[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Szereted a mákos tésztát? Nálunk örök kedvenc,havonta egyszer-kétszer terítékre is kerül. Sok étel úgy jó, ahogy a hagyományok adták, ennek ellenére néha mégis érdemes a kreativitásunkat kicsit előtérbe helyezni és alkotni. No, de mit is lehet kezdeni egy olyan étellel, mint a mákos tészta?

Meg lehet például sütni, majd melegen vagy hidegen szervírozni.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”RECEPT”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sült mákos tészta

Hozzávalók egy kb 20cm-es kerek üvegtálhoz:

  • 30 dkg lebbencs tészta
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg cukor
  • 2-3 ek vanília kivonat vagy 2 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Az üvegtálat kivajazzuk.
  3. A mákot összekeverjük a porcukorral.
  4. A tésztát forrásban lévő enyhén sós vízben meg főzzük, majd leszűrjük.
  5. Az üvegtálba egy réteg tésztát helyezünk, jól megszórjuk mákkal. Újabb réteg tészta következik, újabb réteg mák egészen addig amíg el nem fogy mind a tészta, mind a mák. A legfelső réteg mák legyen.
  6. A tojásokat a cukorral  jól felverjük és belekeverjük a tejfölt is. Ráöntjük a tésztára, és jól megrázogatjuk a tálat, hogy mindenhol érje a tojásos lé.
  7. Betesszük  a sütőbe és 30-40 perc alatt megsütjük.
  8. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Készíthetünk hozzá vanília sodót is, azzal csak fokozhatjuk az élményt 🙂

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vanília sodó:

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 20g kukoricakeményítő
  • 5 tojás sárgája
  • 40 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • a citrom reszelt héja

Elkészítése:

  1. A vanília rudat kettévágjuk.
  2. A tejet egy magasabb falú lábasban elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a vanília rudat, a citromhéjat és közepes hőfokon felforraljuk.
  3. Eközben a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük.
  4. Hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi meleg tejet és jól elkeverjük.
  5. A tejet levesszük a tűzről, 2-3 percig hagyjuk hűlni, majd  nagyon óvatosan elkezdjük folyamatos keverés mellett beleönteni a tojássárgát. A tej elkezd besűrűsödni.
  6. Miután mindet beleöntöttük visszatesszük a tűzre a legalacsonyabb hőfokon 2-3 percig melegítjük. fontos, hogy nem szabad forralni, mert a tojás kicsapódik benne.

TIPPEK:

  1. Amennyiben készítünk vanília sodót a 4 db tojásfehérjét verjük nagyon keményre 80g cukorral és halmozzuk a sütési idő felénél a mákos tésztára.  Dupla élvezet lesz. A hab teteje megbarnul, belül pedig finom krémes lesz. ehhez jön majd a sodó…
  2. Nem egy diétás étel az tény… ezért a cukrot helyettesíthetjük nyírfacukorral is vagy részben steviával ( a tojásfehérjénél fog kellene a rendes cukor az állag miatt)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]

MEGOSZTÁS

  • Amennyiben tetszik a recept és megosztanád másokkal, akkor megteheted a Facebook-on.
  • Ha a  blogodon linkelnéd be, az szuper! DE kérlek minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a recept linkje, mind pedig az Ételérzés  linkje szerepeljen benne. Megköszönöm, ha a “mákos tészta ” szókapcsolatot is használod.
  • A fotók kizárólag a recept és az Ételérzés linkjének látható módon való feltüntetésével együtt alkalmazhatóak!

HA ÉRTESÜLNÉL AZ ÚJDONSÁGOKRÓL :

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Szóljon hozzá!





Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .