4 étterem +1 ráadás Lyonban!

Lyon Franciaország gasztronómiai fővárosa. Ezt bizonyítja, hogy itt rendezik meg a Bocuse d’Or versenyt, számos neves étteremmel és piaccal büszkélkedik, illetve nem utolsó sorban itt tevékenykedett  Paul Bocuse is aktív éveiben. A róla elnevezett és általa kialakított iskola is itt található, így méltán kapta a város ezt a címet. Az elmúlt 3 látogatásunk során több étteremben is jártunk, ettünk kiválót, jót és kevésbé jót is. Persze minden szubjektív, így az én véleményem is az.   – fotók ismét kizárólag telefonnal készültek, nem vittünk fényképezőgépet, így a minőség nem a legjobb! 

A francia bisztrók kínálatáról tudni kell, hogy előszeretettel használnak belsőségeket és olyan húsrészeket, amelyekhez mi itthon, Magyarországon nem vagyunk hozzászokva. Ilyen például a fejhús, a pacal, a vese, a vér és még sorolhatnám. Amikor egy étteremben ételt választunk ezek alapján nagyon gondosan végig kell gondolni, hogy mit szeretnénk és mit nem szeretnénk enni. Nehezítő tényező, hogy az étlapon legtöbb esetben az ételek franciául vannak feltüntetve, és sok esetben a  pincérek sem beszélnek más nyelven. Így kihívás nyerni 🙂 Egyszer nekünk is sikerült belefutnunk egy fejhúsba, ami nagyon nem jött be, de nem az elkészítés módja miatt, hanem azért, mert nem jól értelmeztük mit is takar a fejhús maga. Így tanul az ember.

Tehát az első jó tanács: körültekintően kell választani ételt az étlapról, főleg, ha nem vagyunk belsőségek és nem szokványos húsok esetében mindenevőek.

A másik fontos tapasztalatunk, hogy nem minden étterem tud mindent jól elkészíteni. Jártunk úgy, hogy mi beleválasztottunk, nagyon nem ízlett amit kértünk, ellenben egy másik társaság mást választva nagyon is elégedett volt. Ebből kifolyólag a másik fontos tanácsom, hogy ha van lehetőségünk érdemes körülnézni a neten, véleményeket olvasni, sokat lehet belőle profitálni.

Az éttermek honlapjai általában csak franciául vannak, sok helyen az elérhetőség is nehézkes, a nyitva tartás is alig látható, pedig tanácsos ellenőrizni, mert van amikor zárva vannak (általában vasárnap és hétfőn). Egy lyoni út éttermi része igazi kihívás és megszervezése kitartást igényel egy franciául nem beszélő utazónak. 🙂 A lényeg az optimista hozzáállás és a türelem!

Íme mi listánk:


Les Apothicaires


Számunkra ez az étterem volt a legjobb. Egy külföldi blogon akadtam rá és egyáltalán nem bánom, hogy foglaltunk jó előre. Nem a klasszikus lyoni bisztró, inkább egy skandináv stílusban működő fine dining étterem. A skandináv stílus alatt azt értem, és értik ők is, mint kiderült, hogy maga a séf nemcsak tálal, hanem gyakran ő is szolgálja fel az ételt. Nincs erős határ a konyha és a vendégtér között, a vendégek látják a séf munkáját és gyakorlatilag az egész konyhát. Az ételeken is érződik az északi hatás, izgalmas ízkombinációkat alkalmaznak, ami valakinek vagy bejön vagy kevésbé. Nekünk nagyon tetszett! 🙂 A séf hölgy Paul Bocuse egyik éttermében dolgozott korábban.  Az is kiderült, hogy az egyik itt dolgozó szakács egy magyar srác, aki már 4 éve él Franciaországban és régóta ismeri az éttermet vezető séf párost.

Az étlap nagyon egyszerű, van rajta hat étel és lehet 4-5-6 fogásos menüt választani, attól függően, hogy az étlapról hány fogást szeretnénk megkóstolni. Mi már nagyon ki voltunk éhezve egy igazi kulináris élményre, így a hatfogásos menü mellett döntöttünk. Ráadásul ez a Bocuse d’Or eredményhirdetés napján volt, így gondoltuk méltán meg is ünnepeljük Tamásék sikerét. Sokszor eszünkbe is jutottak Szabinával, mert ez a hely rájuk emlékeztetett, nagyon el tudnánk képzelni hozzájuk valami hasonlót.  Szummázva, nekünk ez volt a number one! Imádtuk minden fogását!

A 6 fogásos menü ára 52 euro / fő volt, a borok 6-10 euro között mozognak, a csapvíz pedig alap, mint a legtöbb francia étteremben.

elérhetőségek: Facebook / weboldal 


Les Culottes Longues


Ez egy tipikus lyoni bisztró, nagy étel adagokkal, szűk térrel,  laza kiszolgálással, kancsó borokkal és jó hangulattal. Ebbe az étterembe a hölggyel mentünk, akitől béreltük a lakást az Airbnb-n keresztül, amiben laktunk. Amikor beléptünk a kis helységbe amin elsőként rögtön megakadt a szemem az Bernáth Józsi könyve volt. Egyáltalán nem értettem mit is keres egy lyoni bisztró polcán a magyar nyelvű könyv, de sokáig nem tudtam gondolkodni rajta, ugyanis ismerős arcokat sikerült felfedeznünk a néhány asztal egyikénél, történetesen a számunkra kijelölt asztalunk mellett. Sok-sok éttermes ismerős ült velünk szemben, köztük Bernáth Józsi is.

Kiderült, hogy amikor Józsi Lyonban tanult, akkor sokat járt ebben az étteremben, így nagyon jó kapcsolat alakult ki közte és a séf között. Rögtön kaptunk is néhány tanácsot mit együnk (pástétom, lyoni saláta, marhahús, borjúhús) és mit NE együnk, mert bizony itt olyan tétel is van (kolbászok). Három fogásos menüt választottunk, azon belül pedig hallgattunk Józsira, így finomat sikerült választanunk. A vége teljes ételkóma lett. Azt mondják a magyar adagok nagyok….nos, a francia bisztró kaját is nagyok, legalábbis itt 🙂

A háromfogásos menü ára 26 euro/fő volt, ehhez jött még hozzá a bor, ami itt 12 euro körül volt/kancsó, ha jól emlékszem. És persze itt is volt alapból kancsós csapvíz , csak kérni kell.

Elérhetőség: weboldal 


Café des Fédérations


Ezt az éttermet a hölgy ajánlotta, akinek a lakásában laktunk. Nem csalódtunk. Ez is egy tipikus lyoni bisztró, szűk térrel, hangulatos ódon belsővel, laza kiszolgálókkal, nagy adag ételekkel, jóféle borral, rengeteg vendéggel. Vasárnap délben érkeztünk és a vasárnapi ebédmenüt választottuk. Ez 4 fogás volt. Előételnek jött egy vegyes előétel tál, amiben volt lyoni saláta, pástétom, felvágottak, lencsesaláta. Ezt követte a főétel, én véres hurkát ettem sült almával, Miki pedig sertés pörköltet kért. Ezen a ponton már vártuk a desszertet, ehelyett azonban leraktak elénk egy hatalmas sajttálat…ez volt a következő fogás. Elkerülte a figyelmem, én úgy emlékeztem sajt vagy desszert. Hát nem vagy, hanem és. Nem mindegy. Itt már levegőt sem tudtam venni, de a desszertnek kért baba au rhum-nak nem lehetett ellenállni.

A 4 fogásos menü ára 27 euro/fő volt, itt is kértünk kancsó bort, emlékeim szerint 10-12 euro körül.

Elérhetőség: weboldal 


Daniel et Denise


Ez egy nagyon felkapott és híres étterem a városban. A séf, Joseph Viola, nagy tiszteletnek örvend Lyonban, éttermét a legjobb bisztrók között tartják számon. Épp ezért nehéz is foglalni és nekünk is csak úgy sikerült, hogy a hölgy, akinél laktunk nagyon jól ismeri és elintézte, hogy legyen helyünk. Két éve is hasonlóan volt és most is. Két évvel ezelőtt, amikor itt ettünk, az volt a véleményünk, hogy elsőre nem illik megítélni egy ilyen neves helyet, amit ennyien kedvelnek, ezért újra eljöttünk. Most sem voltunk feldobva a látogatástól, sem a kiszolgálástól, sem pedig az ételek minőségétől. Lehet, hogy nem jó fogást választottunk, mert mások, akik mást ettek, jónak találták, úgyhogy lehet bennünk van a hiba, nem az étteremben, így betettem a listámba. Viszont a véleményem az, hogy ennél van jobb ár/érték arányú bisztró Lyonban és mi legközelebb, ha erre járunk nem fogjuk ezt választani.

Két főételért, két pohár borért és egy előételért 120 euro körül fizettünk. Messze ez volt a legdrágább étterem, amiben jártunk. 

Elérhetőség: weboldal 


+ Gouter


Ez valójában egy kakukktojás az éttermek sorában, mivel ez egy cukrászda. Nem lehet beülni, csak elvitelre adnak édességeket. Két üzlet van egymás mellett, az egyikben csak francia desszerteket , csokikat és  macaronokat lehet a kapni, a másikban pedig mindenféle házi jellegű süteményt, pitéket. Isteni jól nézett ki minden és persze annak ellenére, hogy ebéd előtt voltunk ki kellett próbálnunk ezt-azt. Például egy baba au rhum-ot. Az annyira megtetszett, kis üvegpohárban, belenyomható rummal, hogy feltétlenül meg kellett kóstolnunk. Kóstoltunk még financier-t, ami egy téglalap alakú finom francia sütemény, illetve madeleine-t, ami szintén tipikus francia édesség, hasonló tésztából, mint téglalap alakú társa. Mindkét helyen Sébastien Bouillet a curkász, csokimester. Tokióban is van üzlete nem csak Lyonban.

A baba au rhum ára kb 6 euro volt, a két kis sütié pedig kb 1,5 euro. 

Elérhetőség: weboldal 

A folytatásban jönnek majd a piacok! 

Ha szeretnél értesülni rendszeresen a blogon megjelenő posztokról és egyéb újdonságokról, akkor iratkozz fel! 

Szóljon hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .