőbe helyezéskor és az onnan való kivételkor volt szükség.

Nézzük hogy is ment a dolog! 


MINISÉF – MÁKOS GUBA


Hozzávalók egy nagy jénai tálhoz: 

 • 6 -7 db hagyományos vajas kifli
 • 1,5 liter tej
 • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
 • 5 dkg kristály cukor
 • 10 dkg darált mák
 • 5 dkg porcukor

Elkészítése:

 1. A kiflit óvatosan egy vágódeszkán 1-2 cm vastag szeletekre vágta, majd egy nagy tálba helyezte.
 2. A tejet egy lábasban a kristálycukorral és a Bourbon vaníliás cukorral együtt felmelegítette. Nem forralta, csak éppen megmelegítette, hogy a cukor felolvadjon. Jól összekavarta.
 3. Közben a sütőt bekapcsolta és elkezdte előmelegíteni 180 fokra.
 4. A tejbe beáztatta a kifli szeleteket és egy szűrőlapát segítségével kihorgászta és az üveg jénai tálba tette. Időközönként a jénai helyett a szájába is jutott egy-két darab, of course 🙂
 5. Ezután a mákot összekeverte a porcukorral, megszórta vele a jénaiba helyezett kifliket és az egészet jól összekeverte. Fontos, hogy mák mindenhova jusson.
 6. Eddig tartott az ő feladata és itt lettem én kiskukta: be kellett ugyanis tenni a tálat a sütőbe. Ezt már én oldottam meg és hagytam a sütőben sülni a gubát 20-30 percig.
 7. A sütési idő után kivettem, és egy deszkára téve szervíroztam az asztalnál. Mindenki szedett magának. No persze egy konyharuha segítségével, mert az üvegtál bizony elég forró volt még.

A leányzó a feladatot jól teljesítette, a guba elnyerte a tetszését és úgy döntött legközelebb is maga fogja elkészíteni.

Elkészítési idő: 20 perc munka + 30 perc sütési idő

Nehézségi fok: kést kell használni, szülői segítség a sütőnél szükséges