Málnás finomságok – málna fagyi és lime panna cotta
Tudom, a málna szezon már éppen véget ért, nem voltam elég gyors a posztot illetően. Mindenesetre nem akartam ezeket a képeket és recepteket jövőre meg hagyni, annyira tetszik a hangulatuk. Mindkét desszert gyors elkészítésű, alig kell hozzá 10-10 perc, viszont a pihenő idő mindkét esetben hosszadalmas, úgyhogy előre gondolkodni kell. A panna cotta nagy kedvencem, mert valóban pillanatok alatt elkészül és ha megfelelő a zselatin-folyadék arány, könnyű, krémes lágy desszertet kapunk. Az igazi esetében ki kellene borítani a formából, de én jobban szeretem pohárban mert ez esetben még kevesebb zselatint kell használni. A zselatin helyettesíthető agaragarral, amit vösörmoszatból nyernek. sokkal kevesebb is elegendő, mint a zselatinból, de sajnos az arányokat nem tudom, majd egyszer kikísérletezem :).
Lime panna cotta málnával és pisztáciával
Hozzávalók:
- 400 ml tejszín
- 200 ml zsíros tej
- 100 ml zöldcitromlé
- 4 lap zselatin
- 3 lime reszelt héja
- 1 evőkanál nyírfacukor / cukor
- egy marék hámozott, durvára tört pisztácia
- málna
Elkészítése:
1. A tejet és a tejszínt felmelegítjük, a cukorral elkeverjük.
2. A zselatin lapokat pár percre beáztatjuk, majd a tejszínes léhez keverjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
3. Hozzákeverjük a lime héját és levét, de ez utóbbit nagyon óvatosan, csak a már langyos krémbe, mert a citrom kicsapja a tejet, betúrosodik, azt meg nem szeretnénk. Én lassan adagoltam és folyamatosan kevertem habverővel, így egy lágy, krémes folyadékot kaptam.
4. A krémet poharakba töltjük és hűtőben legalább 4 órát hagyjuk dermedni.
5. Tálaláskor a tetejére málnát teszünk és megszórjuk összetört natúr pisztáciával.
Málna sorbet
500 g málnát 100 ml vízzel és kevéske cukorral / nyírfacukorral (de el is hagyható) összeturmixolunk, és fagyigépbe tesszük, a gép leírása alapján elkészítjük. Gép hiányában tálba öntjük és fagyasztóba tesszük, majd óránként, kétóránként átturmixoljuk. Másik alternatíva, hogy fagyasztott málnából készítjük.
Tálalásnál ezt is durvára tört natúr pisztáciával szórjuk meg.
Natúr pisztáciát én az Aldiban szoktam venni.
Gyönyörűek a fotók és nagyon nyálcsorgatóak! Az a gömb fagyi… Jaj, de kellene most!
Köszi! Ne is mond, mindig az a baj az utólag posztolással, hogy ilyenkor újra lefőzném, megenném… és általában este 10 óra van :))
Nagyon jól néz ki, szinte érzem a számban a fagyi fanyar-édeskés ízét! Nyamm! 😛 🙂
Kedves MÁK, köszönöm! Úgy rémlik Te még nem kommenteltél nálam, üdv az oldalamon 🙂