Ezt a fotót amikor megláttam az Il Cucchiaio d’Argento oldalon  rögtön tudtam, hogy meg kell csinálni. Nem egy túl bonyolult dolog, kell hozzá egy jó kelt tészta, meg némi kézügyesség. Az eredmény garantált!  Tami áthívta a kis barátnőjét és hármasban gyúrtuk a tésztát, formáztuk a Mikulást, festettük, sütöttük. Imádták. Tudom ajánlani a hétvégére a gyerekes szülőknek, mert garantált, hogy a legrosszabbul evő gyerkőc is megkóstolja a Mikulás szakállát. Ráadásul holnap Mikulás nap, pont aktuális a téma.

mikulas

*fotó forrása : l Cucchiaio d’Argento FB oldala

Családi kelt tészta recept

Hozzávalók a tésztához: 

  • 800g finomliszt (100g = 77 g ch)
  • 50g élesztő
  • 350 ml tej (100ml = 4,7 g ch)
  • 80 g cukor (100g = 100g ch)
  • 1 csipet só
  • 5 tojás (1 db = kb 1 g ch)
  • 130 g puha vaj (100g = 0,5 g ch)

Elkészítése: 

Az élesztőt futtassuk fel egy csipet sóval langyos tejben. A lisztet keverjük el a cukorral és a sóval, majd adjuk hozzá a tojásokat, a vajat és az élesztős tejet. Gyúrjuk 15 percig, hogy puha, enyhén ragadós tésztát kapjunk. Ha nagyon ragad a tészta (ez liszttől is függ), akor szórjunk még hozzá egy kis lisztet, a lényeg, hogy ragadjon, de könnyen lehessen vele dolgozni).  Lefedve szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára megkelni, ez nagyjából 1,5-2 órát is igénybe vehet.

A formázásnál nem tettem másképp, mint ahogy a fenti és az alábbi képen is látszik. Nem szoktam ételfestéket használni, de ennél kivételt tettem. Hogy nézne ki egy Mikulás piros sapka nélkül? 😉 Az ételfesték kiváltható natúr céklalével vagy vízzel elkevert céklaporral.

A kalács ch tartalma kb 718g

3 hozzászólás

  1. Temesváry Ágota dátum december 5, 2018 7:41 du.

    Nagyon cuki! Idén először felejtettem el, hogy Mikuás van ( fiaim 20 és 31 évesek!),de majd az unokáimnak!

    • admin dátum december 6, 2018 8:46 de.

      🙂 az unokák, majd biztos örülni fognak neki 🙂

    • admin dátum február 21, 2020 4:00 du.

      🙂

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .