Minden a bevásárlásnál kezdődik!

Az elmúlt időszakban többször előkerült az a téma, hogy az egyik legnagyobb macera a főzésben a bevásárlás és az, ha valami épp nincs otthon, amire szükségünk lenne. Éppen ezért ma a bevásárlás fontosságáról lesz szó és arról, hogyan tudod hatékonyan elvégezni, úgy, hogy ne menjen kárba semmi amit megveszel.


Tudtad, hogy a konyhai sikereid a bevásárlásnál kezdődnek?

Azt, hogy mit eszel reggel, délben, este nagyban meghatározza, hogy mit találsz otthon, azaz mit veszel meg egy-egy bevásárlás során.

Az, hogy mennyi élelmiszert pazarolsz szintén ettől függ.

Az, hogy mennyire élsz egészségesen, egészségtudatosan részben szintén a bevásárlásodon múlik.


Ha ez ennyire fontos, akkor miért utálja a többség?

Az elmúlt évek tapasztalatai és levelezései kapcsán nekem erről van egy elképzelésem. A tervezés hiánya és a bizonytalanság, hogy mit főzzünk, azt eredményezi, hogy amikor bevásárolni megyünk nem tudjuk mit vegyünk. Ilyenkor megvesszük, ami szimpatikus, vagy amit úgy érzünk meg kellene vennünk. Hazaérünk, de nem tudjuk mit főzzünk belőle vagy épp nem gondoltuk végig, hogy az elkövetkező 2-3 napban bizony nem otthon fogunk vacsorázni, ebédelni. Végül sok alapanyag feleslegesen a kukában köt ki. Ez és az, hogy nem érezzük magunkat sikeresnek benne kivált egyfajta utálatot a bevásárlás iránt.


Mit tehetünk azért, hogy okosan vásároljunk, sikerélményünk legyen?

1./ Tervezzük meg mit szeretnénk az elkövetkező napokban enni és írjuk fel egy lapra!

Hamarosan fogok ehhez egy tervezőt készíteni, majd elküldöm, ha készen leszek vele. Addig használd a lapot. Írd fel a napokat és azt, hogy milyen jellegű ételt ennél aznap. Ehhez egyébként találsz egy kis infót EBBEN a cikkemben is.

2./ Nézzük meg mit kell vennünk az ételekhez, mi az ami nincs otthon és írjuk fel az ételek mellé a lapra!

3./ Ezzel a lappal induljunk el bevásárolni!


Mit tegyünk, ha valamit nem kapunk, de kellene az ételhez?

Gondoljuk végig, hogy az az alapanyag mennyire fontos az adott ételben.

  • Fő alkotó elem vagy csak egy kiegészítő elem?
  • Mennyire lehet mással pótolni?
  • Ha helyettesíthető, akkor nézzük meg van-e a boltban olyan amivel pótolhatjuk.
  • Ha van, akkor ezt az alapanyagot megeszi-e az, akinek főzzük?

Mondok példát, hogy érthető legyen:

Legyen mondjuk a menüben egy klasszikus, a csirkepörkölt.

A opció - Tegyük fel nem kapunk csirkecombot, amiből készítenénk 🙂

Hoppá, de hisz az a legfőbb alapanyag! Vagy mégsem?

Nézzük meg kapunk-e csontozott csirkecomb filét? - Ha igen, akkor az is egy jó alternatíva lehet. Ugyan nincs rajta bőr, és nincs benne csont, ami fontos a pörkölthöz, de azért még így is finom ételt alkothatunk.

Ha nincs csak mell? - ezt elengedhetjük, mert annyira száraz és ízetlen lesz, hogy nem lesz finom az étel.

Na de akkor mi legyen? Gondoljuk végig, hogy milyen más alkotóelemből készíthetünk pörköltet: májból például, ha szereti a család. Vagy zöldségekből, hüvelyesekből, zúzából, marhahúsból stb.


B opció - a pörkölthöz van csirke, de nincs hagyma.

Hagyma nélkül nincs pörkölt és azt nem tudjuk mással helyettesíteni. Ez esetben azon gondolkodunk, hogy a pörköltön kívül mit tudunk kezdeni a csirkehússal, legyen csontos vagy filé, mindegy. Meg tudjuk például sütőben sütni zöldségekkel, ki tudjuk rántani, tejszínes csirkét tudunk belőle készíteni tészta mellé. Ha filé, akkor csirkenyárs is készülhet belőle salátával. A gyors improvizáció után ki tudjuk találni, hogy mit kell még hozzá beszereznünk.

Itt jön jól, ha van egy listánk arról, hogy milyen alapanyagokat szeretünk és meg tudjuk nézni mi van a boltban ezekből.

Nagyon fontos: egy alapanyagot csak akkor vegyünk meg, ha az adott ételben felhasználjuk! A majd jó lesz valamire, nem ok. Az ilyen az esetek nagy részében a kukában köt ki pár nap múlva.


sült újkrumpli zöldspárgával

Mit tegyünk,ha valami olyat megkívánunk, ami nincs az eredeti listán, de nagyon szeretnénk belőle venni?

Ilyenkor azt kell végiggondolni, hogy tudjuk felhasználni az alapanyagot a már kitalált menünkben.

Mondok itt is példát hogy érthetőbb legyen:

Tegyük fel, hogy gyönyörű friss zöldbab van a piacon vagy a boltban, amit imádunk és nagyon szeretnénk egy adagot a kosarunkba tenni belőle. Eredetileg azonban egy zöldbabos étel sincs a listán.

Tételezzük fel, hogy a heti menünkben bolognai tészta és csirkepörkölt is szerepel, csak, hogy a klasszikusoknál maradjak. Elvileg egyikhez sem használhatnánk a zöldbabot. Vagy mégis?

Itt jön a kreatív gondolkodás: a csirkepörköltbe a főzés végén rakhatunk zöldbabot, akár úgy is, hogy ketté  öntjük a pörköltet és csak az egyik felébe főzzük bele, a másik fele meg megmarad a konzervatív családtagoknak, mi viszont ehetünk valami mást szinte nulla extra munkával.  Vagy akár köretként is felszolgálhatjuk a pörkölt mellé.

A bolognai mártással is hasonlóan járhatunk el. Sőt én egyszer készítettem úgy bolognai-t hogy a tészta helyett pont zöldbabra öntöttük a szószt és isteni finom volt. Ráadásul kevesebb szénhidrátot tartalmazott. Itt is lehet alkalmazni azt a szabályt, hogy felezzük a szószt, így aki valami újdonságra vágyik annak is lesz finom étel és aki a klasszikusra annak is.

Ha úgy véljük, hogy az alapanyagot fel tudjuk használni valamelyik ételhez, akkor vesszük meg, ellenkező esetben sajnos ott kell maradjon a polcon vagy a piacon, mert a kukában fogja végezni nagy eséllyel.

Tudom elsőre ez bonyolultnak tűnik, de hidd el, idővel és némi tudatos gyakorlással ezt szokássá lehet alakítani és rutinból fognak jönni ezek a kreatív gondolatok, ötletek.


Most pedig jöjjön néhány tipp a hatékonyság növeléshez:

1/ Soha ne menj éhesen vásárolni! Éhesen sokkal több dolgot megkívánunk és kevésbé tudunk ellenállni.

2/ Ha teheted kelj fel korán és a nyitás utáni 1-2 órában vásárolj be, piacra is mindig korán érj ki! Ilyenkor kevesebben vannak (mindenki szeret aludni) és az árukészlet is nagyobb, szebbek a termékek.

3/ A bevásárlólistára olyan sorrendben írd fel amit venni kell, ahogy a boltban következnek a termékek! így sokkal gyorsabban fogsz végezni.

4/ Mindig vigyél magaddal bevásárlótáskát és kisebb vászonzsákokat a kimérős árukhoz, így véded a környezetet, kevesebb hulladékot termelsz!

5/ Mindig nézd meg a szavatossági időt!

6/ A késztermékeknél mindig nézd meg, hogy az adott termék mit tartalmaz! Ha teheted csökkentsd az adalékanyagokat.

7/ A legjobb piacon vásárolni, de ha mégsem tudod ezt megoldani, akkor mindig nézd meg, hogy az adott zöldség, gyümölcs honnan származik. Ha több féle van belőle akkor válaszd a magyarországit.


Ha megéheztél és nincs ötleted mit főzz, akkor ajánlom, hogy töltsd le a 15 receptet tartalmazó Instant ételek természetesen e-book-mat, teljesen ingyen. Alkoss belőle bevásárló listát és főzd meg az ételeket! A Facebook csoportomban is várlak sok szeretettel.

instant ételek természetesen (1)

Kérlek add meg az email címed, amire elküldhetem Neked a recepteket! 

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :