Meggyes mákos rétes

meggyes mákos rétes
NLK_Desszert_2023-56

Vannak olyan alkalmak, amikor extrán gyors desszertre vágyunk, de mégsem feltétlenül valamilyen pohárkrémre, hanem inkább valami friss, langyos vagy épp meleg süteményre. Ilyenkor az egyik legjobb választás a réteskészítés. A bolti rétestésztából szinte 10 perc munkával isteni desszertet állíthatunk össze, a többi munkát pedig elvégzi a sütő.

Mákos, meggyes rétes

Hozzávalók 3 rúdhoz:

  • 9 réteslap
  • 15 dkg vaj
  • 40 dkg darált mák
  • 30 dkg magozott meggy
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl barna rum
  • 1,5 dl tej
  • porcukor a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítése: 

  1. A mákot összefőzzük a meggy-gyel, a tejjel, a rummal é a cukorral, majd hagyjuk kihűlni.
  2. Egy rúd réteshez három lapot használunk fel, melyeket laponként bevajazunk és egymásra helyezünk.
  3. Azután ráhalmozzuk a máktölteléket a hosszanti oldal mentén és feltekerjük.
  4. Az illesztéssel lefelé sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és megkenjük vajjal.
  5. Mindhárom rétesrudat így készítjük el, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
  6. Porcukorral vagy anélkül tálaljuk.

Ételérzés Tipp:

  • a vajjal való kenegetést nem szabad kispórolni, mivel az adja meg a rétes tészta ropogós textúráját
  • a meggyet a felhasználás előtt 1-2 órára beáztathatjuk rumba is
  • meggy helyett epret, málnát, szedret, szilvát is adhatunk a mákhoz
  • mák helyett darált diót is használhatunk, de akkor a meggy helyett aszalt sárgabarackot, vagy friss felkockázott sárgabarackot adjunk a töltelékhez
  • a forró rétest akár vanília fagylalttal is tálalhatjuk

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA TETSZETT, AMIT OLVASTÁL ÉS LÁTTÁL :