Mákos tészta új köntösben
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Szereted a mákos tésztát? Nálunk örök kedvenc,havonta egyszer-kétszer terítékre is kerül. Sok étel úgy jó, ahogy a hagyományok adták, ennek ellenére néha mégis érdemes a kreativitásunkat kicsit előtérbe helyezni és alkotni. No, de mit is lehet kezdeni egy olyan étellel, mint a mákos tészta?
Meg lehet például sütni, majd melegen vagy hidegen szervírozni.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”RECEPT”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Sült mákos tészta
Hozzávalók egy kb 20cm-es kerek üvegtálhoz:
- 30 dkg lebbencs tészta
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 3 tojás
- 1 dl tejföl
- 5 dkg cukor
- 2-3 ek vanília kivonat vagy 2 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Az üvegtálat kivajazzuk.
- A mákot összekeverjük a porcukorral.
- A tésztát forrásban lévő enyhén sós vízben meg főzzük, majd leszűrjük.
- Az üvegtálba egy réteg tésztát helyezünk, jól megszórjuk mákkal. Újabb réteg tészta következik, újabb réteg mák egészen addig amíg el nem fogy mind a tészta, mind a mák. A legfelső réteg mák legyen.
- A tojásokat a cukorral jól felverjük és belekeverjük a tejfölt is. Ráöntjük a tésztára, és jól megrázogatjuk a tálat, hogy mindenhol érje a tojásos lé.
- Betesszük a sütőbe és 30-40 perc alatt megsütjük.
- Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Készíthetünk hozzá vanília sodót is, azzal csak fokozhatjuk az élményt 🙂
[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Vanília sodó:
Hozzávalók:
- 4 dl tej
- 20g kukoricakeményítő
- 5 tojás sárgája
- 40 g cukor
- 1 rúd vanília
- a citrom reszelt héja
Elkészítése:
- A vanília rudat kettévágjuk.
- A tejet egy magasabb falú lábasban elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a vanília rudat, a citromhéjat és közepes hőfokon felforraljuk.
- Eközben a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi meleg tejet és jól elkeverjük.
- A tejet levesszük a tűzről, 2-3 percig hagyjuk hűlni, majd nagyon óvatosan elkezdjük folyamatos keverés mellett beleönteni a tojássárgát. A tej elkezd besűrűsödni.
- Miután mindet beleöntöttük visszatesszük a tűzre a legalacsonyabb hőfokon 2-3 percig melegítjük. fontos, hogy nem szabad forralni, mert a tojás kicsapódik benne.
TIPPEK:
- Amennyiben készítünk vanília sodót a 4 db tojásfehérjét verjük nagyon keményre 80g cukorral és halmozzuk a sütési idő felénél a mákos tésztára. Dupla élvezet lesz. A hab teteje megbarnul, belül pedig finom krémes lesz. ehhez jön majd a sodó…
- Nem egy diétás étel az tény… ezért a cukrot helyettesíthetjük nyírfacukorral is vagy részben steviával ( a tojásfehérjénél fog kellene a rendes cukor az állag miatt)
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]
MEGOSZTÁS
- Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
- Ha a blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés linkje szerepeljen benne. Megköszönöm, ha a “mákos tészta ” szókapcsolatot is használod.
- A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!
HA ÉRTESÜLNÉL AZ ÚJDONSÁGOKRÓL :
- csatlakozz kérlek a Facebook oldalamhoz
- csatlakozz Instagram oldalamhoz
- vagy a lenti feliratkozási lehetőségen a privát csoporthoz
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]