„Mézeskalácsos” Esterházy torta
Megjelent a Desszert magazin 2018-as téli száma, amiben most is nagyon sok receptem van. Többek között ez az Esterházy jellegű torta. A dióhoz nagyon passzolnak a téli fűszerek, így mézeskalács fűszerkeverékkel bolondítottam meg a krémet. Isteni lett! Ha csak rágondolok megkívánom!
Nagyszerű karácsonyi torta, mivel előző nap el lehet készíteni, sőt, akár két nappal korábban is. Ha nem fogy el az ünnepek alatt, akkor le is fagyasztható vákuumzacskóba csomagolva. (anélkül sajnos eléggé kiszárad, úgyhogy a vákuumozás mindenképpen ajánlott. Nekem ilyen van, és nagyon szeretem, most épp Black Friday akciós).
„MÉZESKALÁCSOS” ESTERHÁZY TORTA
Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
5 laphoz:
- 5 x 2 tojás fehérje
- 5 x 8 dkg darált dió
- 5 x 5 dkg cukor
A krémhez:
- 6 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg liszt
- 3 dl tej
- 30 dkg vaj
- 2-3 teáskanál mézeskalács fűszer
A tetejére:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egy 20 cm-es kört rajzolunk a közepére.
- A diós laphoz a két tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a darált diót.
- A sütőpapíron rajzolt körre kenjük, úgy, hogy egy kicsit túllógjon a széle és az előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül előkészítjük a következő lapot és így tovább, amíg el nem készül az összes lap.
- A krémhez a tojásokat a liszttel, a cukorral, a dióval és a tejjel együtt felmelegítjük, de nem forraljuk és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük 70 fokon, hogy ne csapódjon ki a tojás. Ezt követően hagyjuk kihűlni.
- A szobahőmérsékletű vajat a vaníliás cukorral együtt egy robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet és az egészet jól összekeverjük.
- Ezután összeállítjuk a tortát. A lapokat körbe vágjuk, úgy, hogy 20 cm-es körök legyenek és szép egyenletes legyen a szélük, majd megkenjük a krémmel őket.
- Az utolsó lapot hagyjuk szabadon.
- Az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd a fehércsokival is ezt tesszük.
- Az utolsó diós lapra ráöntjük a fehércsokit és azonnal rácsurgatjuk körkörösen az étcsokit.
- Egy hús tű segítségével áthúzzuk az étcsokit, hogy szép, pókhálómintás mintás legyen a torta teteje. Miután megdermedt a csoki a lapot rátesszük a torta tetejére és a torta oldalát bevonjuk krémmel.
- Tálalás előtt hűtőben tartjuk.