Füstölt lazacos gofri


Szereted a gofrit, de eddig csak édesen próbáltad? Itt az ideje, hogy a sós változatokat is kipróbáld! A pár napja megjelent Desszert magazinban több receptet is találsz ehhez. Én most az egyik kedvencemet osztom meg Veled, a füstölt lazacos változatot.
A magazinban szereplő recepthez képest, annyi különbség van, hogy a következő recept gluténmentes zabliszttel készült, a magazinban azonban fehér lisztes változatot találsz.
Hogyan variálhatod a tésztát?
Ha a lazacot nem szereted, akkor lecserélheted füstölt sonkára, apróra vágott sült csirkemellre.
Vega változatért használj apróra vágott olajbogyót, akár feketét, akár zöldet, sőt még aprított aszalt paradicsomot is tehetsz a tésztába.
Tovább turbózhatod olyan fűszernövényekkel, mint bazsalikom, oregánó, petrezselyem, kakukkfű vagy akár rozmaring.
A tésztát használhatod alapreceptként és édesen is elkészítheted. Ez esetben tegyél bele 1-2 evőkanál cukrot.
A zabliszt helyett használhatsz fehér lisztet, ahogy én a magazinba készítettem vagy fehér és teljeskiőrlésű liszt 30-70%-os keverékét, hogy IR diétába is illeszthető legyen.

Füstölt lazacos, kapros gofri
Equipment
- Habverő
- Gofrisütő
- Kés
- Vágódeszka
Ingredients
A gofrihoz:
- 30 dkg zabliszt lehet gluténmentes is
- 1 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg natúr joghurt
- 1,5 dl ásványvíz szénsavas
- 3 dkg vaj lehet olaj, kókuszolaj is
- 10 dkg füstölt lazac
- 1 evőkanál kapor aprítva
- 0,5 dl olaj a sütéshez
A tálaláshoz:
- 10 dkg füstölt lazac
- 25 dkg tejföl vagy natúr joghurt
- 0,25 teáskanál só ízlés szerint
- 0,5 gerezd fokhagyma
Instructions
- A 2 x 10 dkg lazacot apróra vágjuk.
- A gofrihoz a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, cukor, só, szódabikarbóna) összekeverjük.
- A vajat megolvasztjuk.
- A tojást habosra verjük az olvasztott vajjal és hozzáadjuk a joghurtot, majd a
száraz keveréket. Lassan csomómentesre keverjük. - Lassan a folyadék többi részét (a 1,5 dl ásványvizet) is hozzáadjuk a masszához az aprított kaporral és a 10 dkg lazaccal együtt, majd jól összekeverjük.
- Az így kapott tésztát enyhén kiolajozott gofrisütőben készre sütjük.
- A fokhagymát megpucoljuk és a tejfölbe reszeljük. Sózzuk ízlés szerint.
- A gofrikat a maradék lazaccal és a tejföllel tálaljuk.
Notes
- A füstölt lazac helyett tehetünk a gofriba sonkát, aprított bacon-t.
- Tejmentes verzióért használjunk kókuszjoghurtot.
- Vega változat esetén a füstölt lazacot cseréljük le aprított snidlingre, kukoricára, aprított kaliforniai paprikára.
- A tésztába tehetünk füstölt vagy sima őrölt piros paprikát, esetleg Cayenne borsot (ez esetben csípős lesz picit az étel).