Füstölt lazacos gofri

sós gorfri

Szereted a gofrit, de eddig csak édesen próbáltad? Itt az ideje, hogy a sós változatokat is kipróbáld! A pár napja megjelent Desszert magazinban több receptet is találsz ehhez. Én most az egyik kedvencemet osztom meg Veled, a füstölt lazacos változatot.

A magazinban szereplő recepthez képest, annyi különbség van, hogy a következő recept gluténmentes zabliszttel készült, a magazinban azonban fehér lisztes változatot találsz.


Hogyan variálhatod a tésztát?

Ha a lazacot nem szereted, akkor lecserélheted füstölt sonkára, apróra vágott sült csirkemellre.

Vega változatért használj apróra vágott olajbogyót, akár feketét, akár zöldet, sőt még aprított aszalt paradicsomot is tehetsz a tésztába.

Tovább turbózhatod olyan fűszernövényekkel, mint bazsalikom, oregánó, petrezselyem, kakukkfű vagy akár rozmaring.

A tésztát használhatod alapreceptként és édesen is elkészítheted. Ez esetben tegyél bele 1-2 evőkanál cukrot.

A zabliszt helyett használhatsz fehér lisztet, ahogy én a magazinba készítettem vagy fehér és teljeskiőrlésű liszt 30-70%-os keverékét, hogy IR diétába is illeszthető legyen.

 

lazacos sós gofri

Füstölt lazacos, kapros gofri

Gluténmentes - kezdőknek is ajánlott
Előkészítés: 10 minutes
Sütés / Főzés: 20 minutes
Teljes elkészítési idő: 30 minutes
Ételtípus: Egytálétel, Főétel, Reggeli
Diéta / Ország: Gluténmentes
Kulcsszavak: füstölt lazac, gluténmentes édesség, gofri, sós gofri
Mennyiség: 4

Szükséges eszközök:

  • Habverő
  • Gofrisütő
  • Kés
  • Vágódeszka

Hozzávalók:

A gofrihoz:

  • 30 dkg zabliszt (lehet gluténmentes is)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg natúr joghurt
  • 1,5 dl ásványvíz (szénsavas)
  • 3 dkg vaj (lehet olaj, kókuszolaj is)
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 1 evőkanál kapor (aprítva)
  • 0,5 dl olaj (a sütéshez)

A tálaláshoz:

  • 10 dkg füstölt lazac
  • 25 dkg tejföl (vagy natúr joghurt)
  • 0,25 teáskanál (ízlés szerint)
  • 0,5 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  • A 2 x 10 dkg lazacot apróra vágjuk.
  • A gofrihoz a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, cukor, só, szódabikarbóna) összekeverjük.
  • A vajat megolvasztjuk.
  • A tojást habosra verjük az olvasztott vajjal és hozzáadjuk a joghurtot, majd a
    száraz keveréket. Lassan csomómentesre keverjük.
  • Lassan a folyadék többi részét (a 1,5 dl ásványvizet) is hozzáadjuk a masszához az aprított kaporral és a 10 dkg lazaccal együtt, majd jól összekeverjük.
  • Az így kapott tésztát enyhén kiolajozott gofrisütőben készre sütjük.
  • A fokhagymát megpucoljuk és a tejfölbe reszeljük. Sózzuk ízlés szerint.
  • A gofrikat a maradék lazaccal és a tejföllel tálaljuk.

HOGYAN VARIÁLJAM? - FŐZZ ÉRZÉSBŐL TIPPEK, TRÜKKÖK

  • A füstölt lazac helyett tehetünk a gofriba sonkát, aprított bacon-t. 
  • Tejmentes verzióért használjunk kókuszjoghurtot. 
  • Vega változat esetén a füstölt lazacot cseréljük le aprított snidlingre, kukoricára, aprított kaliforniai paprikára. 
  • A tésztába tehetünk füstölt vagy sima őrölt piros paprikát, esetleg Cayenne borsot (ez esetben csípős lesz picit az étel). 
Tetszett a recept? Említs meg @etelerzes_fozzerzesbol vagy használd az #ételérzés hashtaget!

Szóljon hozzá!





Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Cookies - Süti kezelés

Kérlek fogadd el, hogy az oldalon a jobb felhasználói élmény érdekében használunk sütiket. Természetesen, ha ezt nem szeretnéd, akkor elutasíthatod ezt és így is tovább nézelődhetsz az oldalon. Kérlek kattints valamelyik gombra!