Ne pazarolj, hanem vásárolj élelmiszert okosan!


UPDATE 2020.11.10. - az alábbi összefoglalás nemcsak a tavaszi vírushullám esetén volt hasznos, hanem most, ősszel is mankót adhat azoknak, akik szeretnék minimalizálni a szociális érintkezést (bevásárlást például).
Bizonyára téged is foglalkoztat mi történik, ha a koronavírus miatt a levegőben lógó karantén megvalósul.
Abban hiszek, hogy nem szükséges pánikolni, hanem a legjobb rá higgadtan és ésszerűen felkészülni.
1/ Ezalatt azt értem, hogy a spontán élelmiszer felvásárlás és felhalmozás helyett, gondold át a következőket:
- ha két hétig otthon kellene maradni, akkor mit főznél és miből?
- melyek azok az alapanyagok, amiket szeretsz/szerettek és viszonylag sokáig eltarthatóak? Tehát ha megveszed, akkor is fel fogod használni, ha nem lesz karantén.
- melyek azok az alapanyagok, amelyek viszonylag kis helyen eltarthatóak, költséghatékonyak és elkészítésük után laktató, tápanyagban is értékes, mennyiségileg kiadós ételt kapunk? (ilyenek például a száraz hüvelyesek)
2/ A fenti kérdésekre válaszul kapott alapanyagokat írd le egy lapra és gondold végig ezekből mit főznél az elkövetkező két hétben! Ezt is írd le , majd számold ki, miből mekkora mennyiségre lenne szükséged!
Ha ezt a két pontot kipipáltad akkor már felkészülten tudsz vásárolni és előregondolkodni.


Összeírtam egy listát, segítségül, ami alapján el tudsz indulni, ha nem jut eszedbe semmi. Ez iránymutatás, rengeteg alapanyag rajta van, ez NEM kell mind, csak összeszedtem miben lehet gondolkodni. Látni fogod, hogy kánaán! Nem csak friss dolgokból lehet finomakat főzni!
HÜVELYESEK: több féle bab, lencse, csicseriborsó, sárgaborsó
- nem konzerv változatban kis helyen is elférnek: 0,5 kg zacskó babból rengeteg főtt bab lesz
- tápláló és tápanyagban gazdag étel készíthető belőle
- sokrétűen felhasználható: levesnek, főzeléknek, kencének, salátának, pörköltnek, currynek, húsmentes fasírtnak
PARADICSOMKONZERV - ez lehet kockázott paradicsom, paradicsomsűrítmény
- ez örök segítség!
- tésztaszósznak
- pizzára feltétnek
- currykbe, levesekbe tökéletes
GABONAFÉLÉK: rizs (hosszú szemű például basmati rizs, kerekszemű rizs, barna rizs), bulgur, kuszkusz, quinoa, zabpehely
- köretnek tökéletesek
- wokos zöldségekhez keverhetünk valamilyen megfőtt gabonát és megnő a tápértéke
- hidegen salátának is szuper más alkotóelemekkel
- zabpehely szuper reggeli forrás azoknak, akik az édesebb ízeket szeretik reggel
TÉSZTÁK
- talán ez a legegyértelműbb alapanyag
- tejszínes, paradicsomos szószt lehet hozzá készíteni, esetleg tojásos mártást, olyat,mint a carbonara
FÜSTÖLT HÚSOK: bacon, császárszalonna, száraz kolbász, lecsókolbász, szalámik, tepertő (ez nem füstölt, de hosszan eltartható)
- ezek hosszan eltarthatóak
- szuper ízt adnak az ételnek
- sokoldalúan felhasználhatóak: levesbe, zöldségpörköltbe, salátákra, főzelékre feltétnek (lásd a fotót), szendvicsbe, rántottába, rakott ételekbe
- szinte mint egy fűszert használhatjuk - egy kevés füstölt kolbásszal feldobhatjuk a legegyszerűbb levest is
SZÁRAZ SAJTOK: mint a grana padano, parmezán
- sokáig eltarthatóak
- a hosszan érlelt parmezán szinte laktózmentes
- sokoldalúan felhasználható: tésztára, pizzára, salátára, rántottára feltétnek
- nem kell belőle sok, szinte csak fűszerként is funkcionálhat
TOJÁS - tyúk és/vagy fürjtojás
- a tojás eltarthatósága hűtőben akár egy hónap is lehet. Mindig meg kell nézni a lejárati időt a dobozon, de általában ha frissen vesszük (tehát nem áll régóta a boltban), legalább két hétig eláll a vásárlástól számítva, ha pedig házi tojást veszünk, frissen, akkor ez tényleg lehet akár egy hónap is. Fontos, hogy nem szabad megmosni csak használat előtt.
- sokoldalúan felhasználható: tojásételnek, zöldségpörköltbe betétnek lágy tojásként, főzelék feltétnek, szendvicskrémnek
LISZT: ez nálam leginkább a zabliszt, de kinél mi...
- ehhez nem fűzök sokat, talán egyértelmű. Én személy szerint kevés lisztet használok, de tudom, hogy a többségnél ez fő alapanyag. Arra azonban fontos figyelni, hogy ne ez tegye ki az alap étkezés nagy részét, hanem igyekezzünk változatosan táplálkozni, mert a fehérliszt üres szénhidrát és nem segít az immunrendszer erősítésében.
MAGVAK, ASZALVÁNYOK: dió, mogyoró, mandula, kókusz, asztat meggy, aszalt szilva stb
- reggeli kásákba szuper kiegészítés
- saláta feltétnek is kiváló
- ez ugyan nem mag, de ide sorolom: a popcornt. Nem a mikrós változatot, hanem amit lábasban lehet elkészíteni. Váratlan nasinak, sőt krémleves feltétnek is szuper. ( Itt van hogy készítem házilag, nem mikróban.)
ZSIRADÉK: olívaolaj, kókuszolaj, napraforgó olaj, vaj,
- szintén azt hiszem egyértelmű a fontosságuk és használatuk
- azt javaslom legyen otthon egy fajta a sütéshez és legyen olyan, amit hidegen fogyasztunk salátára öntve, ha ez az ételtípus fontos számunkra
TEJ - én itt a sűrű kókusztejet ajánlom leginkább, de ki mit szeret használni. A sima tej könnyen romlik, de ha ez fontos nekünk, akkor tartós tejekből is lehet minőségit kapni (biotejek)
- miért sűrű kókusztej? - azért mert kisebb helyen elfér és hígítható - tehát nem a dobozban lévő sűrűségben használjuk fel például kásákba, kávéba, italokba, hanem erősen hígítva. Én az Aroy-D márkát használom, amit bioboltokban, DM-ben is lehet kapni.
FŰSZEREK: ha sok fűszered van, akkor annyi féle ízvilágban tudod ugyanazt az alapanyagot elkészíteni
- ajánlom, hogy legyen otthon mindig szárított zöldfűszer: kakukkfű, rozmaring, oregánó, tárkony
- esetleg fagyasztott bazsalikom, snidling
- és fűszerkeverékek: pl provance-i fűszerkeverék, curry porok,
- őrölt paprika, kömény, fokhagymapor mind kiváló segítséget jelentenek
- só, bors egyértelmű
ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK: burgonya, édesburgonya, hagyma, répa, petrezselyemgyökér, zellergumó, cékla, alma, körte, avokádó
- ezek többnyire hosszan eltarthatóak
FAGYASZTOTT CUCCOK: borsó, zöldbab, brokkoli, eper, málna, áfonya, leveshús, pörkölthúsok
EGYEBEK: torilla lap, leveles tészta, sütőpor, porélesztő
- mindkettő igazi gyors segítség
- a tortilla lap kiváló "pizza"-nak, szendvicsnek
- a leveles tésztából pedig sós és édes pitéket is lehet készíteni
Ezek az alapanyagok sokáig eltarthatóak, laktató, finom ételeket lehet belőlük készíteni.
Nálam a legtöbb egyébként is van otthon szinte mindig, mert elképesztő szabadságot adnak a főzésben a hétköznapokon is.
Ha szeretnél felkészültebb lenni az otthon főzésben, akkor olvasd el a könyvem vagy várlak az online főzőtanfolyamokon! Pont ideális is ebben az időszakban, mert abban ad támogatást, amire szükséged lehet. Szóval, ha épp otthon maradsz, akkor gyere, tanulj velem a saját otthonodból! Használd ki az időt hasznosan! A könyvem elérhető ezen a linken!
Most pedig nézzük meg, mit is tehetsz azért, hogy ERŐSÍTSD AZ IMMUNRENDSZERED!
Első körben nézzük, mi is az a vírus? - egy olyan élősködő, aminek szüksége van egy gazdaszervezetre (ezek vagyunk mi) ahol garázdálkodhat. Ennek hatására a gazdaszervezet belső egyensúlya felbomlik és megbetegszik a test. Az ilyen kórokozók ellen a leghatékonyabb fegyver a jól működő immunrendszer. Minden vírus, köztük a koronavírus is, azoknak okozhat jelentős problémát, akiknek az immunrendszere gyenge vagy nem fejlett (idősek, krónikus betegek, csecsemők).
Itt fontos megemlíteni, hogy az önkéntes karantén azért egy jó megoldás, mert lehet nem vagyunk a veszélyezetett kategóriába, de a körülöttünk élő időseket megfertőzhetjük, ha mi tünetmentesen elkapjuk a vírust.
Az koronavírussal az egyik legnagyobb probléma, hogy a tömeges, veszélyeztetett korosztályt érő fertőzések miatt az egészségügyi rendszer összeomolhat. Ezért is fontos megelőzni a bajt.
Visszatérve az immunrendszerre: aki szeretne bővebben olvasni az immunrendszerről, annak ajánlom Szántai Zsolt írását. Én az ő iskolájában tanulom jelenleg a holisztikus táplálkozást, nagyon hozzáértő társaság. Az alábbi összefoglalót is az Ő anyagiak alapján írtam.
A teljes megértés miatt röviden összefoglalom mi befolyásolja, hogy az immunrendszerünk milyen állapotban van és hogyan működik:
1/ A szervezetünk belső egyensúlyának mértéke - azaz legyen rendben a vízháztartásunk, az idegrendszerünk, a sav-bázis egyensúlyunk, az oxigén háztartásunk
2/ A sejtjeink energia egyensúlya - a túlzott fizikai, lelki stressz hatására a szervezet nem tud energiát fordítani a regenerációra, így felborul a sejtek energia egyensúlya, az immunrendszer sem tudja megfelelően ellátni a feladatát
3/ Az immunrendszer terheltsége - itt elsődleges az emésztőrendszer, a bélrendszer állapota. Az immunrendszerünk 70%-a a belekben található. Ha a belekben a bélflóra felborul, esetleg gyulladás alakul ki, akkor a vérbe olyan anyagok is bekerülhetnek a túlzottan áteresztő bélnek köszönhetően, aminek nem kellene. Erre az immunrendszer reagál, eltakarítja ezeket az anyagokat, de ez leterheli a működését. Elveheti az energiáját más behatoló kórokozóktól.
Hogyan tudod erősíteni az immunrendszered természetesen és minden nap, nagyobb erőfeszítés és drága szerek nélkül?
- minden nap mozogsz legalább 20-30 percet a szabad levegőn (séta tökéletes)
- aludj eleget minden nap (csökkenti a stresszt, segíti a szervezet regenerációját) - ehhez ne egyél lefekvés előtt 1-2 órával, ne nézz számítógépet, elektronikai eszközt lefekvés előtt min 30 perccel, minél több legyen az éjfél előtti átaludt órák száma)
-figyelsz az emésztésedre és parajdi sót szopogatsz vagy savanyú leveket fogyasztasz (citromlé, fermetált zöldséglé) evés előtt 10-15 perccel, mert ez fokozza a gyomorban a savtermelést, így a belekerült étel könnyebben megemésztésre kerül VAGY fermnetált zöldségeket fogyasztasz az ételhez (pl savanyú káposzta, kimchi)
- hetente sokszor, akár naponta, eszel hosszú ideig főtt húslevest, olyat, ami sok csontos, bőrős húsból készült (pl csirke vagy marhahúsleves) - a bőrből, csontból a levesbe főtt kollagén segíti a bélfal regenerációját
- csökkented a cukrot, fruktózt tartalmazó ételeket
- csökkented a glutén terhelést
- csökkented a feldolgozott szénhidrátok fogyasztását (pl. fehér liszt, fehér rizs)
- sok olyan ételt eszel, aminek gyulladáscsökkentő hatása van: lazac, pisztráng, fodros kel, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, hagymafélék, avokádó, spenót, édesburgonya, kelkáposzta, zöldfűszerek, répafélék, kelbimbó
- ügyelsz arra, hogy napi 5 adag, különböző színű zöldség kerüljön a tányérodra és a húsokra, zsírokra is figyelsz
- megfelelő minőségű és mennyiségű vitaminokat szedsz: C-vitamin, D-vitamin (ehhez K, A vitamin is kell), Omega3 vitamin, Magnézium, B12 vitamin - én a GAL márkát javaslom
TEHÁT a TOP 5 dolog, amit már ma kezdj el az immunrendszered erősítése céljából:
1/ mozgás a friss levegőn minden nap
2/ megfelelő mennyiségű és minőségű alvás
3/ megfelelő vitaminok szedése
4/ csökkentsd az antitápanyagokat és főzz minél többet (cukor, fehér liszt, glutén, minden, amiben mesterséges anyag, aroma van)
5/ napi 5 x minőségi zöldség fogyasztás, amiben sok a gyulladásgátló zöldség (lásd fentebb) + egyél húslevest vagy főzz húslevesből más levest (krémlevest, bablevest stb)
KÉRD AZ INGYENES ANYAGOT!
