Lila édesburgonya gnocchi

 

Szereted a színeket és a színes ételeket? A téli szürkeségben sem kell lemondanod róla. Számtalan olyan zöldség van, amivel egészen színessé tehetjük az ételeinket ebben az időszakban is. Az egyik iylen alapanyag a kevésbé elterjedt lila édesburgonya. Én most egy gnocchit készítettem belőle, ami főzés után is megőrzi szép lila színét. 

Az édesburgonya a nevével ellentétben nem a burgonyafélék közé tartozik. Dél-Amerikában őshonos, de szerencsére egyre több országban elterjedt és hűvösebb éghajlaton is lehet termeszteni. Ennek köszönhetően itthon is megterem, egyre több piacon és boltban kapható, igaz elég magas áron. Online is hozzá lehet jutni. Több fajtája létezik. Általában a sárga a legelterjedtebb, de bizonyos helyeken lilát és világos színűt kaphatunk.

Miért  jó édesburgonyát fogyasztani? 

Magas a B vitamin ás ásványi anyag tartalma és a többi zöldséggel összehasonlítva kiemelkedő a fehérjetartalma is. Nem túl diétás alapanyag, van benne bőven széndhidrát, és a glikémiás indexe sem annyira alacsony ( 50 körül van) mégis egyes “szakirodalmak” azt mondják, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják. Ebben nem tudok érdemben nyilatkozni, én azt gondolom ebben is a mértékletesség a legfontosabb.

Hogyan használható az édesburgonya? 

Íze a sütőtökhöz és a gesztenyéhez hasonlít. Édes alap ízvilágú és sütés során karamellizált ízt kap a növény. Mint mindenben, ha itt is egyensúlyra törekszünk, akkor az édes ízt kompenzálnunk kell valamilyen sós és savanykás alapanyaggal, annak érdekében, hogy a sós ételünk harmonikus legyen. Éppen ezért nagyon jól passzolnak hozzá a különböző sajtok, sonkák, kolbászok, húsok, citrusfélék. Télies ízvilágú alapanyag ezért a téli fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, gyömbér) igazán jól kombinálható.

Az édesburgonyát süthetjük, főzhetjük, párolhatjuk, pürésíthetjük. Általában sós ételeket alkotunk belőle, de nemcsak ebben gondolkodhatunk. Kiváló édességek készíthetőek belőle (torták a répatorta mintájára, muffinok, vastag palacsinták, gofrik, pohárkrémek).

Mutatok néhány ízkombinációt: 

  • édesburgonyapüré + kínai 5 fűszer + kacsamell
  • édesburgonya sütve + parmezán+ reszelt citromhéj
  • fokhagymás édesburgonya sütve + kelkáposzta + juhtúró
  • szerecsendiós édesburgonyaleves + parmezános pirítós
  • sült fokhagymás édesburgonyapüré + rozmaringos malacsült
  • édesburgonyapüré + kávé + babapiskóta + barna rum

Zablisztes lila édesburgonya gnocchi alaprecept 


Hozzávalók 4 személy részére:

  • 50 dkg lila édesburgonya
  • 20-25 dkg zabliszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 tojás
  • só a gnocchi főzéshez (2 liter vízhez kb 1 teáskanál)

 

Elkészítése:

  1. Az édesburgonyát meghámozzuk és egészben annyi vízben, ami ellepi teljesen puhára főzzük.
  2. Amikor megpuhult az édesburgonya hagyjuk kihűlni.
  3. A tojást enyhén felverjük.
  4. Az édesburgonyát krumplinyomón átnyomjuk vagy pépesítjük, majd a zabliszttel, a felvert tojással, a sóval együtt összegyúrjuk. Első körben 20 dkg lisztet adjunk hozzá és fokozatosan adagoljuk a többi lisztet.  Enyhén ragadós, de kezelhető tésztát kell kapunk. A zablisztek különbözőek, éppen ezért nem minden típus reagál egyformán. Van, amiből több,van, amiből kevesebbre van szükségünk.
  5. Kilisztezett felületen átforgatjuk, majd 4 részre vágjuk.
  6. Az egyes részekből lisztes felületen 1 cm vastag csíkokat nyújtunk és 1 cm vastag darabokra vágjuk.
  7. A főzéshez egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk és a forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt készre főzzük a gnocchit.
  8. Leszűrjük és tetszés szerinti mártással tálaljuk.


Zablisztes lila édesburgonya gnocchi két módon


Változat 1. 

lila édesburgonya gnocchi + dió + kéksajt + frissen őrölt bors

Egy serpenyőben két marék diót megpirítunk, hozzáadjuk a lecsepegtetett gnocchit és az egészet jól átpirítjuk. A végén kéksajtot morzsolunk rá és megszórjuk nagy szemű sóval és frissen őrölt borssal.

Változat 2. 

lila édesburgonya gnocchi + dió + kéksajt + datolyaszilva + frissen őrölt bors

Az első változatot annyival bővítem ki, hogy datolyaszilvát pucolok és a gnocchit tálaláskor megpakolom néhány szelettel.


Ha tetszett a recept, akkor csatlakozz lentebb, az INGYENES emailes mini főző-tanfolyamhoz és email listához. Ebben az 5 alkalmas email sorozatban több témában is adok ötleteket, illetve a hetente érkező emailekben azonnal értesülhetsz a friss tartalmakról, aktuális ötletekről. 

Ha pedig szeretnél többet megtudni a tészta- és gnocchi készítésről, akkor Neked való a FŐZZ ÉRZÉSBŐL Online Alaptanfolyam GOLD változata, ahol egy egész modult szentelek a témának. 

5 részes INGYENES EMAIL TANFOLYAM

  • Hogyan készíts kreatívan húslevest?
  • Hogyan főzz tökéletes tojást?
  • Hogy nem fogod elrontani a házi majonézt?
  • Hogyan süss friss házi kenyeret kevés munkával?
  • Hogy készíts ellenállhatatlan sült zöldséget?
Én is utálom a spameket! A címedet senkinek nem adom ki! Powered by ConvertKit

Cookies - Süti kezelés

Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!