Málnás finomságok – málna fagyi és lime panna cotta

Tudom, a málna szezon már éppen véget ért, nem voltam elég gyors a posztot illetően. Mindenesetre nem akartam ezeket a képeket és recepteket jövőre meg hagyni, annyira tetszik a hangulatuk. Mindkét desszert gyors elkészítésű, alig kell hozzá 10-10 perc, viszont a pihenő idő mindkét esetben hosszadalmas, úgyhogy előre gondolkodni kell. A panna cotta nagy kedvencem, mert valóban pillanatok alatt elkészül és ha megfelelő a zselatin-folyadék arány, könnyű, krémes lágy desszertet kapunk. Az igazi esetében ki kellene borítani a formából, de én jobban szeretem pohárban mert ez esetben még kevesebb zselatint kell használni. A zselatin helyettesíthető agaragarral, amit vösörmoszatból nyernek. sokkal kevesebb is elegendő, mint a zselatinból, de sajnos az arányokat nem tudom, majd egyszer kikísérletezem :).

A másik desszert a málna fagyi, vagy sorbet, ami abszolút semmi extra, csak málna összeturmixolva és pici víz, fagyigépben elkészítve.
A málna és a pisztácia nyerő páros, a lime pedig kifejezetten jól passzol hozzájuk, nagyon szeretem ezt az íz világot.
Maga az édesség könnyen elkészíthető gyerekekkel is, akár a nagyobbak önállóan is hozzáfoghatnak felnőtt felügyelete mellett. Tami is sokat tudott már segíteni benne, a zselatint fel tudja oldani a folyadékban, tud pisztáciát hámozni (és a pucoltakat mind megenni :), szereti a málnákat rakosgatni, szuper segítség. Számára ez játék és móka, nekem meg nagy öröm, hogy alakul, formálódik az ízlése és a kézügyessége. Nem mellesleg rengeteg málna, pisztácia észrevétlenül lecsúszik egy ilyen közös főzés alkalmával.

Lime panna cotta málnával és pisztáciával

Hozzávalók: 

  • 400 ml tejszín
  • 200 ml zsíros tej
  • 100 ml zöldcitromlé
  • 4 lap zselatin
  • 3 lime reszelt héja
  • 1 evőkanál nyírfacukor / cukor
  • egy marék hámozott, durvára tört pisztácia
  • málna

Elkészítése:
1. A tejet és a tejszínt felmelegítjük, a cukorral elkeverjük.
2. A zselatin lapokat pár percre beáztatjuk, majd a tejszínes léhez keverjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
3. Hozzákeverjük a lime héját és levét, de ez utóbbit nagyon óvatosan, csak a már langyos krémbe, mert a citrom kicsapja a tejet, betúrosodik, azt meg nem szeretnénk. Én lassan adagoltam és folyamatosan kevertem habverővel, így egy lágy, krémes folyadékot kaptam.
4. A krémet poharakba töltjük és hűtőben legalább 4 órát hagyjuk dermedni.
5. Tálaláskor a tetejére málnát teszünk és megszórjuk összetört natúr pisztáciával.

Málna sorbet

500 g málnát 100 ml vízzel és kevéske cukorral / nyírfacukorral (de el is hagyható) összeturmixolunk, és fagyigépbe tesszük, a gép leírása alapján elkészítjük. Gép hiányában tálba öntjük és fagyasztóba tesszük, majd óránként, kétóránként átturmixoljuk. Másik alternatíva, hogy fagyasztott málnából készítjük.

Tálalásnál ezt is durvára tört natúr pisztáciával szórjuk meg.

Natúr pisztáciát én az Aldiban szoktam venni.

4 hozzászólás

  1. Zita dátum július 19, 2012 9:45 de.

    Gyönyörűek a fotók és nagyon nyálcsorgatóak! Az a gömb fagyi… Jaj, de kellene most!

  2. Á la carte dátum július 19, 2012 2:53 du.

    Köszi! Ne is mond, mindig az a baj az utólag posztolással, hogy ilyenkor újra lefőzném, megenném… és általában este 10 óra van :))

  3. MÁK dátum július 26, 2012 6:40 du.

    Nagyon jól néz ki, szinte érzem a számban a fagyi fanyar-édeskés ízét! Nyamm! 😛 🙂

  4. Á la carte dátum július 26, 2012 7:34 du.

    Kedves MÁK, köszönöm! Úgy rémlik Te még nem kommenteltél nálam, üdv az oldalamon 🙂

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .