Mézes mazsolás bárány tagine

barany tagine
Nem tudok elfogulatlanul beszélni az arab konyháról, imádom, az egyik kedvencem, ezáltal nagyon sok arab, főleg marokkói ihletésű ételt készítek itthon. Van, ami autentikus, tehát Marokkóban jellemző étel, van olyan, ami saját szülemény, abból készül, ami épp van itthon. Mindenhez az alapokat marokkói utazásain során szereztem, a helyieketől tanultam ezeket.
Ez a mézes marokkói bárány tagine inkább saját találmány, ilyennel nem találkoztunk, amikor ott jártunk.
Az összes tagine nagyon hasonló, kell egy bázis, ami általában hagyma, római kömény, gyömbér, kurkuma, ehhez jön hozzá a tartalom (hús, zöldség, bab), majd némi folyadék. Mindez összeérik egy tagine tálban a sütőben, vagy egy bográcsban vagy egy lábasba, éppen mihez van kedvem. Általában mindet lepénykenyérrel vagy kuszkusszal tálalom és koriander levél vagy menta levél, vagy akár mindkettő mehet rá. Megspékelhetjük még egy kis pirított mandulával. Isteni, imádom, nem tudok betelni vele.

Marokkói bárány tagine

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg bárányhús (marhával is helyettesíthető, de más ízvilág lesz)
  • 20 dkg arany mazsola
  • 5-6 tk őrölt római kömény
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk piros paprika
  • 2 tk fahéj
  • 3 tk friss aprított gyömbér
  • 3 nagy fej hagyma
  • 2 ek méz
  • olaj
  • koriander zöld, menta levél  reszelt citrom héj

Elkészítése:
1. A hagymát meghámozzuk és karikára vágjuk. Olajon kicsit megpároljuk, majd hozzáadjuk a mézet és óvatosan karamellizáljuk. Végezetül hozzáadjuk a fűszereket is.
2. A húst felkockázzuk (kb 2×2 cm-es kockára vágjuk),  majd a hagymához adjuk és minden oldalát jól átpirítjuk.
3. Az mazsolát hozzákeverjük a marhahúshoz. Kevés vízzel felöntjük (kb 1dl-1,5 dl) és lassú hőfokon 2 órán át pároljuk. Ha szükséges a vizet pótoljuk. A lényeg, hogy nagyon sűrű szaftot kapjunk.
4. Tálaláskor friss korianderrel, menta levéllel és reszelt citromhéjjal megszórjuk.

Végezetül pedig egy kis képi ízelítő erről a csodás országról:

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne. Megköszönöm, ha a “marokkoi mézes bárány tagine” szókapcsolatot is használod.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA ÉRTESÜLNÉL AZ ÚJDONSÁGOKRÓL :

  • csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
  • vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .